torstai 19. marraskuuta 2009

Hyvä vai huono siirto?

Yksi liigakauden suurimmista siirtoja on täällä. Rauman Lukko ja KHL:n Ak Bars Kazan kävivät vaihtokaupoilla ja lopputulos on nyt varmistunut. Maalivahti Petri Vehanen siirtyy Venäjälle ja Suomeen taas löysi tiensä ruotsalaisvahti Mikael Tellqvist. Mutta oliko siirrossa raumalaisten kannalta järkeä? Vihdoin joukkue on iskussa ja nyt ykkösvahti vaihtuu.

Aloitetaan huonoilla uutisilla. Petri Vehasessa Lukko menettää alkukauden parhaan maalivahdin. Lukon puolustus on toiminut alkukauden erinomaisesti, mutta osansa sillä on myös huipputorjuntoja esittäneellä Vehasella. Jos ei muuta, niin Vehaseen puolustus pystyi luottamaan kuin vuoreen. Vehanen pelasi myös hienosti Karjala-turnauksessa, joten nyt puhutaan kansainvälisen tason maalivahdista. Ja kun kyseessä on vielä raumalainen, niin luulisi Lukon yrittävän pitää maalivahdistaan kiinni kaikin voimin. Mutta näin ulkopuolisin silmin katsottuna, Lukon kannatti tehdä siirto.

Ensiksi voidaan miettiä, mikä olisi ollut Vehasen motivaatio, mikäli siirtoa ei olisi tapahtunut. Olisiko hän pelannut enää täydellä teholla? Vehanen kuitenkin myönsi jo aiemmin, että ulkomaat kiinnostavat ja nyt oli kuta kuinkin viimeinen hetki lähteä. 1,5 kauden jälkeen on kuitenkin hyvinkin todennäköisestä, että Vehanen tekee vielä paluun Raumalle. Ja sitä ei välttämättä olisi tapahtunut missään tapauksessa, mikäli siirto ei olisi toteutunut kivuttomasti. Toisekseen, vaikka Lukolla onkin miltei pohjattomat resurssit, niin olihan tuo siirto järkevä taloudellisestikin. Ymmärtääkseni (korostan sanaa, ymmärtääkseni) Lukko saa kertakorvauksena siirrosta miljoona euroa, jolla maksaisi SaiPan pelaajapalkkiot miltei kokonaisen kauden ajan. Samalla Ak Bars Kazan maksaa Vehasen loppukauden palkan, joka oli jo liigatasolla varmaan kymmenen suurimman joukossa. Ja kaupan päälle siirrossa tulee mukana toinen maalivahti Mikael Tellqvist, jonka loppukauden palkan ilmeisesti maksavat myös venäläiset. Nyt siis puhutaan Suomen mittakaavassa aivan käsittämättömistä säästöistä.

Niin ja tapaus Mikael Tellqvist. Vehanen on nykyään todennäköisesti parempi maalivahti, mutta Tellqvistin meriitit ovat liigatasolle aivan käsittämättömät. Tellqvist on pelannut 114 NHL-ottelua, ollut mukana Ruotsin olympiajoukkueessa vuosina 2002 ja 2006, pelasi vuoden 2004 World Cup-joukkueessa, on pelannut neljät MM-kisat, voittanut olympiakultaa, MM-hopeaa, MM-pronssia ja hänet on valittu kahdesti Elitserienin tähdistökentälliseen. Ja mies valittiin juuri vähän aikaa sitten Karjala-turnaukseen. Jos tällainen maalivahti ei ole liigan eliittiä, niin silloin suomalainen maalivahtituotanto on vieläkin korkeammalla tasolla, kuin luullaan. Ei SM-liigassa nyt sentään niin paljoa hyviä maalivahteja ole, etteikö yksi Tellqvist olisi yksi parhaista.

Eli menikö Lukon mestaruusmahdollisuudet tähän siirtoon? Vastaukseni on, että ei mennyt. Vehasta ei voi täysin korvata, mutta Tellqvist kyllä riittää helposti pitämään Lukon mestaruustaistossa. Oikeastaan luottaisin ainakin tällä hetkellä enemmän Tellqvistiin, kuin esimerkiksi Kärppien Koivistoon ja Tarkkiin, tai HIFK:n Lundelliin ja Niemiseen. Ja kun nuori Antti Raantakin on omissa otteluissaan onnistunut hyvin, niin ongelmia ei pitäisi tulla. Ja hei, Tellqvistin sopeutumiseen saattaa auttaa sekin, että Lukon pelipaita muistuttaa hieman Ruotsin maajoukkueen pelipaitaa. Jos vaikka siitä tulisi heti ensiksi mukavan kotoinen olo, ja kiekot alkaisivat tarttua räpylään. Kunhan vain ei ota mallia Salt Lake Cityn olympialaisten aikaisesta Tommy Salosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti