tiistai 27. lokakuuta 2009

Nuo aavikolla pelaavat Kojootit

Phoenix Coyotes... Ei tuossa hommassa ole enää mitään järkeä, sikäli mikäli koko Phoenix Coyotesissa oli järkeä edes alussa. Tässä pari faktaa. Coyotes perustettiin vuonna 1996, kun talousvaikeuksissa ollut Winnipeg Jets muutti Kanadasta Arizonan aavikoille. Tämän jälkeen Coyotes on ollut viidesti playoffeista, joista jokainen kerta tapahtui ensimmäisen kuuden kauden aikana. Kauden 2001-2002 jälkeen Arizonassa ei ole pelattu runkosarjan loppumisen jälkeen. Ja yleisömäärät ovat myös olleet matalalla NHL:n muuhun tasoon nähden ja yleisökeskiarvot ovat alle 15.000 katsojan. Coyotes ei ole siis kiinnostanut tarpeeksi katsojia, eikä näin ollen sponsoreitakaan. Tulos on luonnollisesti suuret taloudelliset tappiot.

Ja tietenkin heikko taloudellinen tilanne heijastaa myös joukkueeseen. Hyvätasoiset NHL-pelaajat ovat harvinainen luonnonvara Phoenixissä ja näitä edustavat lähinnä Ilya Bryzgalov ja Shane Doan. Muuten joukkue on NHL-tasolle heikko, vaikka potentiaalisia pelaaja joukkueesta löytyykin. Peter Mueller, Mikkel Bodker, Kyle Turris ja Viktor Tihonov voivatkin kehittyä tähtipelaajiksi urallaan, mutta onko Coyotesillä varaa pitää heidät, kun heistä tulee ratkaisijoita? Joukkueen tasosta kertoo myös se, että suomalaiset Sami Lepistö ja Lauri Korpikoski mahtuvat heittämällä joukkueeseen, kun jossain muualla voisi tehdä tiukkaa mahtua kokoonpanoon.

Mutta taustalla kuohuu. Omistajia on tullut ja mennyt ja viimeksi jääkiekkoilun suurin legenda Wayne Gretzky jätti Coyotesin päävalmentajan viran. Kaikkein näkyvin asia seuran ympärillä on kuitenkin ollut Jim Balsillien ostotarjoukset Phoenixistä. Viimeksi hän tarjosi seurasta 195 miljoonaa dollaria ja olisi siirtänyt seuran Phoenixistä Kanadaan, Hamiltonin kaupunkiin, jossa ihmiset ovat peräti kiinnostuneet jääkiekosta. Mutta sehän ei NHL:lle käynyt. Varsinkin NHL-komissaari Gary Bettmannille se tuntuu olevan periaatekysymys, että Coyotes pysyy Phoenixissä. Siitä osoituksena se, että NHL osti Coyotesin 140 miljoonalla (eli vähemmällä mitä Balsillie oli tarjonnut!) ja myy joukkueen eteenpäin sillä ehdolla, että joukkue jää Phoenixiin.

Niin, onko siinä sitten järkeä. Yleisöä ei Coyotes tule kiinnostamaan varmaan ikinä, sillä kuka oikeasti saa sen ajatuksen, että paahtavalla aavikolla olisi kiva katsella talvilajia? Ja kun yleisöä ei ole, niin sponsoreitakaan ei tule. Eli toisin sanoen, Coyotes tuskin koskaan tulee tuottamaan voittoa. Kenties Bettmanin kannattaisi luopua periaatteestaan ja päästää Coyotes menemään. Mutta, kun Bettman juuri halusi joukkueita etelään, niin se ei käy, sillä samalla hän menettäisi osan omasta uskottavuudestaan.

Tosin sekään ei ole uskottavaa, että Phoenixiin menee rahaa jokainen vuosi ja menestys karttaa joukkuetta, kuin kissa vettä. Phoenix toki aloitti tämän kauden odotuksiin nähden melko hyvin, mutta menestys tuskin jatkuu koko kauden ajan. Ja kun tarkemmin ajattelee, niin koko ajatus keskellä aavikkoa pelaavasta jääkiekkojoukkueesta ei myöskään ole uskottavaa nähnytkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti