keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Case Jussi Makkonen

Viime kesänä lentoliikenne Minskin ja Helsingin välillä oli aika vilkasta. Suomalaisia ja Suomesta tulleita henkilöitä saapui Dinamo Minskiin useampia. Hannes Hyvönen oli jo Minskissä, mutta perästä tuli muitakin. Valmentajaksi saapui Jokereista Valko-Venäjän huippusuorituksiin MM-kisoissa luotsannut Glen Hanlon. Pelaajarintamalla uusina naamoina tuli viime vuonna Kärpissä pelanneet Jonas Andersson ja Josef Boumedienne, Ilveksessä pelannut Geoff Platt, Jokereissa pelannut Mikko Jokela, KalPassa pelannut maalivahti Mika Oksa ja SM-liigan maalikuninkuuden voittanut HPK:n Jussi Makkonen. Pohjois-Amerikasta saapui taas Ossi Väänänen ja Ville Peltonen. Mutta hankinnat eivät tuoneetkaan onnea, vaan muutoksia alkoi tapahtumaan. Glen Hanlon on saanut jo potkut ja hänen tilalleen on hankittu jokin toinen valmentaja. Hyvät tehot alkukaudesta tehnyt Josef Boumedienne sai jo potkut, Mikko Jokela on ollut loukkaantuneena ja Ville Peltonenkin on ollut pettymys. Ja sitten on tapaus Jussi Makkonen.

Jussi Makkonen on pudotettu jo Dinamo Minskin farmiin Shakhter Soligorskiin ja sielläkin on kuulemma peliaika tiukassa. Mutta päätös vaikuttaa erikoiselta. En ole nähnyt Minskin peliä tällä kaudella (pari kertaa kun on ollut kiinnostava Minskin peli, niin joko Ässät on pelannut, tai on ollut muuta tekemistä), vaan tieto tulee toisen käden kautta. Mutta 7 pistettä 17 ottelussa ilman ylivoimaa kolmannen ketjun peliminuuteilla ei kovin huonolta kuulosta. Mutta miksi sitten on käynyt näin? Hanlon yritti peluuttaa Makkosta harjoituskaudella ykkössentterinä, mutta ei onnistunut ja kaupan päälle mies vielä loukkaantui juuri kauden alla. Loukkaantumisen jälkeen tilastojen perusteella ei pitäisi kuitenkaan olla valittamista, vaan syyt lienevät muualla. Voi olla, että kauden lähdettyä heikosti Valko-Venäjällä ihmiset alkoivat kritisoimaan kaikkien ulkomaalaisten peluutusta omien poikien kustannuksella ja meriiteiltään vähäinen suomalainen oli helppo siirtää sivuun. Voi myös hyvin olla, että Hanlon ja varsinkaan nykyinen Minskin valmentaja eivät ymmärtäneet Makkosen vahvuuksia, sillä hänen pelityylinsä on erikoinen venäläiseen kiekkoiluun.

Sillä Jussi Makkonen ei ole mikään perinteinen keskushyökkääjä. Vaikka kädet eivät ihan puuta olekaan, niin Makkoselta on turha odottaa mitään erityisen hienoa pelinrakentamista tai millin tarkkoja syöttöjä. Eikä Makkoselta kannata odottaa mitään upeita maalejakaan. Hän nimittäin käyttää isoa kokoaan hyväkseen ja kokoisekseen luistelee hyvin. Makkonen rynnii vastustajan maalille ja suurin osa viime kauden maaleistakin syntyi ruuhkasta maalinedustalta, jossa hän on parhaimmillaan. Pelityyli muistuttaa yllättävän paljon tällä hetkellä SM-liigan maalitilaston kärjessä olevia HIFK:n Jerry Ahtolaa ja Ässien Marko Luomalaa sillä erotuksella, että Makkonen on keskushyökkääjä ja kaksi muuta ovat laitureita. Mutta koko kolmikko hakeutuu maalille ja tekee siellä likaista työtä. Makkonen ei ole huono pelaaja, mutta ilmeisesti Valko-Venäjällä kuvitellaan, että keskushyökkääjän pitää olla aina peliä rakentava. Vaikkakin luulisi, että joku olisi katsonut Makkosen peliä viime kaudella. Makkonen pelasi seura- ja maajoukkueessa onnistuneesti omaa peliään ja pelinrakennus oli enemmän herrojen Steve Kariya, Janne Laakkonen ja Ville Vahalahti vastuulla.

Mutta koska ulkomaalainen pelaa Venäjällä farmissa, niin voin jo arvata, että pian lehdissä on otsikko "Jussi Makkonen on tehnyt loppukauden kattavan sopimuksen liigajoukkue X:n kanssa". Mutta mikä joukkue hänet voisi napata? Jokerit? Muuten ehkä, mutta ennen Tähtisen tuloa joukkue oli ongelmissa sen kanssa, että joukkueen keskushyökkääjistä vain Pirnes osasi rakentaa peliä ja siihen Makkonen ei ole ratkaisu. JYP? Ehkäpä, mutta Makkonen ei ole lähelläkään Jarkko Immosta. Mahdoton ratkaisu se ei kyllä olisi, sillä Dufva pitää työtä tekevistä pelaajista. Ässät? Periaatteessa olisi aika hyvä palanen Ässien ykkösketjuun, sillä keskushyökkääjä on haussa ja Kivenmäki hoitaa pelinrakentamisen. Mutta onko Makkosen palkkapyyntö liikaa ja kiinnostaako Pori? Sen suhteen olen aika skeptinen. Entiset seurat HPK tai TPS? Taitaa kummankin joukkueen taloustilanne olla sen verran heikko, että varaa ei ole, vaikka kiinnostusta varmasti löytyy. Jokin muu seura? Aina joku voi yllättää ja hankkia puskista Makkosen. Kyllähän Tapparakin hankki Guollan ja HIFK Lupaschukin. Ja joillain seuroilla on kuitenkin varoja kirstun pohjalla. Siksi en ihmettelisi, jos Makkosen seuraava osoite olisikin Oulun Kärpät, sillä Saarenheimo ei ole onnistunut toivotulla tavalla. Mutta se nähdään vasta myöhemmin.

1 kommentti:

  1. Hienoa Asko! Loistavaa! Ite kun olen aikamoinen Makkosfani niin tykkäsin tästä. Harmittelin silloin kun siirtyi valko-venäjälle, että voihan perhana, nyt sitte meni hyvä pelaaja pilaamaan uraansa. HPK;ssa nousi kultakypäräksi ja sai peliaikaa, loistavaa! Ny vaa takas suomee ja Ässät olis tosi kova.

    VastaaPoista