keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Kuukauden juniori: Tomi Wilenius

Kiitos nuorten SM-liigan sarjaohjelman, kuukauden juniorin tsekkaaminen meni viime hetkille. Tässä se nyt kuitenkin on. Muistutuksena lukijoille, tässä juttusarjassa kyse ei ole kyse kuukauden aikana parhaiten pelanneesta A-juniorista, vaan tarkoituksena on tutkia tarkemmin jonkin kiinnostavan Porissa piipahtavan pelaajan otteita.

Tomi Wilenius
175 cm / 78 kg
Syntynyt 15.1.1993 Nokialla
Kasvattajaseura: Ilves

Wilenius on ollut ikäluokkamaajoukkueissa mukana aina sen jälkeen, kun hänet valittiin Pohjola-leirin tähdistökentälliseen. U16-ikäluokassa hän oli todella vakuuttava, jonka vuoksi hän aikanaan pääsi pelaamaan alaikäisenä ikäluokkaa vanhempien kanssa. Ura on sittemmin hivenen tasaantunut, mutta hän ei ole kokonaan kadonnut kartalta. Juuri marraskuun alussa hän pelasi U20-haastajajoukkueen mukana (käytännössä jonkinlainen U19-maajoukkue) Sveitsiä vastaan kolme matsia, joissa hän keräsi varsin mukavat neljä pistettä.

Illan ottelussa Ässiä vastaan Ilves oli huono. Vierasjoukkue hävisi 2-7. Voikin olla, että tällä kertaa laidalla pelanneen Wileniuksenkaan esitys ei ollut lähelläkään parasta, sillä kauttaaltaan heikosti pelaavassa joukkueessa on vaikea loistaa. Vaikea ottelu näkyi nuoressa Ilves-hyökkääjässä melkoisena turhautumisena. Muuten synkkää iltaa valaisi kuitenkin maali, jossa Wilenius oli hyvin maalin kulmalla kärkkymässä irtokiekkoa. Nuorukaisella oli tolpan vierestä helppo työ siirtää kiekko maaliin.

Wileniuksen hyvät puolet tulivat kuitenkin tässäkin ympäristössä esille, vaikka nuori pelaaja oli välillä varsin näkymättömissä. Hyökkäysalueella ja erityisesti ylivoimalla hän on nimittäin erittäin hyvä. Hyökkääjän perussyötöt menivät läpi ottelun suoraan oman pelaajan lapaan, eikä vaikeammissakaan syötöissä ollut moitteen sijaa. Ylivoimalla Wilenius pelasi peliä tekevänä sentterinä ja oli siinä roolissa hyvä. Wileniuksen hyökkäysalueen vaistot tuntuivat muutenkin toimivan, sillä hän oli usein juuri siellä missä piti. Nuorukainen kuitenkin näytti ajoittain pelaavan hivenen turhan paljon mukavuusalueella, eikä aina mennyt taistelemaan kiekosta loppuun asti. Tähän voi toki vaikuttaa se, ettei Wilenius oli isokokoinen kaveri, mutta siitä huolimatta olen nähnyt pienempiäkin pelaajia menevän pieniin koloihin.

s

Luistelu ei vakuuttanut minua. Wileniuksen luistelu näyttää periaatteessa aika näppärältä ja sulavalta, mutta siihen se tuntui jäävänkin. Luistelusta näytti nimittäin puuttuvan voima, minkä vuoksi luistelunopeus ei päätä huimannut. Myös räjähtävyyttä näytti puuttuvan, minkävuoksi kiihtyvyys ei ollut parasta mahdollista. Toki voi olla myös ihan mahdollista, että jalat jäivät bussiin.

Hyökkääjän mailankäsittely sen sijaan oli mukavaa katseltavaa. Wilenius ei yrittänyt mitään huikeita harhautuksia, mutta perusasioissa hän oli hyvä. Syötön vastaanotossa, kiekon haltuunotossa ja vastustajan syötön katkaisemisessa hän oli ottelun eliittiä. Laukauksen tutkimiseen tämän ottelun otanta ei riittänyt, sillä laukauksia tuli vain pari ja nekin menivät ohi maalin.

Wileniuksen suurin ongelma tuntui olevan oman pään pelaaminen. Siellä Wilenius pyrki olemaan melko lähellä vastustajan pelaajaa, mutta oli lopulta vain "vähän siellä päin". Sijoittuminen oli huonoa, sillä hyökkääjä ei oikein pitänyt miestä, muttei tukkinut syöttölinjojakaan. Sen seurauksena nuori hyökkääjä oli useimmiten tilanteista vähän jäljessä. Heikko puolustuspelaaminen näkyi myös tilastoissa, sillä osin Wileniuksen lepsun pelaamisen vuoksi hän oli kahden Ässien maalin aikana kentällä. En ihmettele tämän ottelun perusteella yhtään, ettei Wilenius pelaa alivoimaa.

Vahvuudet:
Syöttäminen
Hyökkäyspään pelaaminen

Heikkoudet:
Puolustus
Luistelu

Tämän ottelun perusteella en kyllä usko, että Wilenius olisi heti nousemassa liigarinkiin. Vähän pienikokoinen ja vain hyökkäyspelaamisen taitava pelaaja tarvitsisi hyökkäävän roolin, johon hänellä ei yksinkertaisesti ole tällä hetkellä rahkeita. Toivottavasti olen väärässä, mutta näkemäni perusteella Wilenius saattaa olla jälleen yksi sellainen pelaaja, joka on juniorina erinomainen, mutta miehiä vastaan asiat eivät menekään ihan samalla tavalla. Wileniuksella on ehdottomasti potentiaalia liigatasolle, mutta voi olla, että ennen nousua liigaan tarvitaan vuosi tai kaksi vaikkapa LeKissä. Siellä voisi olla hyvä paikka hankkia lisää lihasta koko kroppaan ja oppia miesten pelien lainalaisuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti