maanantai 21. marraskuuta 2011

Varataanko venäläinen ensimmäisenä?

NHL:n varaustilaisuudessa on kahdesti varattu ensimmäisenä venäläispelaaja. Vuonna 2001 Atlanta Thrashers varasi ensimmäisenä Ilja Kovaltshukin ja vuonna 2004 kärkikaksikkona oli Aleksandr Ovetshkin ja Jevgeni Malkin. Näiden varausten jälkeen maailma on kuitenkin muuttunut.

Venäjän taloustilanteen kohentuminen ja myöhemmin KHL:n nousu ovat aiheuttaneet sen, että NHL-joukkueet eivät kykene tekemään sopimuksia kaikkien haluamiensa pelaajien kanssa. Palkkataso on Venäjällä niin hyvä, että NHL:n tulokassopimus jää helposti KHL-sopimuksen jalkoihin. Tämä näkyy NHL:n varaustilaisuudessa niin sanottuna "russian effectinä". Yksinkertaistettuna se tarkoittaa sitä, etteivät NHL-seurat uskalla varata venäläispelaajia, sillä heidän kohdallaan ei ole mitään varmuutta halusta siirtyä dollareiden kuva silmissä Pohjois-Amerikan kaukaloihin. Venäjältä tosin ei ole viime vuosina tullut yhtään sellaista huippulupausta, joka olisi muutenkaan varattu ensimmäisenä. Mutta esimerkiksi Vladimir Tarasenko olisi aivan varmasti varattu paljon aiemmin kuin kuudentenatoista, jos hän olisi vaikkapa kanadalaishyökkääjä.

Efekti on toki pienempi, mikäli venäläispelaaja on jo valmiiksi kiekkoilemassa Pohjois-Amerikassa. Se kun kertoo siitä, että kiekkoilijalta todennäköisesti löytyy halukkuutta pelata vielä joskus NHL:ssä. Ja kun tällä hetkellä kaksi venäläistä veijaria pelaa erinomaisesti Kanadan junioriliigoissa, niin ensi kesänä saatetaan nähdä ihme ja huomata, että venäläiskiekkoilija varataan ensimmäisenä.

Ensimmäinen veijari on Nail Jakupov. Noin 180-senttinen laitahyökkääjä pelaa OHL:n Sarnia Stingissä ja keräsi jo viime vuonna 65 ottelussa huimat 101 pistettä. Siinä ohessa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa hän keräsi 13 pistettä. Tämä kausi on sujunut vieläkin paremmin ja 22 ottelua ovat tuoneet tilille 16 maalia ja peräti 43 pistettä. Hän on paljon töitä tekevä laituri, joka taitaa myös fyysisen pelin. Lisäksi hän on erittäin hyvä luistelija, jolla on hyvä laukaus. Tällaiset ominaisuudet miellyttävät NHL:n kykyjenetsijöitä todella paljon, joten ei ole ihme, että Jakupovista puhutaan mahdollisena ykkösvarauksena.

Toinen kaveri on keskushyökkääjä Mihail Grigorenko. 188-senttinen isokokoinen sentteri oli viime vuonna alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa hurjassa vireessä keräten 18 pistettä. Lisäksi hän keräsi lähes pisteen ottelussa Venäjän juniorisarja MHL:ssä. Täksi kaudeksi Grigorenko päätti siirtyä Quebec Rempartsin riveihin pelaamaan Kanadan juniorisarja QMJHL:ää. 26 ensimmäistä ottelua ovat tuoneet hänen tililleen vaikuttavat 41 pistettä. Keskushyökkääjä on erittäin älykäs pelaaja, jolla on harvinaisen hyvä kyky dominoida ja rytmittää peliä. Ja koska hän on erittäin hyvä sentterille tärkeissä ominaisuuksissa, kuten syötöissä, syötön vastaanotossa ja oman pään pelissä, niin häneen kohdistuvaa kiinnostusta ei tarvitse ihmetellä.

Suomalaisten kohdalla tilanne on se, että Olli Määttä on tällä hetkellä ensimmäisen kierroksen varausten joukossa. ISS:n rankingissä Määttä oli esimerkiksi sijalla 13. Ville Pokka ja Teuvo Teräväinen ovat myös varmoja varauksia, mutta he taitavat olla tällä hetkellä juuri ensimmäisen kierroksen ulkopuolella. Toisen kierroksen alkupuoliskolta on kuitenkin hyvä ponnistaa eteenpäin vaikkapa hyvien liigapelien ja onnistuneiden nuorten MM-kisojen perusteella.

Nuorten kisoissa Määtällä, Pokalla ja Teräväisellä on kuitenkin kova työ, sillä vastaan tullee muun muassa venäläislupaukset Grigorenko ja Jakupov.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti