sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Pulkkinen & Granlund show

"Suomen 92-ikäluokka eli juuri tämä alle 18-vuotiaiden ikäluokka on yksi heikompia mitä Suomi on ikinä tuottanut". "Suomeltahan puuttui tehokaksikko Pulkkinen-Granlund. Eikö se vaikuta? Toki, mutta Suomi hävisi sellaisilla marginaaleilla, että pari lisämaalia eivät olisi riittäneet nostamaan Suomea voittojen tielle". Tuollaisia ajatuksia minulla oli vuonna 1992 syntyneiden ikäluokasta ennen kauden alkua ja oikeastaan myös vielä pitkälle tämän kauden ajankin. Marraskuussa Suomen alle 18-vuotiaat hävisivät ansaitusti Ruotsin vastaavan ikäluokan B-joukkueelle. Mutta jokin muuttui kauden aikana. Pakkohan se on, sillä kaikkien odotusten vastaisesti Suomi otti alle 18-vuotiaiden MM-kisoista pronssia jo toista kertaa peräkkäin. Hieno saavutus, jolle pitää nostaa hattua. Varsinkin, kun ikäluokan ykkösvahti Sami Aittokallio joutui jättämään kisat väliin.

Suomen ase oli viime vuoden pronssissa ykkösketju ja varsinkin ylivoima. Viime vuonnahan Toni Rajala teki alle 18-vuotiaiden MM-kisojen piste-ennätyksen lähinnä ylivoimalla tehdyillä pisteittä. Mukana tukemassa olivat Mikael Granlund ja Teemu Pulkkinen. Tänä vuonna Suomi otti pronssin samoilla aseille. Teemu Pulkkinen, Mikael Granlund, Joonas Donskoi ja Markus Granlund olivat kaikki huikeita ylivoimalla ja heidän tekemillään maaleilla Suomi onnistuikin voittamaan jokaisen pelin lukuun ottamatta USA:ta vastaan pelattua välierää. Toki taustatukea antoivat Micke-Max Åsten, Mika Partanen, Jani Hakanpää ja moni muu, mutta ratkaisut olivat ykkösketjun tekemiä. Kun Mika Partanen sai parhaana ykkösylivoiman ulkopuolisena 4 pistettä ja seuraavaksi paras sai 2 pistettä, niin kuudessa ottelussa Teemu Pulkkinen keräsi tehot 10+5=15, Mikael Granlund tehot 4+9=13, Joonas Donskoi sai kasattua tehot 1+7=8 ja vuoden kuluttua varmasti Suomen ykköstähtenä toimiva Markus Granlundkin sai kasaan tehot 1+5=6. 

Pronssiottelussahan kaatui Venäjä. Ensimmäiset kaksi erää olivat tasaisia, mutta viimeisessä erässä ykkösketju teki neljä maalia ja Venäjä vain yhden aivan lopussa. Loppunumeroilla 5-1 oli mukava päättää turnaus. Ja ykkösketjuhan ne maalit tekivät. Teemu Pulkkinen teki peräti hattutempun ja maalit olivat oikeasti maalintekijän maaleja. Pulkkinen on kenties lupaavin suomalainen sniper aikoihin! Jos katselee Pulkkisen tekemiä maaleja pronssiottelussa, niin ei tarvitse ihmetellä, miksi Pulkkinen valittiin turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi. Mikael Granlund keräsi myös hyvin pisteitä viimeisessä pelissä ja näytti jälleen kaikille, miksi hänestä kohutaan niin paljon. Donskoi jäi täysin näiden kahden pelaajan varjoon, vaikka pelasikin hyvin. Normaalina vuonna Donskoi varmasti olisikin ollut Suomen tähtipelaaja. Nyt vain edessä oli kaksi huippulupausta, joista toinen varataan varmasti NHL:ään ensimmäisellä kierroksella. Ja toinenkin sai varmasti takaisin menettämiään asemia. 

Ensi vuonna Suomella tuleekin sitten vaikea lohko, jossa Kanada, Ruotsi, Tshekki ja Saksa. Puolivälieriinkin vaaditaan jo voitot Tshekistä ja Saksasta. Silloin toivottavasti Markus Granlund, Miikka Salomäki, Joel Armia ja muut ovat valmiina vastaamaan huutoon.

...

Ja huomioita muualta. Jukka Jalonen valitsi ryhmän EHT:lle. Ryhmä on odotettu. Itse asiassa itsekin olisin valinnut miltei saman joukkueen. Hienointahan joukkueessa on muutaman nuoren pelaajan nousu ryhmään. Teemu Hartikainen, Sami Vatanen ja Mikael Granlund pääsevät A-maajoukkueen mukaan ja se on ihan oikein. Tulevaisuuden maajoukkueen runkopelaajia tuleekin jo nyt ajaa sisään ja katsoa, mihin kyvyt riittävät. En pistä pahakseni, vaikka koko kolmikko olisi mukana Saksan MM-kisoissa. Ryhmään tuskin tulee hirveitä muutoksia ja lähinnä nyt Euroopan sarjoissa pelaavia pelaajia voi vielä kenties tulla mukaan ennen MM-kisoja (Immonen, Vehanen, Mäenpää, Salmelainen, Voutilainen?). Ja sitten tietenkin NHL:stä ja AHL:stä saattaa joitain pelaajia tulla. Jarkko Ruudun, Jesse Joensuun ja Ilkka Heikkisen kaudet ovat ainakin päättyneet. Nähdäänkö joku heistä kenties MM-kisoissa? Ja miten käy esimerkiksi Phoenix Coyotesin ja Detroit Red Wingsin välisessä sarjassa? Tai putoaako Nashville Predators, jolloin vapautuisi Pekka Rinne? Jää nähtäväksi.

Mikael Granlund pelasi loistavasti alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa ja nyt matka jatkuu Euro Hockey Tourille.

Lisäksi pitää mainita TPS. Eilinen peli jäi näkemättä, mutta 2-0 johto kertoo jo paljon. TPS ja Turku ovat hurmoksessa ja Turussa on vaikea voittaa. Ja kun TPS otti heti voiton Hämeenlinnassa, niin TPS on kiinni mestaruudessa. Pakko se on veikata, että mestaruus menee Turkuun. Mutta ensi kausi onkin sitten kysymysmerkki. Miten käy kun hurmos loppuu? Ässien kaltaista romahdusta tuskin tapahtuu, mutta finaalissa TPS tuskin on. Tällä hetkellä TPS on kuitenkin lennossa ja hurmoksessa olevalle joukkueelle mestaruuden antaa kyllä ihan mielellään.

2 kommenttia:

  1. Pystytkö yhtään ennakoimaan, millä varausvuorolla Pulkkkinen saattaisi mennä draftissa?

    VastaaPoista
  2. Ennen varaustilaisuutta pyrin tekemään vielä tarkempaa analyysia juuri suomalaisten mahdollisuuksista Draftissa. Mutta tapaus Pulkkinen on kieltämättä kiinnostava. Laukaus ja maalintekovaisto on aivan Draftin kärkeä, mutta loukkaantumiset, huonot esitykset miesten pelistä, nuorten kisojen väliin jääminen ja oman pään peli on aiheuttanut monille päänvaivaa. Mutta toisaalta U18-kisat menivät aivan erinomaisesti. Kyseessä on varaavalle joukkueelle takuuvarmasti iso riski, mutta saalis voi olla myös suuri.

    Veikkaan varausta missä tahansa toisen kierroksen alun tai neljännen kierroksen puolivälin väliltä. Eli kutakuinkin sijojen 31-100 välimaastossa.

    VastaaPoista