maanantai 12. huhtikuuta 2010

Leijonat pian tulessa

Jukka Jalonen on valinnut ensimmäisen leiriryhmän MM-kisoja silmällä pitäen. Täytyy myöntää, että Jalonen on tehnyt hyviä valintoja. Hyökkäys on täynnä oikeita nimiä ja neljänteen kenttään ei yritetä pelaajaa, joka ei ole tottunut puolustamaan. Lähinnä Petteri Wirtasen puuttuminen ihmetyttää, mutta kaikkea ei voi saada. Ensikertalaisina (tai ainakin miltei) mukana ovat Harri Säteri, Joonas Jalvanti, Joni Tuominen, Ville Lajunen, Hannu Pikkarainen, Jarno Koskiranta, Teemu Rinkinen, Tommi Huhtala, Joonas Rask, Jonas Enlund, Juhamatti Aaltonen, Lauri Tukonen ja Niclas Lucenius. Lähes kaikki heistä ovat nuoria ja eteenpäin meneviä pelimiehiä siis. Osa heistä on tulevia maajoukkueen runkomiehiä, joten nyt on hyvä aloittaa jo sisäänajo. Porilaisena pidän myös Tommi Huhtalan valinnasta. Mies kun on hyvä kahden suunnan pelaaja, jolla on myös joitain lahjoja maalintekoon. Mies pelaa aina asenteella loppuun saakka. Erinomainen neljännen tai jopa kolmannen ketjun pelaaja siis.

Kieltäytymisiäkin on jo tullut. Jukka Hentunen, Mikko Jokela, Toni Koivisto, Mikko Lehtonen, Ville Peltonen, Markus Seikola ja Ossi Väänänen eivät ole tulossa mukaan. Euroopan tasolla kovien puolustajien, kuten Lehtonen, Jokela ja Väänänen menettäminen on Suomelle kova paikka, varsinkin kun rapakon takaa ei montaa puolustajaa tule. Mikko Mäenpää, Juuso Hietanen ja miksei myös Sami Vatanen saanee tosin näiden ansiosta kunnon näyttöpaikan. Topi Jaakolan tilanteesta ei minulla ole varmaa kuvaa alkukauden poissaolon jälkeen, mutta kaavailuihin hän kuuluu, jos pelaa lähellekään viime kevään MM-kisojen tasoaan. Hyökkääjistä ikävä tulee lähinnä Ville Peltosta, mutta johtajuutta kaivataan nyt muilta. Eikä Peltonen (tai Jukka Hentunen) ole enää samalla tasolla, mitä uransa parhaina vuosina. Nuoremmat ovat päässeet samalle tasolle. NHL:stä Olli Jokinen ei ole tulossa. Tuomo Ruutu ja Joni Pitkänen ovat loukkaantumisten takia sivussa. Saku Koivun, Teemu Selänteen tai Miikka Kiprusoffin tuloon en olympiavuona jaksa uskoa. AHL-suomalaisista moni jatkaa pudotuspeleihin ja näin farmistakaan ei ole montaa ehdokasta tällä hetkellä. Näin ollen näkisin, että MM-joukkue voisi olla jotain tällaista:

Onko Bäckström Suomen ykkösvahti kevään MM-kisoissa

Maalivahdit:
Niklas Bäckström – Minnesota Wild
Antero Niittymäki – Tampa Bay Lightning
Petri Vehanen – Ak Bars Kazan (KHL)

Puolustajat:
Ilkka Heikkinen – Hartford Wold Pack (AHL)
Juuso Hietanen – Brynäs (Ruotsi)
Lasse Kukkonen – Avangard Omsk (KHL)
Mikko Mäenpää – HPK
Janne Niskala – Frölunda (Ruotsi)
Petteri Nummelin – Lugano (Sveitsi)
Sami Vatanen – JYP

Hyökkääjät:
Sean Bergenheim – New York Islanders
Niklas Hagman – Calgary Flames
Juha-Pekka Hytönen – JYP
Jarkko Immonen – Ak Bars Kazan (KHL)
Jussi Jokinen – Carolina Hurricanes
Niko Kapanen – Ak Bars Kazan (KHL)
Mikko Koivu – Minnesota Wild
Leo Komarov – Dynamo Moskova (KHL)
Jori Lehterä – Tappara
Mikko Lehtonen – Providence Bruins (AHL)
Antti Miettinen – Minnesota Wild
Antti Pihlström – JYP
Tony Salmelainen – Servette (Sveitsi)

Myös nuorisomaajoukkueet ovat pelanneet. U18 valmistautuu poikien MM-kisoja varteen. Ja sieltä kuuluikin kummia. Usein haukkumani ikäluokka pelasi Kanadaa vastaan ja voitti! Vieläpä ilman Mikael Granlundia. Valko-Venäjää vastaan meinattiin sählätä, mutta hekin kaatuivat lopulta. Toki tilanne näyttää nyt paljon paremmalta kuin alkukaudesta. Oikeastaan maalivahdit ja hyökkäys näyttävät ihan iskukykyisiltä. Maalissa Ilveksen Sami Aittokallio on todella lupaava maalivahti, kenties lupaavin sitten Harri Säterin. Hyökkäys on taas harjoitusotteluissa toiminut, erityisesti ylivoimalla. Ja mikäs ihme, kyllähän hyökkäys on täynnä nuorten SM-liigassa erinomaisesti pelanneita hyökkääjiä. Kanadaa ja Valko-Venäjää vastaan Teemu Pulkkinen, Joonas Donskoi, Petteri Halinen, Mikael Salmivirta ja Teemu Rautiainen tehneen pisteitä. Mukaan kun tulee vielä lupaava Markus Granlund ja SM-liigassa dominoinut isoveli Mikael, niin hyökkäys näyttää mehukkaalta. Ongelma onkin sitten jälleen puolustuksessa. En vain näe puolustuksen tason riittävän turnauksessa aivan mitalipeleihin.

Sami Aittokallio on todennäköisesti Suomen ykkösvahti alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa

U17 ja U16-maajoukkueita pystyi katsomaan eilen jopa netin välityksellä. Harmi kyllä U17-peli jäi väliin. U17 hävisi Ruotsille kahdesti ja voitti kerran. Ilmeisestikin Suomen parhaimmistoa ovat olleet maalivahti Richard Ullberg ja hyökkääjistä Miro Aaltonen, Jesse Huhtala ja Tomi Wilenius. Tuttuja nimiä tässä ikäluokassa. Ja sitten tietenkin Joel Armia teki jälleen huikaisevat tehot, kuten myös kauden päätapahtumassa World Hockey Challengessa. Tällä kertaa kolmessa ottelussa syntyi kolme maalia ja yksi syöttöpiste. Tilanne ei muutenkaan ole hälyttävä, sillä 93-syntyneistä Markus Granlund ja Miikka Salomäki ovat vanhempien pelaajien mukana. U16 myös hävisi kahdesti ja voitti kerran. Mutta tämä olikin enemmän kokeilujoukkue. Tosin jos ottelua voi liiton sivujenkin mukaan katsoa netin välityksellä, niin miksi ihmeessä mukana ei ole parhaimmisto? Jonatan Tanus, Jere Sneck ja erityisesti Henri Ikonen pelasivat hyvin, mutta osa pelaajista ei kuulunut tälle tasolle. Ei varsinkaan maalivahti Oskari Setänen. Missä olivat Oskari Lehtinen, Kalle Torniainen, Teuvo Teräväinen, Topi Nättinen, Olli Määttä ja Nico Friman? Ei näitä maaotteluita niin paljoa ole, etteikö oikeasti Suomen tasolla todella potentiaalisille pelaajille kannattaisi antaa kaikki mahdollinen kokemus kansainvälisistä peleistä! Rasmus Ristolainen sentään pelasi U17-maajoukkueen kanssa. Laittakaapa tuo nimi muuten ylös. Ristolainen näyttää tällä hetkellä lupaavimmalta suomalaispuolustajalta aikoihin. Jopa lupaavammalta kuin Sami Vatanen.

Mutta jep. Jää nähtäväksi, miten Leijonat ja U18 pärjäävät. Sitä odotellessa voi katsella vaikkapa SM-liigan pudotuspelejä tai lukaista piakkoin tulevan seuraavan blogini aiheesta NHL:n runkosarja.

2 kommenttia:

  1. En ole unohtanut Hahlia. Jos M.Koivu ei pääse paikalle tai Kazanin pelaajista toinen kieltäytyy, niin seuraava korvaaja on minun papereissani joko Hahl tai Santala riippuen harjoitusotteluiden onnistumisista.

    VastaaPoista