torstai 29. lokakuuta 2009

Kuukauden peli: Tappara - HPK

Koska Urheilukanava näyttää vieläkin vain yhden ottelun kuukaudessa, ajattelin taas kerran tehdä jonkinnäköisen ennakkopaketin tätä spektaakkelia varten. Perjantai-iltaa on ihan mukava aloitella katsoen televisiosta jääkiekkoa, eikö totta? Tällä kertaa kaksi joukkuetta Hämeestä kohtaavat. On aika taistella Hämeen herruudesta!

Materiaali:
Materiaalit ovat joukkueilla varsin samantasoiset. Tapparalla on kenties terävämpi kärki, kuin HPK:lla, mutta hämeenlinnalaisilla taas löytyy enemmän laajuutta. Maalivahdeissa HPK on selvimmin Tapparaa edellä, sillä HPK:n ainoa todellinen tähtipelaajaa on maalinsuulla. Teemu Lassila on maajoukkuetason maalivahti, kun taas Tapparan Harri Säteri (mikäli edes pelaa) on vasta nouseva tähti. Puolustus on melko tasainen materiaaliltaan. Tapparan suurimmat hankinnat Pekka Saravo ja Tuukka Mäntylä kyllä hoitavat tonttinsa, vaikkei olekaan loistaneet. Lisäksi nuori Harri Ilvonen on ottanut askeleita eteenpäin ja Atte Pentikäisen tehotilasto on komeasti plussalla. HPK:n puolustuksessa on enemmän kiekolliseen peliin pystyviä puolustajia, kuten Mikko Mäenpää, Jukka Laamanen, Marko Tuulola ja Kai Syväsalmi, mutta vastaavasti omassa päässä on enemmän ongelmia. Ja ongelmaa ei helpota se, että Tapparalla on hyökkäyksessä tulessa oleva kaksikko Jori Lehterä - Jonas Enlund. Tosin tämän kaksikon jälkeen tehoja ei ole niin paljoa tullut. Kolmikko Niclas Lucenius, Timo Koskela ja Ville Nieminen on seuraavaksi parhaat ratkaisijat, mutta tulosta pitää syntyä enemmän, jos Tappara haluaa pitkällä tähtäimellä pärjätä. HPK:lla on taas pisteitä tullut laajalla rintamalla. Joonas Kemppainen, Miikka Männikkö, Niko Nieminen, Joonas Vihko, Ville Viitaluoma ja Tony Virta ovat kaikki saaneet kerättyä kohtuullisesti tehopisteitä. Tosin joukkueella ei ole sitä varmaa ketjua, joka tekisi varmasti sen yhden, voittoon vaadittavan maalin. Valmentajien taisto menee Hämeenlinnaan, sillä Jukka Rautakorvella on enemmän meriittejä sekä lähiajoilta, että menneisyydestä kuin Tapparan Mikko Saarisella.

Vire:
Tappara ei ole kerännyt pisteitä viimeisistä otteluista aivan alkukauden tahtiin. Viimeisestä viidestä ottelusta on tullut kaksi voittoa ja yksi jatkoaikatappio. Tappara onkin valunut sarjataulukossa jo yhdeksänneksi. Tosin viimeinen kotiottelu päättyi voittoon, kun HIFK kaatui 6-4. HPK sen sijaan on saanut pisteitä viimeisestä neljästä ottelusta ja näin vire on varsin hyvä. Voitettujen joukossa on kaiken lisäksi vielä Lukko ja KalPa, joten voittoja on tullut liigan kärkijoukkueista. Vieraskentällä HPK ei tosin ole ollut aivan yhtä vahva, kuin kotonaan, mutta vire on tällä hetkellä kohdillaan. 

Huomioitavaa:
Tappara menetti alkukauden joukkueessa hyvin pelanneen Lee Gorenin suunnitelmien mukaan Ruotsiin. Gorenin lähtö aiheuttaa muutoksia ketjuihin ja kaventaa ratkaisuun kykenevien hyökkääjien joukkoa. Jukka Rautakorpi tunnetaan myös Tampereella, sillä Rautakorven suurimmat meriitit ovat nimenomaan Tapparasta, sillä hän valmensi Tapparan mestaruuteen ja kahteen hopeaan vuosituhannen alussa. 

Historia:
Lähihistoriasta löytyy kummallekin joukkueelle murskavoitto illan vastustajasta. Kuten videosta huomataan, niin 5.1.2008 Tappara kuritti HPK:ta 10-1. Toisaalta tämän kauden ainoassa kohtaamisessa 19.9.2009 HPK voitti Tapparan murskaavasti 6-1. SM-liigan playoffeista taas löytyy kaksi kohtaamista Tapparan ja HPK:n välillä. Vuonna 1996 HPK pudotti Tapparan puolivälierissä voitoin 3-1. HPK päätyi lopulta neljänneksi hävittyään ensin Jokereille, ja myöhemmin pronssiottelussa Lukolle. Vuonna 2003 pelattiin sen sijaan jo tärkeämpiä pelejä, kun Tappara ja HPK kohtasivat välierissä. HPK johti sarjaa jo 2-1, mutta Tappara meni lopulta ohi ja lopulta mestaruuteen asti HPK:n joutuessa tyytymään pronssiin. Pasi Puistolan jatkoaikamaali sarjan neljännessä ottelussa osoittautui todella tärkeäksi Tapparan kannalta.

Seuraa heitä:
- Jori Lehterä - Tappara

Johtaa SM-liigan pistepörssiä. Todella taitava pelaaja, joka tuntuu löytävän ketjukaverinsa, vaikka he olisivat selän takana. Seuraa Lehterää vielä kun voit, sillä Lehterä tuskin pelaa ensi kaudella enää Suomessa.

- Tuukka Mäntylä - Tappara
Keskittyykö Mäntylä tällä kertaa pelaamiseen vai vastustajien telomiseen?

- Ville Nieminen - Tappara
Ville Niemisellä on aina jonkinlainen peli-ilme. Kuinka leveä ilme on tällä kertaa ja onko aihetta suurempaankin, korvasta korvaan ulottuvaan hymyyn? Nieminen on toki myös erittäin hyvä kahden suunnan pelaaja.

- Joonas Kemppainen - HPK
Nuori sentteri on HPK:n paras pistemies ja kehitys tuntuu menevän takuuvarmasti eteenpäin. Tehoja saattaa tulla myös Tapparaa vastaan.

- Teemu Lassila - HPK
Yksi liigan parhaita maalivahteja. Tuskin antaa Tapparalle yhtään ilmaista maalia.

- Mikko Mäenpää - HPK
KHL:ään huhuttu puolustaja on vaarallinen kummassakin päässä kenttää. Jää nähtäväksi, onko hän tänään parempi tukemaan omien pelaajiensa hyökkäyksiä, vaiko auttaako hän Tapparaa olemalla täysin hukassa omassa päässä.

Lopputulos: HPK voittaa Tapparan 5-3

. . . .


Varsinainen peliaika ei tuonut ratkaisua, joten blogi joutuu hakemaan ratkaisua jatkoajalta. Vähän aikaa sitten minua pyydettiin tekemään jonkinlaista arviota Ässien puolustaja Tero Määtästä. Lupasin palata asiaan ja tässä sitä mennään. Eli Tero Määttä, tuo ikäluokkansa lupaavimpiin kuulunut puolustaja. Varattiin pienellä numerolla NHL:ään, mutta ei ikinä pääsyt edes lähelle sitä tasoa. Mutta liigatasolla Määttä on ihan pätevä mies. Pelisilmä on ihan kunnossa ja Määttä on usein siellä missä pitääkin. Hoitaa oman pään pelin kunnialla ja antaa helpon ensimmäisen syötön, eikä yritä mitään mitä ei osaa. Mutta isokokoisena miehenä liike on suurin heikkous ja se näkyy kaikessa. Määttä ei aivan ehdi tilanteisiin mukaan ja kiekko karkaa liiankin usein hyökkäysalueelta, kun Määttä ei saa pidettyä viivaa ja välillä mies ei ehdi mukaan tilanteisiin. Nopeimmat hyökkääjät myös käyttävät Määttää lähinnä pujottelukeppinä. Ja vaikka mies on isokokoinen, niin hän ei ole kovin fyysinen. Vähän lisää äijämäisyyttä pitäisi saada peliin. Mutta toisaalta, ilman näitä puutteita Määttä ei pelaisi Ässissä. Hyvä jos ensinnäkään pelaisi Suomessa. Kaikesta huolimatta Määttä on kirkkaasti liigatason puolustaja, vaikkei ratkaisija olekaan. Kelpaisi varmasti moneen joukkueeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti