keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Nuorten MM-kisat 2010 Kanadassa

Näe tulevaisuuden tähdet tänään! Lähes kaikki maailman parhaat alle 20-vuotiaat pelaajat kohtaavat toisensa Saskatoonissa ja Reginassa. Kanada lähtee hakemaan jo kuudetta perättäistä kultamitalia, mutta myös muut maat lähtevät hakemaan menestystä. Jos ei kultaa niin ainakin mitalia. Mutta katsellaan näin aluksi hieman ennakkoasetelmia. Turnauksen jälkeen voidaan sitten katsoa, kuinka oikeassa / väärässä allekirjoittanut oli.

Kanada lähtee selvänä ennakkosuosikkina. Olisi miltei ihme, mikäli Kanadaa ei finaalissa nähtäisi. Joukkue on täynnä tähtiä Kanadan omista junioriliigoista ja nämä pelaajat ovat lähes poikkeuksetta olleet kahden ensimmäisen kierroksen varauksia NHL:ään. Maalilla pelannee Jake Allen, joka on ilmeisesti lupaava kaveri yllättäen Quebecistä. Puolustus näyttää jo ennakkoon hyvin vahvalta ja jokainen joukosta Colten Teubert, Calvin De Haan, Travis Hamonic, Alex Pietrangelo, Ryan Ellis, Marco Scandella ja Jared Cowen omaa potentiaalin nousta jopa aivan kirkkaimpien tähtien joukkoon NHL:ssä. Hyökkäys on myös vahva ja nimet Brayden Schenn, Nazem Kadri, Jordan Caron, Patrice Cormier, Jordan Eberle ja Greg Nemisz kannattaa laittaa mieleen. Lisäksi joukossa on myös todennäköinen ensi kesän NHL:n ykkösvaraus, sillä Taylor Hall on varattu kisoihin ja hän pelannee vielä suuressa roolissa. Kanadan tasosta junioreissa kertoo se, että joukkue on näinkin hyvä, vaikka NHL:ssä pelaa jo nippu kovia pelaajia, kuten Steven Stamkos, John Tavares, Matt Duchene, Evander Kane ja Ryan O'Reilly. Kanada on siis selkeä ennakkosuosikki myös tänä vuonna.

Kanadan ykköshaastaja on jo viime vuonna finaaleissa pelannut Ruotsi. Ruotsi on saanut kovan joukkueen kasaan, mutta harjoitusottelu juuri Kanadaa vastaan ei mennyt kovin hyvin. Mutta peli varmasti tiivistyy loppua kohden myös ruotsalaisilla. Mutta joukkue on kova. Ykkösmaalivahti on Elitserienissä hienosti pelannut Jacob Markström. Puolustusta johtavat miesten tasolla jo tuloksia aikaiseksi saaneet Oliver Ekman-Larsson, Tim Erixon ja Adam Larsson ja tukea tulee varmasti ainakin David Rundbladilta ja Peter Anderssonilta. Hyökkäyksen kovimmat nimet ovat Magnus Pääjärvi-Svensson, Marcus Krüger, Jacob Josefson, Anton Lander ja Jakob Silfverberg. Tosin kaikki pelaajat ovat pelanneet joko Elitserienissä tai Allsvenskanissa, joten pojat ovat tottuneet kovatasoiseen peliin. Ja käyttämätöntä potentiaalia on monella. Tosin Ruotsi varmasti kaipaisi Victor Hedmania sekä Erik Karlssonia joukkueeseensa, mutta puolustajat pelaavat jo NHL:ssä. Viekö se Ruotsilta kultamitalin?

Kärkikaksikon takana tulevat maat ovatkin sitten Venäjä ja USA. Kummallakaan ei ole aivan kovin mahdollinen joukkue, mutta normaalinakin vuonna kumpikin maa tuottaa nykyään hyviä pelaajia ja mitaleille pitäisi ainakin olla täydet mahdollisuudet. Venäjällä on lupaavia pelaajia, kuten maalivahti Igor Bobkov, puolustajat Dmitri Orlov ja Anton Klementiev, sekä hyökkääjät Nikita Filatov, Kirill Petrov, Alexander Burmistrov ja Vladimir Teresenko. Venäjän hyökkäyksessä on potentiaalia, mutta Venäjä kärsii kovasti kahden parhaimman puolustajansa poisjäänneistä. He kun pelaavat Pohjois-Amerikassa. USA:n joukkue on itselle hieman nimettömämpi, mutta jotain osaan odottaa ainakin Jordan Schoederiltä, Cam Fowlerilta, Matt Dovonanilta sekä A.J. Jenksiltä. Maalivahdit ovat itselleni sitten täysi kysymysmerkki.

Muut maat taistelevat lähinnä sijoista "ynnä muut". Tshekki, Slovakia, Sveitsi, Latvia ja Itävalta ovat selvästi heikompia kuin muut maat, mutta yksittäisiä huippuja heiltäkin löytyy. Näitä on esimerkiksi Tshekin Tomas Vincour, Sveitsin Luca Sbisa ja Roman Josi sekä Slovakian Richard Panik ja Tomas Tatar. Ja ainahan yllätyksiä voi tulla. Viime vuonnakin Slovakia kaikkien yllätykseksi pääsi välieriin saakka.

Aittokallio taistelee kakkosvahdin paikasta

Unohdinko minä vielä jotain? Aivan Suomi. Laitetaanpa kokoonpano ennen viimeistä kokoonpanon leikkausta. Tästä porukasta lähtee pois vielä yksi pelaaja jokaiselta pelipaikalta, mutta käytännössä näillä mennään:

Maalivahdit:
Sami Aittokallio - Ilves
Joni Ortio - TPS
Petteri Similä - Niagara Ice Dogs (OHL)

Puolustajat:
Teemu Eronen - Jokerit
Tommi Kivistö - Jokerit
Aleksi Laakso - Blues
Jyri Niemi - Saskatoon Blades (WHL)
Kristian Näkyvä - Blues
Rasmus Rissanen - Everett Silvertips (WHL)
Sami Vatanen - JYP
Veli-Matti Vittasmäki - TPS

Hyökkääjät:
Sami Blomqvist - Blues
Eero Elo - Lukko
Mikael Granlund - HIFK
Teemu Hartikainen - KalPa
Jasse Ikonen - D-Team
Pekka Jormakka - JYP
Jani Lajunen - Blues
Matias Myttynen - Ilves
Joonas Nättinen - Blues
Iiro Pakarinen - KalPa
Toni Rajala - Brandon Wheat Kings (WHL)
Joonas Rask - Ilves
Jere Sallinen - Blues
Matias Sointu - Sudbury Wolves (OHL)
Teemu Tallberg - HIFK

Suomella on paperilla paras joukkue useampaan vuoteen. Tällä joukkueella on ihan oikeasti mahdollisuus päästä vaikka mitaleille, mikäli pelitapa toimii ja pelaajat ovat päässeet täyteen iskuun. Varsinkin puolustus näyttää todella kovalta, sillä Jyri Niemi on ollut peruspuolustajien parhaimmistoa omassa liigassaan jo pari vuotta ja Sami Vatanen sekä Aleksi Laakso ovat tehneet paljon pisteitä SM-liigassa. Kivistö ja Vittasmäki olivat mukana jo viime vuonna ja Teemu Eronen on pelannut mallikkaasti niissä peleissä, jotka häneltä olen nähnyt. Kun maalilla on vielä Mestiksessä mahtavasti pelannut Joni Ortio, niin peräpään ei pitäisi vuotaa turhan paljoa. Kysymysmerkkinä onkin sitten hyökkäys. Toni Rajala, Mikael Granlund ja Teemu Hartikainen ovat osoittaneet jo pärjäävänsä miesten tasolla ja Joonas Rask on pelannut myös hyvin liigassa. Mutta onko leveyttä sittenkään riittävästi? Joonas Nättisen kehitys jäi viime kauden jälkeen junnaamaan paikalleen, Eero Elo on pelannut hyvin Mestiksessä, mutta liigakokemus puuttuu, Sami Blomqvist taas on turhan pieni, Matias Soinnulla on alla heikko kausi ja muut ovatkin enemmän puolustavia pelaajia. Jos joku kysymysmerkeistä onnistuu ykkösketjun lisäksi, niin silloin ainakin pronssi on realismia.

Teemu Hartikaiselta odotetaan tehoja

Mutta silti... Olisin paljon luottavaisempi, mikäli Erik Haula ja Teemu Pulkkinen olisivat mukana. Haula ei mahtunut syystä tai toisesta Hannu Jortikan suunnitelmiin, vaikka on USHL-liigassa pistepörssin kärkinimiä ja häntä sanotaan kenties liigan parhaimmaksi hyökkääjäksi. Lisäksi Haula pystyisi pelaamaan myös puolustavampaa roolia. Ja tällaiselle kaverille ei löydy käyttöä? Ei Jortikka ole oikeasti tainnut Haulaa seurata kauden alla käydyn höntsäturnauksen jälkeen... Pulkkinen loukkaantui SM-Liigassa ja ei aivan ajoissa päässyt kuntoon. Harmi, sillä Granlundin ja Pulkkisen yhteistyö on sujunut nuorisomaajoukkueissa hienosti ja näin oltaisiin helpommin saatu kasaan kaksi hyvää hyökkäävää ketjua. Joonas Donskoin poisjättämisestä on myös puhuttu, sillä mies on ilmeisesti nyt kunnossa. Mutta Donskoin näytöt ovat aika pienet toistaiseksi ja Mestis-kiertueella tulosta ei tullut, vaikka Donskoi pääsi välillä ykkösketjuunkin. Donskoin roolin pitäisi olla muutenkin hyökkäävä ja kyllä Rajalan, Hartikaisen, Raskin ja Elon näytöt ainakin menevät Donskoin edelle.

Kisat alkavat 26.12 ja jatkuvat Suomen aikaan 6.12 yöllä alkavaan finaaliin saakka.

1 kommentti: