torstai 10. joulukuuta 2009

Liigakausi 2009-2010 puolivälissä

No niin. Kausi on nyt kuta kuinkin puolivälissä ja on aika katsoa, miten milläkin joukkueella on mennyt. Tiedän, että en ole ainoa, ketä analysoi alkukautta. Moni on huomannut, että Lukolla on mennyt hyvin ja Jokereilla huonosti, joten ajattelin rohkeasti verrata omia veikkauksia toteutuneisiin tuloksiin. Eli katsotaanpa tilanne joukkuekohtaisesti ja katsotaan blogin kirjoittajan osumatarkkuutta

Blues

Paras pelaaja: Toni Kähkönen
Tärkein hankinta: Iiro Tarkki
Tuleva tähti: Joonas Nättinen
Sijoitus runkosarjassa: 3-8

Bluesin tapauksessa mentiin aika hyvin oikeille urille. Ihan alussa oli vähän vaikeampaa, mutta lopulta suuret lupaukset ottivat vastuuta ja tulokset ovat parantuneet. Blues onkin nyt jo sijalla 6 ja merkkejä huonommasta ei ole olemassa. Kähkönen ei ole tosin ollut paras pelaaja, vaan johtajan viitan on ottanut Stefan Öhman. Iiro Tarkki on tosin ollut tärkeä hankinta ja hänen torjunnat ovat vieneet hänet maajoukkueeseen asti. Joonas Nättinen ei ottanut askelta eteenpäin, mutta sen sijaan puolustaja Aleksi Laakso on kiekkoillut itsensä kaikkien tietoisuuteen.

HIFK

Paras pelaaja: Kim Hirschovits
Tärkein hankinta: Juha-Pekka Haataja
Tuleva tähti: Mikael Granlund
Sijoitus runkosarjassa: 2-6

HIFK:stä kirjoitinkin viime blogissani. Joka tapauksessa sanottakoon, että aika hyvin oikeilla jäljillä olin ja HIFK on vahvasti menossa kohti puolivälieriä ja mestaruustaistoa. Hirschovits on ollut lievä pettymys, mutta moni muu kaveri on pelannut aivan loistavasti. Jerry Ahtola johtaa maalipörssiä ja Martti Järventie puolustajien pistepörssiä. Mutta eiköhän Hirso ja Haataja paranna playoffeihin. Granlundin arvioin tulevaksi tähdeksi, mutta olin väärässä. Mieshän on selvästi tuleva supertähti.

HPK

Paras pelaaja: Teemu Lassila
Tärkein hankinta: Niko Nieminen
Tuleva tähti: Juha Metsola
Sijoitus runkosarjassa: 7-10

HPK on tällä hetkellä sijalla 8, joten veikkaus näyttää tällä hetkellä menevän lähelle oikeaa. Samalla Lassila on HPK:n tärkein yksittäinen pelaaja ja samalla ainoa maajoukkuepelaaja. HPK:n uusista hankinnoista parhaiten on tainnut pelata Miikka Männikkö, mutta jo viime vuonna HPK:ssa pelanneet pelaajat ovat olleet tälläkin kaudella avainrooleissa. Metsolan arvioin edelleen tulevaksi tähdeksi, mutta Lassilan takana ei tullut peliaikaa. Siksi laina Mestikseen oli ihan fiksu veto.

Ilves

Paras pelaaja: Markus Seikola
Tärkein hankinta: Colby Genoway
Tuleva tähti: Joonas Rask
Sijoitus runkosarjassa: 9-12

Oikeilla jäljillä olin näköjään myös Ilveksen kanssa. Ilves on tällä hetkellä sijalla 13 ja koko joukkueen osaaminen kiteytyy Markus Seikolaan ja Colby Genowayhin. Ennen Genowayn tuloa peli oli aivan sekaisin ja Genowayn tulon jälkeenkin vain yksi ketju on oikeasti toiminut. Seikola on edelleen vaarallinen, mutta muu joukkue ei. Rask pelasi hyvin ennen loukkaantumistaan, joten vuoden kuluttua hän voi olla yksi Ilveksen vaarallisimpia pelaajia.

Jokerit

Paras pelaaja: Esa Pirnes
Tärkein hankinta: Antti-Jussi Niemi
Tuleva tähti: Teemu Pulkkinen
Sijoitus runkosarjassa: 1-2

Kärkinimet ja Aravirta ilmeisesti sokaisivat minut. En uskonut millään, että Jokerit olisi näin heikko, mutta välillä Jokerit kävi aivan liigan pohjalla. Kurssin muuttamiseksi vaadittiin muutoksia, sillä alkukauden materiaalilla ei todellakaan olisi taisteltu sijoista 1-2. Mutta nyt mukana on Fredrik Bremberg ja Hannu Jortikka. Jos he vaikka ennen pitkää herättäisivät Pirneksen ja Niemen, ketkä ovat tähän asti ollut pettymyksiä. Pulkkinenkaan ei hirveästi mitään aikaiseksi alkukaudesta saanut ja lopulta hän vielä loukkaantui, joten läpimurto menee sitten ensi kauteen.

JYP

Paras pelaaja: Olli Malmivaara
Tärkein hankinta: - (Mahdollinen tuleva keskushyökkääjä)
Tuleva tähti: Sami Vatanen
Sijoitus runkosarjassa: 3-6

Mestaruuskrapula oli ilmiselvä aivan alussa, mutta lopulta JYP ryhdistäytyi. Se ensimmäinen hankinta taisi olla lopullinen sytyke, sillä Steve Kariyan tulon jälkeen JYP on noussut sarjassa jo neljänneksi. Se sentteri tosin vieläkin puuttuu, mutta kaikki eväät löytyy mestaruuteen asti. Malmivaara ei ole ollut viime kauden tasollaan, mutta onneksi esimerkiksi Pihlman ja nuori Vatanen on noussut esiin. Sami Vatanen on ollut välillä jopa sensaatiomaisen hyvä, joka on Suomen maajoukkueellekin hyvä uutinen tulevaisuutta ajatellen.

KalPa

Paras pelaaja: Sami Kapanen
Tärkein hankinta: Kalle Kerman
Tuleva tähti: Teemu Hartikainen
Sijoitus runkosarjassa: 2-5

KalPa on myös mestaruustaistossa mukana ja on liigassa kolmantena, joten arvio on osunut aika hyvin kohdalle. Pisteitä on tullut tasaiseen tahtiin koko kauden ajan. Sen sijaan henkilökohtaiset arviot ovat menneet hieman pieleen. Kapanen on ollut paljon loukkaantuneena, jolloin tärkeimmäksi lenkiksi on noussut Tuomas Kiiskinen. Kerman on taas tehnyt kymmenen maalia, mutta on ollut lievä pettymys. Sen sijaan puolustaja Adam Andersson on osoittautunut aivan loistavaksi hankinnaksi ja hän on ollut viivalla murhaavan hyvä. Tulevaisuuden kannalta Teemu Hartikainen on onneksi edelleen yhtä vakuuttava kuin viime kaudellakin.

Nuori Teemu Hartikainen on pelannut hyvän syksyn

Kärpät

Paras pelaaja: Kristian Kuusela
Tärkein hankinta: Pavel Rosa
Tuleva tähti: Joonas Donskoi
Sijoitus runkosarjassa: 1-3

Kärpät on tällä hetkellä sarjassa viidentenä, joten arvioin joukkueen ehkä hieman yläkanttiin. Tosin joukkuetta on vahvistettu kauden aikana. Mutta taas toisaalta Jari Viuhkola loukkaantui vähän aikaa sitten. Ja Matti Alatalo ei yksinkertaisesti tunnu saavan joukkueesta kaikkea irti. Kristian Kuusela pelaa myös aika heikkoa kautta, mutta Kärppien onneksi Pavel Rosa on ollut maagisen hyvä. Joonas Donskoi on myös pelannut pirteästi pelaamissaan otteluissa.

Lukko

Paras pelaaja: Antti Laaksonen
Tärkein hankinta: Kurtis McLean
Tuleva tähti: Eero Elo
Sijoitus runkosarjassa: 6-10

Ennen kauden alkua materiaalin leveys oli mielestäni kysymysmerkki. Enää se ei ole, sillä Lukko on ollut todella vahva ja jokaiselle ketjulle on tullut onnistumisia. Alkukausi onkin mennyt paremmin, kuin itse uskalsin kuvitellakaan. Antti Laaksonen ei ole ollut ehkä aivan niin vakuuttava, mutta varsinkin Lukon ulkomaalaiset Kurtis McLean, Justin Morrison, Jakub Petruzalek ja Charlie Cook osoittautuivat niin koviksi hankinnoiksi, että sillä ei ole niin paljoa väliä. Eero Elo ei ole päässyt pelaamaan paljoa, mutta pelit Mestiksessä ovat menneet hyvin. Hänen rinnalleen tosin voi nimetä Antti Raannan, joka on pelannut omat pelinsä maalin suulla erinomaisesti.

Pelicans

Paras pelaaja: Marko Jantunen
Tärkein hankinta: Juhamatti Aaltonen
Tuleva tähti: Joonas Jalvanti
Sijoitus runkosarjassa: 7-12

Valmennus oli mielestäni Pelicansin suurin kysymysmerkki ja Toivola ei olekaan hirveästi vakuuttanut. Siksi Pelicans onkin tällä hetkellä sijalla 11. Mutta sekin sijoitus menee veikkaamaani sijoituksiin. Pelicansin pelaajista kukaan ei ole niin paljoa vakuuttanut, mutta Jantunen ja Aaltonen ovat kuitenkin parhaimmistoa, jos vain sattuvat olemaan pelipäällä. Jalvanti on neljällä pisteellään ollut pettymys ja kukaan nuorisokaartista ei ole tällä kaudella valitettavasti tainnut nostaa tasoaan.

SaiPa

Paras pelaaja: Shayne Toporowski
Tärkein hankinta: Tyler Redenbach
Tuleva tähti: Roope Hämäläinen
Sijoitus runkosarjassa: 13-14

SaiPa on tällä hetkellä vähemmän yllättäen jumbona, mutta on kuitenkin pelannut yllättävänkin hyvin materiaaliinsa nähden. Matkaa playoffeihin ei ole paljoa. Toporowski ja Redenbach ovat olleet SaiPan parhaat pelaajat, joten tuo arvio meni aika nappiin. Myös Pauli Levokari on ollut välillä todella hyvä. Hämäläinen pelaa vieläkin junioreissa, mutta hänen aikansa tulee vielä.

Tappara

Paras pelaaja: Jori Lehterä
Tärkein hankinta: Tuukka Mäntylä
Tuleva tähti: Harri Säteri
Sijoitus runkosarjassa: 8-12

Tappara on sijalla 10, joten sijat 8-12 ovat hyvin todennäköisiä. Tapparan peli on perustunut kuta kuinkin täysin Jori Lehterään, joka on liigassa harvinaisen dominoiva pelaaja. Muuten peli on ollut varsin sekavaa ja Mäntyläkin on ollut otsikoissa lähinnä pelikieltojensa takia. Saravo ja Mäntylä ovat olleet varsinkin pieniä pettymyksiä ja muutkaan pelaajat eivät ole olleet erityisen vakuuttavia. Säteri on vienyt ykkösvahdin paikan lopullisesti Mika Lehdolta, joten tulevaisuuden huippuvahdista on kyse. Säteri ei kuitenkaan yksin pysty viemään Tapparaa playoffeihin, vaan muilta vaaditaan venymistä.

Harri Säteri on ollut Tapparan ykkösvahti

TPS

Paras pelaaja: Ville Vahalahti
Tärkein hankinta: Tomas Plihal
Tuleva tähti: Joonas Järvinen
Sijoitus runkosarjassa: 8-13

TPS on sarjassa seitsemäntenä, mutta suunta on alaspäin hyvän alkukauden jälkeen. Kuitenkin TPS on pelannut ajoittain yllättävänkin hyvin. Mutta maalivahdit ja puolustus eivät ole oikein vakuuttaneet ja sitä minä odotinkin alkukaudella. Vahalahti ja Plihal sen sijaan ovat pelanneet oikein mallikkaasti ja Järvinenkin on ollut TPS:n varmin puolustaja, vaikka pisteitä ei olekaan kertynyt. TPS voi hyvinkin päästä vielä playoffeihin, mikäli he onnistuvat hakemaan vahvistusta peräpäähänsä.

Ässät

Paras pelaaja: Eero Kilpeläinen
Tärkein hankinta: Kamil Piros
Tuleva tähti: Severi Sillanpää
Sijoitus runkosarjassa: 10-14

Ässät on sijalla 12, mutta ajoittain peli on ollut todella hyvää. Joka tapauksessa tällä hetkellä arvio on mennyt kohdilleen, mutta Ässillä on potentiaalia nousta vielä korkeammallekin kuin sijalle 10. Ässien alkukauden tärkeimmät pelaajat ovat olleet Marko Kivenmäki, Marko Luomala ja Ville Uusitalo, sillä Kilpeläinen oli välillä yllättävänkin epävarma. Kamil Piros osoittautui flopiksi ja hän lähtikin jo Ruotsiin. Uusista pelaajista ei kukaan ole ollut hirveän vakuuttava, mutta nuoret ovat vastanneet huutoon. Vaikka Sillanpää ei tehnyt sellaista läpimurtoa kuin odotin, niin Mika Niemi, Tuomas Huhtanen, Jesse Jyrkkiö ja Jussi Rynnäs ovat nostaneet tasoaan huomattavasti. 

Lukkoa ja Jokereita lukuun ottamatta yllätykset ovat olleet vähissä. Kertooko se enemmän liigan yllätyksettömyydestä vai allekirjoittaneen taidoista? No sen saa jokainen itse päättää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti