torstai 8. lokakuuta 2009

44. kerta toden sanoo

No niin. Sanotaan heti, että päätin tehdä tästä aiheesta blogitekstin jo ennen tämäniltaista peliä. Katsoin nimittäin, että yllätyksekseni eräs Ässien puolustaja ei ollut vielä onnistunut tekemään liigamaalia, vaikka otteluita oli ollut takana jo 43 kappaletta. Ässät - Pelicans otteluun menin vain lähinnä ottamaan kuvan tästä pelaajasta. Ja sitten... no miksi tyytyä yhteen, kun voi tehdä kaksi. Ässien puolustaja Jesse Jyrkkiö teki liigauransa ensimmäiset maalit Niko Hovisen selän taakse.

Mutta tuo 44 ottelua (+ 4 karsintapeliä) on melkoinen summa Jyrkkiön tapaiselle pelaajalle. Myönnetään, että kyseessä on puolustaja ja myönnetään, että viime kaudella Jyrkkiö ei välillä päässyt pelaamaan juuri ollenkaan, vaikka olikin merkattu kokoonpanoon. Mutta Jyrkkiö on kuitenkin päässyt pelaamaan ylivoimaakin ja on rightin laukoja ja lisäksi uskaltaa välillä jopa laukoa. Ja silti kiekko ei ollut aiemmin mennyt maaliin asti. Lähellä olleita kun ei lasketa.

Mutta, Jyrkkiö on kaikesta huolimatta äärimmäisen potentiaalinen. Kiekolliset taidot ovat huikeaa luokkaa ja ei olekaan sattumaa, että hän on päässyt pelaamaan sekä alle 18-vuotiaiden, että alle 20-vuotiaiden MM-kisat. Ja A-junioreissa hän oli jo pari vuotta täysin kentän tapahtumia dominoiva puolustaja ja Ässien puolustuksen ehdoton ykkösmies Ässien A-junioreiden saadessa hopeaa kauden 2006-2007 päätteeksi. Kiekolliset taidot ja liike riittää hyvin liigatasolle. Mutta ei niin hyvää etteikö huonoakin. Fysiikka ei vieläkään tahdo riittää ja kaksinkamppailuissa ja omassa päässä Jyrkkiö ei ole parhaimmillaan. Lisäksi välillä hän antaa käsittämättömiä syöttöjä, mutta toisaalta onnistuessaan ne syötöt voivat välillä luoda maalipaikkoja yllättävänkin nopeasti.

Ehkä illan kaksi maalia avasivat ketsuppipullon ja seuraavia maaleja ei tarvitsisi odottaa toista 44 peliä. Nyt voidaankin sitten jäädä jännittämään, milloin HPK:n hyökkääjä Sami Lähteenmäki onnistuu tekemään uransa ensimmäisen liigamaalin. Nyt takana on 34 ottelua ilman maaleja. Tänään tuli syöttö, tulisiko ensi kerralla maali?

Muita huomioita ei tällä kertaa Porin ulkopuolelta juurikaan ole. Haluan toki mainita, että Ilveksen hankkima Junior Lessard näyttää varsin pätevältä vahvistukselta liigaan. NHL:ssäkin pelejä on alla miltei 30. Ja Mikael Granlundkin on piste per ottelu tahdissa, kuten eräs kaverini muisti todeta. Niin ja Porissa... Pelicansin Kari Sihvonen taklasi törkeästi viisi sekuntia ennen loppua Ässien Dan Iliakisia selkään. Ihme jos siitä tilanteesta ei tule useampaa ottelua pelikieltoa. Pasi Nurminenkaan ei muistanut, missä pelataan, sillä Porin seisomakatsomon provosointi on varsin idioottimainen temppu. Porilaiset kun saavat provosoinnista vain lisää virtaa.

Ai niin. Mitkä ovatkaan Jyrkkiön pisteet tällä kaudella. Meinasikin unohtua mainita, että Jyrkkiö on tehnyt kahdeksassa ottelussa tehot 2+6=8 ja sillä irtoaa puolustajien pistepörssin seitsemäs sija pari ottelua muita vähemmän pelanneena. Ja tehotilastokin on yhden plussalla. Ei hullummin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti