tiistai 3. marraskuuta 2009

Kovia puolustajia saapuu Suomen kaukaloihin

Mitä ihmettä tämä on? SM-liiganhan piti olla aivan surkea sarja, jonne ketään ei halua tulla. Mutta niin vain viime aikoina peräti kolme kovan luokan puolustajaa on eksynyt Suomen syksyyn. Kieltämättä kenelläkään heistä ei kauden alku mennyt odotetulla tavalla, mutta taidot eivät häviä mihinkään ja meriitit ovat kovat. Ja varmasti sopeutuessaan Suomeen ja pelien koventuessa nämä puolustajat tulevat olemaan vielä kova sana. Tosin aina voi flopata syystä tai toisesta, mutta todennäköistä se ei ole.

Ensimmäisenä tuli Blues. 29. päivä Blues julkaisi loppukauden mittaisen sopimuksen slovakialaispuolustaja Branislav Mezein kanssa. Ja sopimus sisälsi peräti koeajan, eli epäonnistuessaan miehestä pääsee eroon. Tämä kookas ja fyysinen puolustaja lujittaa varmasti Bluesin peräpäätä merkittävästi. Lisäksi Mezeillä löytyy tililtään kolmet MM-kisat sekä World Cup vuodelta 2004. NHL:ssäkin on kertynyt otteluita peräti 240 kappaletta lähinnä Florida Panthersin paidassa. Ja ilmeisesti viime kausi KHL:n Barys Astanassakaan ei mennyt täysin pieleen. Alkukausi Tshekeissä HC Plzenissä meni pieleen syystä tai toisesta, mutta Suomen pelitapa saattaa fyysiselle puolustajalle sopia muutenkin paremmin. Niin ja Mezei ei ole vielä edes mikään jäähdyttelijä, sillä ikää on vasta 29 vuotta.

Tänä aamuna HIFK taas julkaisi oman kovan luokan hankintansa, kun Ross Lupaschuk siirtyy Helsinkiin. Lupaschuk muistetaan Kärppien takalinjoilta kaudelta 2006-2007, jolloin hän oli mestarijoukkueen paras puolustaja. Rightin laukojana Lupaschukille on käyttöä ylivoimalla, varsinkin kun kiekolliset taidotkin ovat erinomaiset. Tämän lisäksi Lupaschuk on varma omaankin päähän, joten HIFK sai yhden liigan monipuolisimmista puolustajista. Lupaschuk teki erinomaiset tehot myös Venäjällä Avangard Omskissa kaudella 2007-2008 (22 pistettä), joten näyttöjä löytyy vieläkin kovemmasta liigasta, kuin Suomesta. Kauden alla Lupaschuk ei saanut paikkaa Phoenix Coyotesista, joten hän päätti palata Suomeen. Ja tämän jälkeen HIFK onkin sitten yksi mestarisuosikeista kovan puolustuksensa ansiosta. HIFK:n puolustuksessa on nimittäin nimet Lupaschuk, Söderholm, Clarke, Järventie, Kankaanperä ja Kurvinen, joka voi aivan hyvin riittää loppuun saakka. Niin ja Lupaschukhan teki voittomaalin Kärpille mestaruuden ratkaisseessa kolmannessa finaaliottelussa.

Ja Kärpätkään ei voinut jäädä tuleen makaamaan, vaikka Lupaschuk siirtyikin HIFK:iin, ja käytti osan pelaajabudjetistaan kokeneeseen venäläispuolustajaan. Dmitri  Yushkevich ei ole enää mikään juniori, mutta taso riittää heittämällä SM-liigaan. Vielä viime kaudella KHL:ssä syntyi Sibir Novosibirskissä 26 pistettä, joka on erinomainen saldo puolustajalle. Meriittejä löytyy myös maajoukkueesta, sillä hänellä on takanaan kahdet olympialaiset (1992 & 1998), joista tuliaisina oli kulta ja hopea. MM-kisoissa Yushkevich on esiintynyt neljästi, joista viimeisin esiintyminen on vuodelta 2004. Yushkevich on pelannut myös NHL:ssä peräti 786 ottelua ja hän pääsi vuonna 2000 peräti NHL:n tähdistöotteluun. Mies tuskin on enää samassa kunnossa kuin huippuvuosinaan, mutta ottanee helposti paikkansa Kärppien kahdesta kärkiparista.

Ketä mahtaakaan olla seuraavaksi ostoksilla. Jokereiden tilanne on sellainen, etten ihmettelisi vaikka sinnekin joku puolustaja eksyisi. Ja Ässätkin saattaa hankkia vielä jonkun. Jää siis nähtäväksi, tuleeko kolmen kovan puolustajan lisäksi liigaan vielä neljäs tai mahdollisesti viideskin kova puolustaja näinä sateisina syyskuukausina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti