maanantai 19. huhtikuuta 2010

Yllätys toisensa jälkeen

Yksi hienoimpia asioita urheilussa on se, että otteluita ei ikinä ratkaista paperilla. Järjellä ajateltuna yleensä se lähes kaikin tavoin parempi joukkue voittaa. Mutta kun asia ei ole niin. Urheilussa on niin monta vaihtuvaa elementtiä, että selkeästi "huonompi" joukkuekin voi voittaa. Ja silloin tulee yllätyksiä. Joskus ihme kyllä jopa positiivisia sellaisia. Laitetaanpa esimerkkejä lähiaikojen yllätyksistä. Niin positiivisista kuin negatiivisista.

SM-liiga

Ennen kauden alkua Jokereita ja Kärppiä pidettiin vahvoina mestariehdokkaina. Kumpikaan joukkueista ei lopulta päässyt edes välieriin. Lukko ja HIFK olivat ennakkosuosikkeja omissa puolivälieräsarjoissaan. Lopulta runkosarjaa pitkään johtanut Lukko hävisi hurmioissa pelanneelle TPS:lle suoraa neljässä ottelussa ja HPK meni HIFK:n ohi HIFK:n hukatessa johtonsa useassa pelissä. Nyt välierissäkin on muhimassa yllätys, kun altavastaajilla on kaksi ottelupalloa käytössään. TPS johtaa hallitsevaa mestaria JYP:iä yllättäen 3-2 ja niin vastaavasti johtaa HPK KalPaa. Siis HPK ja TPS on lähellä finaaleja! Runkosarjan viides ja kuudes! Joukkueilla on vielä jopa muihin joukkueisiin verrattuna pieni pelaajabudjetti. Vielä hämmentävämmäksi asian tekee ennen kauden alkua tehdyt veikkaukset. Omissa veikkauksissani arvelin HPK:n olevan runkosarjassa sijoilla 7-10 ja TPS:n sijoilla 8-13. Mutta kaikki on onnistuneet noilla kahdella joukkueella ja mielestäni se on vain hieno asia. Se antaa toivoa myös muille resursseiltaan hieman rajallisemmille joukkueille toivoa paremmasta huomisesta. Ja olisihan se jotenkin hienoa nähdä finaalikaksikkona HPK - TPS. Kaikkien yllätykseksi.

TPS (Ville Vahalahti) on matkalla kohti finaaleja

Leijonien valmistautuminen

Suomen MM-kisoihin valmistautuminen on ollut myös yllättävän vaikeaa. NHL:stä on kantautunut huonoja uutisia loukkaantumisten ja kieltäytymisten muodossa ja tällä hetkellä vain Jussi Jokinen ja Antti Miettinen ovat lupautuneet mukaan. Siispä kaavailtu joukkue on muuttunut jo useaan kertaan ja se ehtii vieläkin muuttumaan moneen otteeseen. NHL:stä ja AHL:stä putoaa joukkueita ja samalla suomalaisia vapautuu. Ja vapautuneista suomalaisista kaavaillaan pelaajia kisajoukkueeseen. Ja sitten tulee taas kieltäytymisiä henkilökohtaisista syistä, sopimusneuvotteluista tai loukkaantumisista johtuen. Voisi sanoa, että Leijonien päälle on noussut synkkä pilvi. Toisaalta se pilvi voi myös olla Tanska-maaotteluita uhkaava tuhkapilvi, sillä ammattimaiset kiekkoilijathan eivät voi mennä Tanskaan esimerkiksi bussilla tai laivalla pelaamaan harjoitusottelua. Ennemmin ollaan jäällä Suomessa ja tehdään valintoja hyvien harjoitusten perusteella.

U18

Vaihteeksi näyttäisi siltä, että haukkumani ikäluokka sittenkin onnistui. Paskasta taisi sittenkin tulla konvehti. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomi nimittäin voitti oman alkulohkonsa kaatamalla Latvian, Slovakian ja Venäjän varsinaisella peliajalla, sekä kaatamalla Tshekin voittomaalikilpailun (vai mikä hitto se termi onkaan mitä noissa kisoissa käytetään) jälkeen. Alkulohkon voittajana Suomi pääsee suoraan välieriin ja siellä kohtaa voittajan ottelusta USA - Tshekki. Eli todennäköisesti vastaan tulee USA, joka taas on selkeä ennakkosuosikki. Mutta mikä lopulta muuttui. No, mukaan on tullut lähinnä yksi ketju. Teemu Pulkkinen (7+5=12), Mikael Granlund (3+6=9) ja Joonas Donskoi (0+7=7) on dominoinut kisoja melko hyvin. Lisäksi Markus Granlund on noussut alaikäisenä ryhmän mukaan neljällä pisteellään on tuonut lisää laajuutta joukkueeseen. Puolustus on edelleen Suomella heikkoa, mutta saa nähdä mihin saakka maalintekokilpailut vievät. Maaleilla ne pelit muutenkin ratkaistaan ja Suomen ykkösketju on ainakin tähän saakka ollut liekeissä. Niin juu. Ja kisojen suurin yllätyshän oli maailman parhaan kiekkomaan Kanadan putoaminen karsintasarjaan (sijoille 7-10). Asian ratkaisi käytännössä heti ensimmäisenä tullut tappio Sveitsille. Kanadalla on toki junioriliigojensa pudotuspeleissä paljon pelaajia, mutta Kanadan ei tulisi siitä huolimatta ikinä olla karsintasarjassa, vaan taistelemassa mitaleista.

1 kommentti:

  1. Alle 18-vuotiaiden joukkueelta todella hieno saavutus päästä välieriin. Ykkösketju on dominoinut otteluita ja Pulkkinen parantanut asemiaan draftia kohti, kuten Donskoi. Myös 2011 draftissa varattavien Partasen ja Markus Granlundin otteet ovat olleet ilahduttavia.

    VastaaPoista