keskiviikko 16. helmikuuta 2011

90-luvulla syntyneitä Bratislavaan?

Suomessa on kasvamassa vihdoinkin suuri joukko nuoria pelaajia, joilla on kykyjä kehittyä kansainvälisen tason ratkaisijoiksi. Vaikka ikää on vähän, niin jo nyt moni heistä on hyviä vaihtoehtoja kevään MM-kisoihin. Tässä on minun oma mielipiteeni heidän mahdollisuuksistaan.

Sami Vatanen – JYP

Vatanen pelasi jo viime vuonna MM-kisoissa ja on ollut tänä vuonna SM-liigassa aiempaakin parempi. Taidot hyökkäyssuuntaan olivat tiedossa jo viime kaudella, mutta tällä kaudella erityisesti puolustuspelaaminen on kehittynyt. Vielä kun muistetaan, että kansainvälisen tason nuoria puolustajia ei Suomessa juuri ole, niin eiköhän Vataselle voi jo nyt laittaa kisalipun tilaukseen.

Teemu Pulkkinen – Jokerit

Ruotsin EHT-turnaus osoitti jälleen kerran perinteisen Suomen ongelman. Leijonat eivät osaa tehdä maaleja. Teemu Pulkkinen sen sijaan on poikkeuksellisen potentiaalinen maalintekijä, jolla on uskomattoman kova ja tarkka laukaus. Hän kenties kykenisi auttamaan Suomea maalinteko-ongelmissa. Kun vielä tällä kaudella Pulkkinen on kehittynyt huimasti pelinrakennuksessa, fyysisessä pelissä ja puolustamisessa, niin itse valitsisin Pulkkisen jo näihin MM-kisoihin.

Mikael Granlund – HIFK

Granlundin kausi ei ole mennyt niin hyvin kuin odotin. Osaltaan kesken kauden tullut aivotärähdys on vaikuttanut asiaan, mutta meno ei ole ollut yhtä vakuuttavaa kuin viime kaudella. Peliäly ja pelinrakennus ovat edelleen erittäin hyvällä tasolla, eikä kehitys ainakaan ole pysähtynyt. Suurin ongelma tuntuukin olevan keskushyökkääjän tontille kuuluva puolustaminen. Koska Suomella on tarjota jo Immonen, Kontiola, Lehterä ja Kapanen, niin keskellä ei oikein ole tilaa. Mutta laiturina hänellä voisi olla hyvillä näytöillä asiaa kisoihin.

Teemu Hartikainen – Oklahoma City Barons (AHL)

Hartikainen on Suomessa jäänyt vähän taka-alalle, mutta häntä ei kannata unohtaa. Alkukausi oli vaikea, mutta pisteitä on alkanut kauden edetessä kertymään kiihtyvällä tahdilla. Tammikuussa farmissa pelaava hyökkääjä keräsi 14 pistettä, jonka ansiosta hän sai valinnan AHL:n kuukauden tulokkaaksi. Hartikainen ei ehkä sovi vielä hyökkäävään rooliin, mutta kolmosketjun pelaajana hän voisi olla hyvä. Suoraa kisapaikkaa hänelle en kuitenkaan antaisi, vaan näytöt tulisi antaa harjoituspeleissä. Ja tietenkin täytyy muistaa, että Oklahoma City Barons on tällä hetkellä ihan pudotuspeliviivalla sarjassaan. Hartikainen ei välttämättä siis ole edes käytettävissä kevään MM-kisoissa.

Jani Lajunen – Blues

Yllätyin Jani Lajusen valinnasta Ruotsin EHT-turnaukseen. Valinta oli vähän sellainen, että Jukka Jalonen halusi varmistaa selustaansa ottamalla mukaan edes yhden nuoren kaverin. SM-liigassa Lajunen oli kuitenkin ollut vain hyvä kahden suunnan hyökkääjä. Yllätyksekseni hän pelasi samalla tasolla myös maajoukkueessa. Tason nostaminen kovempiin peleihin siis onnistui. Haluaisin nähdä tämän kaverin vielä myöhemminkin leijonapaidassa alemman ketjun sentterinä. Jos hän onnistuu toistamiseen, niin ehdottomasti haluaisin nähdä nelosketjun sentterinä jonkun nuoremman kaverin ainaisen Tommi Santalan sijaan.

Joonas Donskoi – Kärpät

Kärppien laitahyökkääjä pelasi todella hienosti nuorten MM-kisoissa. Hän on taitava ja uskaltaa pelata. Ne ovat asioita, jotka ovat yllättävän vaikeita monille suomalaiskiekkoilijoille. Nuorten kisojen jälkeen pisteitäkin on alkanut kertymään ihan mukavaa tahtia. Kuitenkaan mielestäni Donskoi ei ole vielä niin vakuuttava hyökkäyspäässä, eikä tarpeeksi hyvä omassa päässä, että häntä voisi ajatella Slovakiaan. MM-leirille hänet sen sijaan kannattaa valita hakemaan kokemusta miesten maajoukkuetoiminnasta.

Joel Armia – Ässät

Porilainen tuli kunnon rysäyksellä SM-liigaan ja on tehnyt tällä kaudella jo 17 maalia, joista suuri osa on highlight-kamaa. Hänellä on hyvät maalintekijän vaistot, eikä mailankäsittelyssäkään ole moitittavaa. Mutta Armia on toistaiseksi vielä liian raakile miesten kansainvälisiin otteluihin. Puolustus ja luistelu ovat kyllä parantuneet huimasti jopa kauden aikana, mutta ne eivät ole vielä tarpeeksi hyvällä tasolla. Otteet kaipaavat myös tasaisuutta. Lisäksi junnumaiset höntyilyt pitäisi karsia pois ennen nousua kansainvälisiin peleihin. Armian aika ei ole vielä tänä vuonna, mutta kenties sitten seuraavalla.

Kyllä näistä pelaajista muutama olisi mukava nähdä MM-kisoissa. Mutta jotenkin minulla on sellainen ikävä tunne, että näistä vain Vatanen nähdään Slovakiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti