maanantai 8. maaliskuuta 2010

SM-liigasta MM-kisoihin?

Näin olympialaisten jälkeen MM-kisojen lähestyessä on jo hyvä alkaa miettiä hieman kevään MM-kisoja. Leijonat ovat silloinkin tulessa, mutta joukkue on suuri kysymysmerkki. Tuleeko NHL:stä pelaajia mukaan ja alkaako nyt nuorennusleikkaus? Olympiavuonna se voisi olla hyväkin idea valita nuoria ja nälkäisiä pelaajia mukaan. Kysymys on myös se, että ketä tulee mukaan SM-liigasta. En ota tarkempaan käsittelyyn pelaajia Ruotsista (Tellqvist, Nylander, Bremberg, Andersson?), Tshekistä (Rosa, Kaspar?) tai Slovakiasta (Mezei, Kudroc, Zaborsky?), vaan suomalaisten näkökulmasta. Kenellä voisi olla mahdollisuuksia kisoihin? Mielestäni pienet mahdollisuudet olisivat näillä pelaajilla:

Maalivahdit:

Teemu Lassila
HPK - 2,45 91,98%

EHT:lla esiintynyt vahti on esiintynyt edukseen sekä maajoukkueessa, että seurajoukkueessa. Suurin yksittäinen tekijä HPK:n hyvässä kaudessa. Kehittynyt kausi kaudelta paremmaksi maalivahdiksi.

Iiro Tarkki
Blues - 2,53 91,52%

Nuori raumalaismaalivahti on ollut jo pari vuotta Suomen EHT-joukkueen mukana ja esitykset ovat parantuneet kerta kerralta. Nuorena Suomessa pelaavana maalivahtina voi hyvinkin saada kolmosvahdin paikan.

Jussi Rynnäs
Ässät - 2,33 93,38%

Ässien sensaatiomaisesti pelannut nuori ja isokokoinen maalivahti. Ihme, mikäli tasoa ei kokeilla kauden jälkeen. Ikää vasta 22 vuotta, joten tulevaisuutta silmällä pitäen voi hyvinkin saada kutsun haistelemaan kansainvälistä ilmapiiriä kolmosvahdiksi.

Puolustajat:

Mikko Lehtonen
Kärpät - 6 1+2=3 0 10min

Jos pääsee kuntoon, niin ehdottomasti MM-tasoinen puolustaja. Parit hyvät kisat jo alla ja pelaa SM-liigassa henkilökohtaisten syiden takia. Jos Kärpät pääsee pitkälle ja Lehtonen saa otteluita alleen, niin ehdottomasti mukaan kisoihin. Suomalaispuolustajia ei välttämättä Pohjois-Amerikasta montaa saa.

Mikko Mäenpää
HPK - 39 12+17=29 +6 58min

HPK:n huippupuolustaja. Ollut kaksi kautta aivan tulessa ja tämä vuosi on kenties vielä viime kauttakin parempi. Erittäin hyvä kiekollinen puolustaja. Mäenpää on vakuuttanut allekirjoittaneen EHT:lla ja taso on vihdoin nousemassa kansainväliselle tasolle. MM-kisoissa samaan rooliin, missä Niskala oli olympialaisissa?

Mikko Kuukka
Ilves - 53 0+11=11 +2 54min

Mikä ihmeen Kuukka? +2 sarjajumbon riveissä kertoo paljon. Erittäin hyvä peruspuolustaja, joita ei Suomessa nyt kovin paljoa ole. Pisteitä ei ole paljon, mutta varmuutta omassa päässä sitäkin enemmän. Ikää ei ole kovin paljoa, joten potentiaalia on vieläkin parempaa. Kuukka pelasi myös erittäin hyvin Moskovassa.

Markus Seikola
Ilves - 51 15+20=35 -9 76min 

Pisteiden valossa jälleen huippukausi, mutta riittääkö se? Peli ei tunnu kiinnostavan omaan päähän pelatessa, eikä vastaavaa pysty maajoukkueessa sallimaan. Hyvä kiekollinen potentiaali ja rightin laukaus, mutta viime vuoden loisto puuttuu. Loukkaantumisten sattuessa kuitenkin hyvä vaihtoehto YV-spesialistiksi.

Sami Vatanen
JYP - 49 6+22=28 0 42min

Miksi ei? Vatanen on pelannut jo hyvät nuorten MM-kisat ja erinomaisen liigakauden. Aivan huikea liike, loistavat kädet ja ampuu napakasti suoraan syötöstä. Taso riittänee jo nyt MM-tasolle ainakin ylivoimaa pelaamaan ja koska kyseessä on varmasti lupaavin suomalaispuolustaja vuosiin, niin Jalonen voisi alkaa nyt jo sisäänajamaan nuorukaista.

Hyökkääjät:

Jori Lehterä
Tappara - 51 19+40=59 +4 54min

Jos joku SM-liigasta pitää valita, niin Jori Lehterä. Jos 22-vuotias pelaaja dominoi yhtä hyvin SM-liigaa kuin Lehterä, niin pelaaja on pakko valita. Lehterällä ei ehkä ole paras liike, mutta kokoa, peliälyä ja taitoa sitäkin enemmän. Tulevaisuudessa Suomen kärkisenttereitä turnauksessa kuin turnauksessa ja nyt pitää näillä näytöillä jo päästä aikuisten arvoturnaukseen.

Juha-Pekka Hytönen
JYP - 50 18+28=46 +16 24min

Hytönen on tällä hetkellä kenties liigan paras kahden suunnan sentteri. Perusvarma pelaaja, joka on tällä kaudella saalistanut enemmän pisteitä, kuin koskaan aiemmin. Pelasi MM-kisoissa jo viime vuonna ja ei pettänyt. Nytkin kaavailuissa varmasti puolustavaksi sentteriksi. Kisapaikka ratkeaa NHL:stä tulevien pelaajien määrään. Euroopassa Niko Kapanen, Jarkko Immonen ja Jori Lehterä varmasti ovat myös Hytösen edellä.

Jukka Hentunen
Jokerit - 52 24+20=44 +1 44min

Hentunen parantaa aina loppukautta kohti ja onnistuu aina maajoukkueessa. Moskovassa Hentunen pelasi erinomaisesti Jarkko Immosen ja Ville Peltosen kanssa. Iästä huolimatta Joroisten Härkä tuo energiaa ja maalintekopotentiaalia. Kokemus voi olla plussaa, sillä suoritusvarmuutta kovissa paikoissa löytyy roppakaupalla.

Antti Pihlström
JYP - 13 6+10=16 +6 12min

Kaksi vuotta sitten Pihlström ilahdutti MM-kisoissa koko Suomen kansaa. Tänäkin vuonna kisapaikka on lähellä. Pihlström tuo kaivattavaa energiaa joukkueeseen eikä ole tähän mennessä pettynyt. Hyvä loppukausi JYP:ssä voi nostaa osakkeita entisestään. 

Sami Kapanen
KalPa - 43 14+26=40 -2 54min

Kokemus tuo varmuutta. Kapasen kausi on jälleen ollut hyvä ja luistin liikkuu vieläkin. Tasainen suorittaja, joka tosin viime MM-kisoissa jo alkoi osoittamaan ikääntymisen merkkejä. Ei olisi kuitenkaan huono vaihtoehto kolmanteen tai neljänteen ketjuun, sillä Kapanen on tunnetusti todella monipuolinen pelaaja.

Tuomas Kiiskinen
KalPa - 44 12+26=38 +11 8min

Erinomaisen alkukauden jälkeen tahti on vähän hiipunut, mutta kiekollinen potentiaali on huima ja parhaimmillaan saalistaa pisteitä loistavalla tahdilla. Jukka Jalonen korostaa pelirohkeutta ja Kiiskinen on juuri siinä erinomainen. Hän uskaltaa pitää kiekkoa, haastaa ja tekee hyviä ratkaisuita. Mutta onko turhan heikko ja pienikokoinen kansainvälisiin peleihin?

Juhamatti Aaltonen
Pelicans - 52 21+21=42 -2 50min

Ässät ja Pelicans pelasivat juuri lauantaina ja yksi pelaaja oli kyllä ylitse muiden. Vaikka Ässät voitti ja Marko Kivenmäki oli pelipäällä, niin kyllä Aaltosen peli oli jotain aivan uskomatonta. Erittäin nopea ja erittäin taitava pelaaja on sitä, mitä Jalonen yleensä hakee. Kädet käy aivan uskomattoman hienosti. Maajoukkueessa tosin pitäisi pystyä luopumaan kiekosta helpommin ja pelata myös omaan päähän. Siinä taitaakin olla Aaltosen suurin puute.

Jonas Enlund
Tappara - 52 24+20=44 +5 28min

Yksin ei varmaan mitään asiaa maajoukkueeseen. Mutta Lehterän kanssa Enlundia ei voi ottaa pois laskuista. Yhteispeli toimii Lehterän kanssa saumattomasti ja tutkapari voisi toimia kovemmissakin ympyröissä. Kun tähän lisätään se, että Enlundilla on suomalaiseksi pelaajaksi todella hyvä maalivainu, niin ei häntä voi harkinnoista täysin sivuuttaa.

Ilari Filppula
TPS - 52 10+34=44 -4 22min

Filppula on saanut tällä kaudella jo tulostakin. TPS:n tärkein hyökkääjä. Kuuluu samaan sarjaan kuin Kiiskinen ja Aaltonen. Taitava ja rohkea pelaaja, mutta oman pään pelaaminen ja peli joukkueelle kysymysmerkkejä. Se laskee Filppulan houkuttelevuutta. Mutta ainakin Ruotsin EHT-turnauksessa voisi kokeilla.

Mikael Granlund
HIFK - 38 10+26=36 +10 0min

Jos vain mahdollista, niin Granlundia pitää ehdottomasti kokeilla kansainvälisissä peleissä jo nyt! EHT-turnaus on ainakin hyvä näytönpaikka. Granlundia kannattaa jo kokeilla miesten maajoukkueessa, sillä tällaista lupausta ei Suomessa ole tullut sitten Tuomo Ruudun ja Mikko Koivun. Dominoi jo nyt SM-liigassa! Loistava peliäly, loistavat kädet eikä arastele fyysistäkään peliä. Luistelu ja fysiikka tosin suurimmat heikkoudet. Silti Granlund olisi jo nyt hieno nähdä 13. hyökkääjänä ja YV-spesialistina.

Teemu Hartikainen
KalPa - 42 12+16=28 +3 18min

Nuoruutensa vuoksi harkintoihin. Kahdet hyvät MM-kisat ja kaksi hyvää kautta SM-liigassa. Kokoa ja suoraviivaisuutta löytyy ja tulevaisuus on selvästi Pohjois-Amerikassa. Nyt jo totuttelemaan kansainvälisiin peleihin? 

---

Nykyisen NHL/AHL-tilanteen perusteella MM-joukkue tosin voisi olla tällainen. Kaikki NHL-pelaajat kuitenkaan tuskin vaivautuvat paikalle, joten muutoksia varmasti tulee. Ja joku kuitenkin menee leikkaukseen tai grillaamaan makkaraa. SM-liigasta ei välttämättä montaa pelaajaa lähde taaskaan mukaan MM-kisoihin.

Niklas Bäckström (tai joku muu NHL-vahti. Esim. Niittymäki. Kiprusoff ykkösvaihtoehto jos suostuu MM-kisoihin)
Petri Vehanen (tai Karri Rämö)
Jussi Rynnäs

Joni Pitkänen - Ilkka Heikkinen
Janne Niskala - Ossi Väänänen
Petteri Nummelin - Mikko Lehtonen
Lasse Kukkonen 
( Ensimmäinen varamies Sami Vatanen. Mikko Mäenpää lienee kyllä todennäköisempi vaihtoehto. Peruspuolustajan kohdalla katseet Kuukkaan tai Mikko Jokelaan )

Mahtuuko Jussi Jokinen MM-kisoihin? Vai eikö näytöt riitä?

Tuomo Ruutu - Mikko Koivu - Jussi Jokinen
Niklas Hagman - Niko Kapanen - Antti Miettinen
Sean Bergenheim - Jori Lehterä - Ville Peltonen
Jesse Joensuu - Jarkko Immonen - Leo Komarov
Mikael Granlund
(Tosin Hytönen / Pihlström voivat olla myös hyviä vaihtoehtoja. Risto Dufva on saanut hyvin oman joukkueen väkeä EHT:lle, joten lähellä MM-tasoa oleva kahden suunnan sentteri ja huippuhyvä elävä ihmiskuula eivät ole mahdottomia tapauksia. Hentunen / Kapanen toisivat kokemusta ja varmuutta joukkueeseen, mutta onko se sitten toivottavaa näin olympialaisten jälkeen?)

Todennäköisesti näistä ensimmäisistä veikkauksista osuu joku viisi. NHL:ssä ja AHL:ssa vielä tilanteet muuttuvat, osa taas kieltäytyy kutsusta sopimusneuvotteluiden takia, seuran kiellon vuoksi, siksi että kausi on raskas tai golffaus kiinnostaa enemmän. Tietenkin on mahdollista, että Jukka Jalonen unohtaa katsoa NHL:n pistepörssin eikä löydä Jussi Jokiselle roolia. Kenties nuoret pelaajat eivät mahdu mukaan, koska kokemusta kansainvälisistä peleistä ei ole tarpeeksi. Ehkä Risto Dufva haluaa joukkueeseen jälleen mukaan mahdollisimman paljon JYP-pelaajia. Joku saattaa loukkaantua. Joku saattaa kieltäytyä, sillä Jukka Jalosen naama ei miellytä. Kaikki on mahdollista.

---

Peli ei ratkennut vielä varsinaisella peliajalla. Jatkoaikaa täytyy pelata sen verran, että Vaasan Sportin tilanteeseen pitää puuttua. Karhuherra murisi asian tiimoilta jo, joten siitä ei sitten sen enempää. Mutta nyt kun Sport on pudonnut D-Teamille ja jäi puolivälieriin, on joukkueella varmasti paljon mietittävää. Rahaa ei voi ainakaan nykyisellä tavalla tuhlata, sillä nyt on hyvä, jos Sport ensinnäkään pelaa ensi vuonna Mestistä. Ja jos pelaa, niin varmasti nimettömämmällä joukkueella. Joka tapauksessa ehkä nyt Vaasassa aletaan oppimaan pitkäjänteisen työn merkitystä ja alettaisiin kasvattamaan nuorten SM-liigassa pelaavista omista junioreista hyviä pelaajia. Potentiaalia löytyy. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti