torstai 23. syyskuuta 2010

Kesä mestaruuden jälkeen

Kesän alussa Chicago Blackhawks juhli pitkän, miltei 50 vuotta kestäneen tauon jälkeen Stanley Cupin voittoa. Joukkueen tähtipelaajiin kuuluivat muun nuoret Jonathan Toews ja Patrick Kane ja puolustuksen tärkein pelaaja Duncan Keith ei myöskään ole iällä pilattu. Myös Antti Niemi sai sormuksen torjuttuaan Chicagon mestaruuteen.

Mestaruusjoukkue kuitenkin hajosi kuta kuinkin kaikkiin kuviteltavissa oleviin ilmansuuntiin. Atlanta Thrashers oli tosin selkeästi suosituin suunta. Thrashersin johto selkeästi haluaa voittavia pelaajia joukkueeseen. Hyvä valinta, sillä aiemmin Thrashers ei olekaan voittanut yhtään mitään. Eri asia onkin se, että riittävätkö Dustin Byfuglien, Ben Eager, Brent Sopel ja Andrew Ladd mihinkään. Toronto Maple Leafs taas nappasi Kris Versteegin, Edmonton Oilers Colin Fraserin, Dallas Stars Adam Burishin ja Minnesota Wild John Maddenin. Maalivahti Cristobal Huet ilmeisesti on matkaamassa Sveitsiin. Oma kuvionsa oli myös Antti Niemi, johon Blackhawksilla ei ollut varaa. Rajoitettuna vapaana agenttina Antti Niemi vaihtoi Chicagon Kalifornian lämpöön ja hän edustaa jatkossa San Jose Sharksia.

Miten tämä kaikki tapahtui? Kaikki juontaa NHL:n palkkakattosääntöön, jonka mukaan joukkue voi käyttää vain tietyn verran rahaa kaudessa. Siitä huolimatta Chicago Blackhawks on sitonut itsensä tiettyihin pelaajiin suurilla summilla ja pitkillä sopimuksilla. Brian Campbell tienaa reilu 7 miljoonaa dollaria kaudessa vuoteen 2016 saakka. Marian Hossan kanssa tehtiin reilu vuosi sitten vuoteen 2021 ulottuva ja kaudessa reilun 5 miljoonan dollarin arvoinen sopimus. Viime kauden aikana jouduttiin tekemään jatkosopimukset muidenkin tähtien kanssa. Duncan Keithin sopimus kestää vuoteen 2023 ja hän tienaa kaudesta reilu 5,5 miljoonaa dollaria. Patrick Kane jatkaa Chicagossa kevääseen 2015 ja tienaa 6,3 miljoonaa dollaria kaudessa. Ja joukkueen kapteeni Jonathan Toews on allekirjoittanut myös vuoteen 2015 ulottuvan ja 6,3 miljoonaa dollaria kaudessa tuovan sopimuksen. Eli noihin viiteen pelaajaan Chicago Blackhawks on käyttänyt yhteensä miltei 30,5 miljoonaa dollaria. NHL:n palkkakatto on tällä hetkellä 59,4 miljoonaa dollaria. Eli Chicago Blackhawks on käyttänyt yli puolet rahoistaan viiteen pelaajaan ja loput kokoonpanossa olevat 17 kaveria on pakko hankkia sitten 29 miljoonalla dollarilla. Tuo rahasumma ei NHL:ssä erityisen suuri ole.

Chicagon kapteeni Jonathan Toews saa palkallaan leivän päälle muutakin kuin voita

Kaikesta huolimatta Chicago Blackhawksilla tulee olemaan iskukykyinen joukkue. Jonathan Toews, Patrick Kane ja Duncan Keith jatkavat vielä Chicagossa pitkään. Runkonimet Marian Hossa, Brian Campbell, Brent Seabrook, Dave Bolland ja Patrick Sharp jatkavat joukkueessa. Maalia tilkitsee jatkossa Marty Turco ja joukkueella on omia lupauksia tulossa. Mutta aivan yhtä vahva porukka Chicagolla ei kuitenkaan ole kuin viime kaudella. Laatua löytyy, mutta laajuutta ei enää yhtä paljon kuin aiemmin. Loukkaantumisilta pitää siis välttyä, mikäli tuulisessa kaupungissa halutaan menestyä myös tällä kaudella. Vasemmalla laidalla on myös tyhjiö varmojen ratkaisijoiden kohdalla. Tyhjiön täyttyessä Chicago pääsee pitkälle. Jos taas tyhjiö ei täyty, niin pudotuspelit kutsunevat silti, mutta kovin pitkälle ei päästä.

Jännä katsoa mitä tapahtuu Chicagossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti