tiistai 6. huhtikuuta 2010

Pitkä ottelu

Eilen pelattiin Jyväskylässä JYP:n ja Kärppien välinen ottelu. Itse en ottelua nähnyt, sillä UrhoTV näytti HIFK:n ja HPK:n välisen kohtaamisen, joka ratkesi varsin kyseenalaiseen Juha-Pekka Haatajan jäähyyn. Mutta joka tapauksessa myöhemmin suurimman hämmennyksen aiheutti tuo Jyväskylän ottelu. Myöhemmin illalla katselin teksti-tv:tä ja ajattelin katsoa, miten muualla oli käynyt. Mutta JYP ja Kärpät ei olleetkaan saaneet edes sadassa minuutissa ratkaistua peliä. Ja hämmennys vain kasvoi, kun ratkaisu siirtyi ja siirtyi. Lopulta ajassa 118:05 merkattiin Pavel Rosalle maali ja Kärppien toivo välieräpaikasta elää vieläkin.

Mutta ei tuo ottelu pisin ottelu ole ollut. SM-liigasta ensimmäisenä itselle tuli mieleen Tapparan mestaruuden ratkaissut maali kaudella 2002-2003, mutta pelikello pysähtyi Kärppiä vastaan "jo" ajassa 103:39. SM-liigan ennätys sen sijaan on syntynyt 23.3.2001. HIFK ja Ilves pelasivat Helsingissä ja maalia saatiin odottaa vaikka kuinka kauan. Lopulta ajassa 124:41 Ilveksen Jani Nikko teki maalin ja ottelu oli ratkennut.

Suomen tai Euroopan ennätys ei tuokaan ole. Suomesta löytyy alemmilta sarjatasoilta vieläkin pidempään kestänyt ottelu. KOO-VEE ja Titaanit kamppailivat 10.3.2002 paremmuudesta. Peli venyi ja venyi ja vasta ajassa 132:58 Kimmo Lisko ratkaisi ottelun KOO-VEE:n eduksi. Euroopan ennätys taitaa tällä hetkellä olla sen sijaan Saksan DEL-liigan puolivälieristä. 22.3.2008 Köln ja Mannheim kohtasivat ja ottelu kesti ennätyksellisen kauan. Varsinaisella peliajalla kumpikin joukkue oli saanut tehtyä 4 maalia, mutta jatkoajalla piti odottaa yli 100 minuuttia. Vasta ajassa 168:16 Saksan maajoukkuehyökkääjä Philip Gogulla sai kiekon verkon perukoille.

Mutta rapakon takana on kaikki suurempaa. Pohjois-Amerikassa pudotuspelejä on pelattu Eurooppaa kauemmin, jolloin pitkiä otteluita on tullutkin enemmän. Ennätykset löytyvätkin siltä suunnalta. Vaikka saksalaiset pääsivätkin lähelle, niin ennätys on NHL:n hallussa ainakin toistaiseksi. 24.3.1936 Montreal Maroonsin ja Detroit Red Wingsin välinen ottelu kesti peräti 176,5 minuuttia. Vasta silloin Mud Bruneteau sai iskettyä ottelun ensimmäisen maalin. Tällä vuosituhannellakin ollaan päästy NHL:ssä 152 minuuttiin, kun vuonna 2000 Keith Primeau iski ratkaisevan maalin Philadelphia Flyersin voittaessa Pittsburgh Penguinsin.

Noihin lukuihin on JYP:llä ja Kärpilläkin vielä matkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti