keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Ketkä tavoittelevat Calder Trophya?

NHL-kausi on alkamassa. Toisin sanoen aailman parhaan jääkiekkosarjan seuraaminen alkaa taas. Oma mielenkiintoni suuntautuu suomalaispelaajien otteiden ja New York Islandersin lisäksi yleensä nuoriin pelaajiin. Siksi osittain myös oman tietoisuuteni lisäämiseksi laitankin tänne jo listaa, jotka etukäteen ajatellen voisivat olla vahvoilla, kun vuoden tulokas ensi kesänä valitaan. Palkinnon voittaja tosin voi olla suurikin yllätys. Viime vuonna Calderin voittanutta Jeff Skinneriä ei pidetty viime syksynä vielä erityisen vahvana ehdokkaana, kuten ei myöskään ehdolla ollutta Michael Grabneria. Mutta eivätköhän nämä kaverit ole juuri nyt vahvimmilla:

Jonathon Blum - Nashville Predators

Predatorsin puolustaja pelasi jo viime kaudella 23 runkosarjaottelua ja niissä keräsi kahdeksan pistettä. Voi siis sanoa, että hyvin liikkuva puolustaja käytti viime vuonna saamansa tilaisuuden hyödykseen. Blum aloittanee Nashville Predatorsin toisessa pakkiparissa saaden peliaikaa myös ylivoimalla. Näin ollen Blumilla on mahdollisuus kerätä alkavalla kaudella todella suuri pistepotti.

Brett Connolly - Tampa Bay Lightning

Pelaajalla on oltava potentiaalia, mikäli hänet varataan koko varaustilaisuuden kuudentena oltuaan loukkaantuneena lähes koko kauden. Viime kaudella junioreissa 46 maalia iskenyt hyökkääjä jatkoi tehoilua myös harjoituskaudella tehden useamman maalin. Se riittää ainakin näytönpaikkaan Tampa Bay Lightningin miehistössä. Paikka saattaa löytyä aivan kärkiketjuista. Ja jos heti kauden alussa tulee pari maalia, niin sitä ei edes tiedä, kuinka pitkälle Connolly yhden kauden aikana lopulta pääsee.

Jared Cowen - Ottawa Senators

Isokokoinen kahden suunnan puolustaja on pelaamassa itselleen paikkaa vakiokokoonpanosta vakuuttavan harjoituskauden perusteella. Omassa päässä vakuuttava Cowen ei ehkä kuitenkaan ole vielä niin hyvä hyökkäyspäässä, että taistelisi Calderista. Fysiikan pitäisi kuitenkin olla niin hyvää tasoa, ettei tottuminen NHL:ään vie kauaa. Senatorsissa kilpailu on kuitenkin kovaa ja Cowenin paikan kokoonpanosta voi viedä toinen tulokas, ruotsalaispuolustaja David Rundblad.

Erik Gudbranson - Florida Panthers

Gudbranson pääsee näyttämään taitonsa Panthersin NHL-joukkueen mukana, toisin kuin esimerkiksi Panthersin viime kesän ykkösvaraus Jonathan Huberdeau. Isokokoinen ja melko taitava puolustaja kuitenkin aloittanee uransa kolmannesta puolustajaparista. Vierellä pelavaa kokenut Ed Jovanovski tosin ei ole yhtään hullumpi puolustajapari tulokkaalle. Vieressä pelaava kokenut puolustaja varmasti auttaa nuorta pelaajaa. Gudbranson teki viime vuodenvaihteen nuorten MM-kisoissa viisi pistettä, mutta kykeneekö puolustaja vielä suuriin tekohin maailman parhaassa sarjassa?

Gabriel Landeskog - Colorado Avalanche

Ruotsalaishyökkääjä tuntui viimeisen varausikäluokan pelaajista kenties valmiimmalta NHL-jäille. Tie onkin menossa taalaliigaan. Monipuolisena ja puolustuspään pelin hyvin hoitavana pelaajana Landeskog on hyvä valinta myös alempiin ketjuihin. Paikka harjoitusotteluiden perusteella näyttäisi löytyvän Ryan O'Reillyn viereltä Avalanchen kolmannesta ketjusta. Sieltä on hyvä edetä erityisesti siksi, ettei Avsin muu hyökkäys ei ole niin vakuuttava, etteikö hyvillä esityksillä Landeskog pääsisi pelaamaan ihan kärkiketjuihin.

Adam Larsson - New Jersey Devils

Kaksi kautta Ruotsissa miehiä vastaan pelannut puolustaja on odotetusti saamassa paikan Devilsin miehistöstä. Hän on tehnyt harjoituskaudella virheitä, mutta vastapainoksi on saanut lukuisia onnistumisia. Larssonin oman pään peli on aiemmin vakuuttanut, mutta harjoitusotteluissa erityisesti hyökkäyspelaaminen oli vakuuttavaa. Vakuuttavalla hyökkäyspelillä voi aueta vakituisesti paikka ylivoimassa ja samalla puolustaja voi kerätä kovat tehot.

Nino Niederreiter - New York Islanders

Sveitsiläishyökkääjä pääsi jo viime kaudella kokeilemaan NHL:ssä ja teki jo uran ensimmäisen NHL-maalinsa. Nyt pelannee koko kauden Long Islandilla. Peliaikaa lienee tarjolla paljon, sillä harva Islandersin nuorista hyökkääjistä on isokokoinen. Tätä puutetta Niederreiter kykenee korjaamaan. Paikka löytynee alussa kolmosketjusta, mutta hyvillä esityksillä pelipaikka voi nopeasti löytyä myös John Tavaresin viereltä. Niederreiter koki pienen loukkaantumisen harjoitusleirin viimeisellä viikolla, joten hän ei todennäköisesti pääse ensimmäiseen otteluun.

Ryan Nugent-Hopkins - Edmonton Oilers

Viime kesän ykkösvaraus ainakin aloittaa kautensa Oilersissa. Ja yleensä ykkösvaraukselle annetaan kunnon mahdollisuus näyttää taitonsa. Taitoa ja potentiaalia löytyy, mutta miten on fysiikan laita? Fysiikka on kyllä mennyt eteenpäin, mutta vielä on näkemättä, että miten vääntövoima riittää isoja NHL-pelaajia vastaan. Jos vakuuttaa ensimmäisissä otteluissa, niin löytänee paikkansa loppukauden ajan Oilersin kahdessa ensimmäisessä ketjussa samoin kuin ylivoimassa.

Mark Scheifele - Winnipeg Jets

Jets varasi Scheifelen yllättäen jo kuudentena viime kesänä. Uuden Jetsin ensimmäinen varaus on saanut hyvän näytönpaikan harjoituskaudella ja hän käytti sen erinomaisesti hyödykseen. Hän oli yksi Jetsin harjoituskauden parhaista pelaajista ja ansaitsi niillä esityksillä NHL-sopimuksen. Scheifele saa paikan näyttää osaamisensa NHL-otteluissa, mutta hänet saatetaan myös lähettää junioreihin yhdeksän ottelun jälkeen. Toisaalta, jotenkin tämän kaverin esityksistä tulee kuulopuheiden perusteella mieleen viime syksyn Jeff Skinner.

Brayden Schenn - Philadelphia Flyers

Schenn pelasi jo viime kaudella kahdeksan ottelua NHL:ssä, seitsemän AHL-ottelua keräten pisteen ottelussa sekä 29 ottelua WHL:ssä tehden 57 pistettä. Nuorten MM-kisoissa syntyi 18 pistettä. Nyt hänelle on tarjolla paikka Flyersin kolmannen ketjun keskeltä ja sitä vakuuttavasti myös omaan päähän pelaava Schenn tulee tavoittelemaan. Schenn laitettiin tosin tilapäisesti farmiin palkkakaton vuoksi, mutta hänet nostettaneen pian takaisin. Kolmosketjun sentterin paikkaa tavoittelee myös Sean Couturier, joten jos Schenn ei onnistu, niin Flyersilta löytyy myös toinen hyvä ehdokas vuoden tulokkaaksi.

Hyviä suomalaisia ehdokkaita ei tällä kaudella ole, kun Hartikainenkin lähetettiin farmiin. Eikä "Härski" olisi ylhäällä pelatessaankaan varmaan aivan vaadittavaa tasoa. Toinen vaihtoehto on sitten se, että jonkun pitää nousta kauden alkuvaiheilla farmista ja yllättää kaikki. Todennäköisemmin hyvä ehdokas tulee sitten kaudella 2012-2013 (Mikael Granlund?).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti