maanantai 28. marraskuuta 2011

Kun ykkösvahti puuttuu

SM-liigassa on tällä hetkellä peräti viisi joukkuetta, joiden ykkösvahti on joko lähtenyt ulkomaille, tai jäänyt sivuun jostain toisesta syystä. Miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia ja voiko ykkösvahdin poistumiseen edes varautua?

KalPalla on hyvä tilanne, sillä Ari Ahosen myynti ei tuottanut suuria ongelmia. Kuopiolaisten kannalta oli onni, että Mikko Koskinen oli saatavilla Pohjois-Amerikassa vähiin käyneen peliajan johdosta. Tarjolla oli siis maalivahti, joka oli pelannut jo aiemmin erinomaisesti Suomessa. Toisaalta Ahosen myynnistä KalPan tilalle tuli mukava kasa ruplia, joilla on helppo maksaa Koskisen palkka. Monella joukkueella ei kuitenkaan tilillään ole samalla tavalla puskuria tällaisiin kesken kauden tehtäviin hankintoihin.

Eikä se rahakaan aina auta. Liigatason maalivahti on jo kansainvälisilläkin mittareilla melko hyvä veskari, joten ketä tahansa ei voi SM-liigaan hankkia. Eikä tarpeeksi hyviä maalivahteja markkinoilta yksinkertaisesti löydy, vaikka olisi millainen bisnesnero tai huippuskoutti.

Ykkösvahdin loukkaantumiseen on äärimmäisen vaikea varautua. Useimmiten se on jopa mahdotonta. Liigassa on joukkueita, joilla on kaksi kohtuullisen tasavahvaa maalivahtia, joten näillä joukkueilla yhden vahdin loukkaantuminen aiheuttaisi pahoja ongelmia. Mutta suurimmalla osalla liigajoukkueista on selkeä ykkösveskari ja kakkosena sitten se joku toinen. Usein tuo kakkosveskari on vielä oma juniori, joka on esiintynyt sen verran vahvasti junioreissa, että paikka liigassa on ihan perustellusti avautunut. Mutta harvemmin junioreista tulleet vahdit ovat heti valmiita liigan vauhtiin, mikä näkyy usein haparointina ja pelin tason heilahteluna.

HIFK:n Juuso Riksman joutui lonkkaleikkaukseen, minkä vuosi hänen kautensa on ohi. Jan Lundell on kokenut kakkosveskari, mutta taso tippuu vuosi vuodelta, eikä hän uransa huipullakaan kyennyt joukkuetta kannattelemaan. Loistavia otteluita Mestiksessä pelannut Mika Norja on pelannut omat kolme otteluansa HIFK:n paidassa hyvin, joten hänestä voisi olla liigatason vahdiksi. Mutta todennäköisesti HIFK:lla on verkot jo vesillä uuden vahdin löytämiseksi.

Jokereiden Eero Kilpeläinen on todennäköisesti sivussa joulutaukoon saakka, joka tarkoittanee lisää otteluita Frans Tuohimaalle. Nuori maalivahti oli viime kaudella niin erinomainen A-junioreissa, että hän sai NHL-varauksen. Nuorukaisen alku liigassa on ollut haparoiva, eikä Tuohimaasta voi puhua vielä voittavana vahtina. Ajoittain hän vielä päästää helppoja maaleja. Tuohimaan panos on kuitenkin parantunut koko ajan rutiinin kasvaessa, joten varsinaista ongelmaa Jokereilla ei toistaiseksi ole.

Suurempi ongelma löytyy Espoosta. Petri Koivisto oli alkukaudesta maaginen, joten hänen poistumisensa henkilökohtaisten syiden vuoksi määrittelemättömäksi ajaksi oli paha takaisku. Pelaamissaan otteluissa Bluesin norjalaisvahti Lars Volden on ollut heikko ja kankea. Näin on ollut jopa nuorten SM-liigassa, jossa norjalaisen torjuntaprosentti on onneton. Norjalaisella ei yksinkertaisesti ole eväitä pelata liigassa tällä hetkellä. Mahdollisuus annettaneen vielä hyvän alkukauden Mestiksessä pelanneelle Jonathan Iilahdelle, jolla on varmasti tällä hetkellä parempi pelillinen panos. Mutta onko hänelläkään kykyä voittaa pelejä liigassa? En lähtisi ainakaan vielä lyömään vetoa sen puolesta että olisi.

Pelicansilla on aivan yhtä huono tilanne kuin Bluesilla. Niko Hovinen on maajoukkuetason vahti, johon joukkue luottaa. Nyt hän on ollut pari ottelua sivussa ja Lahdessa syntyi heti kaaos. Tilannetta ei helpota se, että kakkosvahti Joonas Kuusela on tällä hetkellä myös rikki. Nyt sitten voi jo todeta, että Peliitoissa keskinkertaisen alkukauden pelannut Antti Rautiola ei yksinkertaisesti ole liigatason kassari, eikä 17-vuotias Janne Juvonen ole vielä pitkäkestoinen ratkaisu.

Ykkösvahdin loukkaantuminen on aina paha paikka ja monella joukkueella peliesitykset ilman ykköskassaria voivat romahtaa täysin. Varsinkin Espoossa ja Lahdessa toivotaan voittavan vahdin paluuta kokoonpanoon mahdollisimman nopeasti. Ikävä kyllä postipaketin toimitus saattaa kuitenkin kestää vielä jonkin aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti