tiistai 11. lokakuuta 2011

Kuukauden juniori: Miro Aaltonen

Ajattelin jo etukäteen, että Bluesin A-nuorista voi varmasti valita kiinnostavan lupauksen kuukauden junioriksi. Joukkueessa on ollut jo muutaman vuoden ajan todella kiinnostavia pelaajia, eikä tämäkään kausi ole poikkeus. Juuso Ikosen ollessa sivussa sunnuntain pelistä valinta kohdistui Miro Aaltoseen. Sikäli valinta oli hyvä, että päivä tuon pelin jälkeen Aaltonen lähetettiin viikoksi lainalle Jokipoikiin hakemaan kokemusta miesten peleistä.

Miro Aaltonen
178 cm / 75 kg
Syntynyt 7.6.1993 Joensuussa
Kasvattajaseura: Jokipojat

Miro Aaltonen on ollut koko ajan ikäluokkansa kärkinimiä ja 93-syntyneiden maajoukkueen vakiokalustoa. Tehoja on tullut hyvin niin U16-, U17- kuin viimeksi U18-tasolla. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa tuli varsin vakuuttavat neljä maalia. Jokipojissa hyvän uran tehneen Ari Aaltosen poika on edennyt nyt jo liigaseuran porteille. Harjoitusottelut sujuivat Bluesin edustusjoukkueen mukana hyvin ja tilillä on neljä liigapeliäkin. Kuitenkin tie vei nuorten SM-liigaan, jossa nuorukainen on tehnyt seitsemässä ottelussa huimat 16 pistettä.

Yksi ottelu riitti kertomaan sen, miksi Aaltonen on tehnyt noin hyvät tehot. Hän on todella taitava ja älykäs nuori sentteri. Hänen mailankäsittelynsä on erinomaista ja kiekko pysyy lavassa pienessäkin tilassa. Hän kykenee helpohkosti pitämään kiekkoa ja harhauttamaan vastustajan puolustajia. Tämän jälkeen hän usein sitten antaakin erinomaisen peliä edistävän syötön, joista syntyy usein myös maalipaikkoja. Laukaus sen sijaan vähän mietitytti. Se tuntui tällä otannalla olevan melko napakka, mutta tarkkuutta siitä puuttui. Rannelaukauksella Ässiä vastaan tehty maalikin oli suurimmaksi osaksi maalivahdin heikkoa suorittamista.

Luistelu on nuorukaisella myös hyvällä tasolla, kuten monella pienemmällä suomalaiskiekkoilijalla. Luistelu on terävää ja vakuuttavaa myös sivuttain ja takaperin. Myös eteenpäin luistelu on melko hyvää, mutta mikään raketti Aaltonen ei luistimilla ole. Aaltosen luistelu on todella aktiivista ja jalat käyvät miltei koko ajan. Aktiivisen luistelun ja hyvän mailatekniikan ansiosta Jokipoikien kasvatti kykenee aiheuttamaan erinomaisella karvauksellaan harmaita hiuksia vastustajan puolustajille.

Aaltosen fysiikka on mennyt selvästi eteenpäin. Sen näkee myös painon kehityksestä. Bluesin sivuilta löytyy vielä lukema 70 kiloa, mutta jääkiekkoliiton sivut kertovat Aaltosen painoksi 75 kiloa. Tämä näkyy myös kentällä. Nuorten SM-liigaan Aaltonen on jo nyt fysiikaltaan todella hyvä pelaaja, jolta löytyy tasapainoa ja vääntövoimaa pelata paljon isompia pelaajia vastaan. Sentteri voittikin fysiikallaan useita kaksinkamppailuita. Pelityyli oli muutenkin melko fyysinen nuorten sarjaan, eikä ilta sujunut ilman taklauksia. Voisi sanoa, että A-nuorissa Aaltonen näytti kentältä selvästi suuremmalta mitä oikeasti on.

Hyvän fysiikan ja mailankäsittelyn lisäksi minut vakuutti Aaltosen pelirohkeus. Hän uskaltaa pitää kiekkoa, eikä pelännyt mennä siihen ahtaaseen pieneen paikkaan, josta voisi päästä maalipaikalle. Hän meneekin hyökkäyksessä usein sota-alueelle maalin eteen, luistelee röyhkeästi maalille sekä liikkuu tarpeen mukaan vikkelästi. Ylivoimassa Aaltonen oli poikkeuksellisesti viivamiehenä. Omassa päässä ja alivoimassa nuori hyökkääjä oli aktiivinen ja halusi selvästi auttaa puolustajia. Puolustuspäässä hän ei kuitenkaan ole aivan hyökkäyspään tasolla.

Peli Ässiä vastaan meni Aaltoselta todella hienosti. Hän oli koko ajan vaarallinen pelaaja, joka olisi voinut kerätä useampiakin pisteitä. Kahden maalin ilta kuitenkin kertoo olennaisen. Ensimmäisen Aaltosen maalin olisi parempi maalivahti toki voinut ottaa kiinni, mutta sitä edelsi todella vakuuttava nousu omasta päästä Ässien maalille. Toisen maalin Aaltonen saikin laittaa tolpan juurelta sisään ylivoimalla.

Vahvuudet:
Mailankäsittely
Peliäly

Heikkoudet:
Fysiikassa vielä kaikin puolin kehitettävää, mikäli haluaa saada kunnolla tulosta aikaiseksi SM-liigassa

Yhteenveto:
Nuorten SM-liigassa ei Aaltosta parempia pelaajia juuri näe. Tällaiset pelaajat pelaavat jo miehiä vastaan joko SM-liigassa tai Mestiksessä. Älykäs kahden suunnan sentteri on jo nyt valmis pelaamaan miehiä vastaan. Ura on edennyt koko ajan eteenpäin ja todennäköisesti näin tapahtuu myös jatkossa. Aaltonen tekee todennäköisesti todella hyvän liigauran ja voi päästä Euroopassa pitkälle. NHL:ään on vielä pitkä tie ja fysiikan täytyy tuolloin hipoa täydellisyyttä. Ihan täysi mahdottomuus sekään kortti ei kuitenkaan ole. Lisäksi viimeistään ensi kaudella Aaltosta kutsunee nuorten MM-kisat. Tämän vuoden koitos taitaa tulla liian aikaisin, mutta visiitit U20-maajoukkueen ovat enemmän kuin todennäköisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti