torstai 18. maaliskuuta 2010

Lahdesta kuuluu kummia

NHL:ssä pitkät sopimukset ovat tulleet tutuiksi työsulun jälkeen. Palkkakaton takia joukkueiden tähdet halutaan pitää joukkueessa mahdollisimman pitkään. Siksi monen pelaajan sopimukset jatkuvat miltei eläkeikään saakka. SM-liigassa ei ole palkkakattoa, mutta esimerkki auttaa. Viime keväänä Tappara teki jo pitkät sopimukset Tuukka Mäntylän ja Pekka Saravon kanssa. Kummassakin tapauksessa Tappara-tausta auttoi. Mutta nyt Lahdesta kuului yllätys. Nuori, taitava ja liigan maalipörssin voittoa jahtaava pelaaja teki keskensopimuskauden Pelicansin kanssa jatkosopimuksen. Ja ensi kaudella ei ole edes mitään NHL-pykälää. Pelicansin johto hyräilee tyytyväisenä. Lahdessa pelaa viiden vuoden sopimuksella nyt pelaaja, joka ei lähde ilmaiseksi pois ja jota yleisö tulee katsomaan. On helppo markkinoida Pelicansia, koska samalla voi tulla katsomaan tätä pelaajaa. "Tule Pelicansin peliin ja näe Juhamatti Aaltonen!"

Aaltonen on SM-liigassa tähtipelaaja. Kukaan ei ole tuon 24-vuotiaan pelaajan taitoja kieltänyt, mutta Kärpissä aiemmin homma ei vain toiminut. Ei edes vastuuta annettaessa. Kaikki peruselementit oli oikeastaan jo Oulussa kunnossa. Taitoa, vauhtia ja fysiikkaa löytyi, mutta tulos jäi puolitiehen. Mutta lopulta tuo tshekki suomalaisen nimen alla kyllästyi Ouluun ja yritti katsoa pelipaikkaa ulkomailta. Ei onnistunut ja mies löysikin itsensä Lahdesta. Pelicansissa sitten homma vihdoin toimi ja tällä kaudella Aaltonen on tehnyt jo 26 maalia ja saalistanut 47 pistettä. Loppukaudesta hän on ollut liigan parhaita ja MM-kisat eivät ole enää oikeasti mahdoton ajatus. Luulisi, että Aaltonen kelpaisi KHL:ään tai jopa NHL:ään, mutta toisin kävi. Aaltonen ilmeisesti halusi pysyä Lahdessa. Ja mikäs siinä. Siellä hän on joukkueen ehdoton tähtipelaaja ja siellä hän saa pelata kuten haluaa. Hän saa olla oma itsensä, saa käyttää omia vahvuuksiaan ja saa vielä kilpailukykyistä palkkaakin. Ja Lahdessa hän pystyy omalla panoksellaan nostamaan Pelicansin taistelemaan voitoista. Tai tekemään seuraavanlaisia nättejä rankkarimaaleja:

Ja tuollainen viisivuotinen sopimus palvelee SM-liigaakin. Ensi kaudella Aaltonen on ainakin vielä liigajäillä ihastuttamassa ihmisiä. Ja mielellään mitä ihailen Porissakin, kun Aaltonen on jäällä. Viime kerrankin perusteella oli pakko sanoa, että on se hyvä. Silloinkin hän oli ylivoimaisesti Pelicansin paras pelaaja. Ja sopimuksessa on määritelty hinta, jonka Pelicans saa sopimuksen purusta. Eli millään kahvipaketilla Aaltonen tuskin lähtee Lahdesta. Eiköhän korvaus ole sellainen, että sillä saa miltei yhtä kovatasoisen pelaajan.

Niin kyllähän tuossa pari muutakin sopimusta tehtiin. Matias Loppi palaa Pelicansiin. Juuri Pelicansissa Loppi on pelannut uransa parhaat kaudet ja noussut jopa maajoukkueeseen. Kaudella 2007-2008 syntyi jopa 58 pistettä ja samaa varmaan toivotaan ensi kaudellakin. Tosin sitä en tiedä, että onko se realismia. HIFK-kausi meni loukkaantumisten takia pieleen ja tällä kaudella Saksassa pistetahti ei ole ollut mitään erityisen hyvää. Tosin se on Saksa. Sen sarjan pisteet ovat muutenkin jotenkin vääristyneitä. Niin ja Sportin Lou Dickenson saapuu myös Lahteen. Mestiksen pistepörssin voittaja pääsee kokeilemaan näin SM-liigaa. Nähtäväksi jää, että pystyykö hän hyökkäävään rooliin liigassa, jossa vaatimustaso on selkeästi korkeampi, kuin Mestiksessä. Sen kertoo kausi 2010-2011.

2 kommenttia:

  1. Mitä mieltä Quethas on, onko Pelicansilla mahdollisuuksia menestyä ensi vuonna kuinka hyvin näiden sopimusuutisten myötä?

    VastaaPoista
  2. Pelicansilla on tällä hetkellä muutama erinomainen sopimus. Aaltonen, Loppu, Uotila, Latvala, Paakkolanvaara, Sihvonen ja Heino luovat hyvää runkoa. Mutta sopimuksia ei ole vielä tarpeeksi, jotta kunnon arviointia voisi tehdä. Hyvää runkoa tosin jo nyt julkaistut pelaajat tuovat joukkueeseen.

    VastaaPoista