keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Kuka valitaan Vancouveriin, kuka ei?

Tämän kiekkokauden merkittävin tapahtuma on ehdottomasti Vancouverin olympialaiset. Siellä pelaavat vastakkain maailman parhaat maat maailman parhailla pelaajilla, joten turnauksen taso on kovin mahdollinen. Suomikin saa jalkeille iskukykyisen joukkueen, vaikka Kanadan ja Venäjän tasolle ei ylletäkään. Joukkueen kokoaminen on kuitenkin hankala tehtävä, mutta nyt Karjala-turnauksen jälkeen ja NHL-kauden alettua alkaa joukkue hahmottua. Tässä on oma näkemykseni tämän hetkisen tilanteen perusteella. Joukkue on kasattu sen mukaan, että kaikki suomalaiset olisivat pelikunnossa, joka toki on epätodennäköistä. Mutta näillä mennään omasta mielestäni parhaassa mahdollisessa tilanteessa:

Maalivahdit:
Niklas Bäckström - Minnesota Wild
Miikka Kiprusoff - Calgary Flames
Antero Niittymäki - Tampa Bay Lightning

Omissa kaavailuissani Kiprusoff palaa maajoukkueeseen

Maalivahtitilanne on mielestäni kahden pelaavan maalivahdin osalta selvä. Bäckström ja Kiprusoff pelaavat ja ykkösvahti valitaan ennen Vancouveria olevan vireen perusteella. Tosin lienee aivan sama, kumpi pelaa, sillä sekä Bäckström, että Kiprusoff ovat maailman parhaiden maalivahtien joukossa. Alkukauden hyvillä esityksillä kolmanneksi valinnaksi nostaisin edellisten olympialaisten sankarin, Antero Niittymäen. Jos hänen tasonsa tippuu, niin korvaajaksi joko Pekka Rinne, mikäli ottaa taas ykkösvahdin paikan, tai Tuukka Rask hankkimaan kokemusta. Tosin on miltei sama, vaikka kolmanneksi lenkiksi valittaisiin Jukka Tammi luomaan joukkuehenkeä, sillä Bäckströmin ja Kiprusoffin takana pelivuoroa tuskin tulee.

Puolustajat:
Lasse Kukkonen - Avangard Omsk
Mikko Lehtonen - Frölunda
Sami Lepistö - Phoenix Coyotes
Toni Lydman - Buffalo Sabres
Joni Pitkänen - Carolina Hurricanes
Sami Salo - Vancouver Canucks
Kimmo Timonen - Philadelphia Flyers

Puolustuksessa on helppo valita neljä puolustajaa ja oikeastaan kaksi ensimmäistä pakkipariakin. Timonen - Salo ja Pitkänen - Lydman ovat loogiset kaksi ensimmäistä paria, joissa Timonen ja Pitkänen hoitavat kiekollisen puolen ja Salo ja Lydman taas varmistaa selustan. Se, kumpi on ensimmäinen pari ja kumpi toinen on makuasia. Kolmas pari tuottaakin enemmän päänvaivaa, mutta päädyin pariin Lepistö - Kukkonen. Lepistö pystyy kiekolliseen peliin ja on pelannut hienosti Phoenixissä. Kukkonen taas antoi todella hyvät näytöt Karjala-turnauksessa ja niillä näytöillä päästäisin Kukkosen Vancouveriin. Seitsemänneksi puolustajaksi valitsisin monipuolisen puolustajan Mikko Lehtosen, mikäli hän jatkaa hyviä otteita Ruotsissa ja onnistuu Venäjän turnauksessa. Jos taas ei, niin tilalle voi valita myös omaan päähän erittäin varman Ossi Väänäsen. Moni kaavailee Petteri Nummelinia joukkueeseen, mutta itse en häntä enää mukaan ottaisi. Viimeiset MM-kisat olivat jo vaisut ja Pitkänen, Timonen, Lepistö ja Salo kyllä hoitavat ylivoiman. Ainoastaan kiekollisten puolustajien loukkaantumiset nostaisivat mielestäni Nummelinin kisoihin. NHL-puolustajat Anssi Salmela ja Ville Koistinenkin ovat poissa laskuistani. Salmelan taso ei oikein riitä edes NHL:ään ja Koistinen taas on pelannut aivan väärää pelipaikkaa koko alkukauden. Ja jotain Seikolaa on turha lähteä edes miettimään.

Hyökkääjät:
Sean Bergenheim - New York Islanders
Valtteri Filppula - Detroit Red Wings
Niklas Hagman - Toronto Maple Leafs
Jussi Jokinen - Carolina Hurricanes
Olli Jokinen - Calgary Flames
Mikko Koivu - Minnesota Wild
Saku Koivu - Anaheim Ducks
Jere Lehtinen - Dallas Stars
Petteri Nokelainen - Anaheim Ducks
Mika Pyörälä - Philadelphia Flyers
Jarkko Ruutu - Ottawa Senators
Tuomo Ruutu - Carolina Hurricanes
Teemu Selänne - Anaheim Ducks

Hyökkäys onkin monimutkaisempi tapaus. Periaatteessa hyviä valintoja on paljon, mutta lopulta päädyin seuraavaan ratkaisuun: Mikko Koivu ja Tuomo Ruutu muodostavat ykkösketjuun luonnollisen tutkaparin, jossa Koivu luo peliä ja Ruutu raataa. Heidän vierelleen kaipaisin taitavampaa pelaajaa, joka osaa tehdä myös maaleja ja tähän valitsisin ihan hyvän alkukauden pelanneen Jussi Jokisen. Toiseen ketjuun sitten ottaisin ensiksi Detroitissa hyvin pelanneen Valtteri Filppulan, joka osaa pelata myös laidassa. Keskelle sitten Olli Jokinen, joka tuntuu pääsevän vauhtiin kauden edetessä. Toiselle laidalle valitsisin sitten Torontossa hyvin tehoja tehneen ja Filppulalle ja Jokiselle tilaa luovan Niklas Hagmanin. Hagmanilla on lisäksi potentiaalia tehdä ihan maukkaat tehotkin. Kolmanneksi ketjuksi sitten kokemusta Jere Lehtisen, Saku Koivun ja Teemu Selänteen muodossa. Tämä ketju on toiminut aina maajoukkueessa ja Lehtinen on luonnollinen valinta samassa seurajoukkueessa pelaavien Koivun ja Selänteen rinnalle. Tosin Lehtisen pitää päästä kuntoon ennen valintojen tekoa. Neljäs ketju onkin sitten vaikea. Jarkko Ruutu on erinomainen roolipelaaja ja ainoa helppo valinta neljänteen ketjuun. Jarruketjun sentteriksi valitsin Petteri Nokelaisen, sillä hän on osoittanut olevansa hyvä siinä roolissa, ja haluaisin hänen saavan jo kokemusta kansainvälisistä peleistä. Toiselle laidalle valitsisin yleisestä linjasta poiketen Sean Bergenheimin, joka on pelannut hyvän alkukauden. Pisteitä ei ole tullut hirveästi, mutta energiaa riittää ja hän on ollut hyvä kummassakin päässä kenttää. Toisin sanoen hän olisi mielestäni erinomainen pelaaja neljänteen ketjuun. 13. hyökkääjäksi valitsisin sitten monipuolisuutta ja tähän hyvä valinta olisi sekä laidalla, että keskellä hyvä kahden suunnan hyökkääjä, eli Mika Pyörälä.

Jukka Jalosella riittää vielä pohdittavaa ennen Vancouveria

Ja sitten perusteluita muutaman pelaajan kohdalla, miksi en itse heitä valitsisi olympialaisiin. Jarkko Immonen antoi niin hyvät näytöt Karjala-turnauksessa, kuin Euroopassa pelaava pelaaja voi antaa, mutta hänelle pitäisi antaa rooli kolmessa ensimmäisessä ketjussa, ja siellä taas on Immosta parempia pelaajia. Niko Kapanen olisi ihan hyvä valinta neljänteen kenttään ja hänellä on kokemusta arvokisoista, mutta Karjala-turnauksessa Kapanen oli todella vaisu ja kausi KHL:ssäkään ei ole ollut kovin erikoinen. Ville Peltosen aika alkaa mielestäni taas olla ohi ja liike ei enää riitä tälle tasolle. Peltonen oli Karjala-turnauksessa vaisu Venäjää ja Tshekkiä vastaan ja yksittäinen ottelu Ruotsia vastaan ei muuta sitä. Tosin Peltoselle saattaisi aueta paikka, mikäli Lehtinen ei kuntoudu tarpeeksi nopeasti. Sami Kapasenkin aika alkaa olla ohi ja Pyörälä hoitaa monipuolisen pelaajan yhtä hyvin. Ja ilman Kapastakin joukkueessa on aivan tarpeeksi kokemusta ja johtajuutta. NHL:ssä pelaavat Antti Miettinen ja Ville Leino ovat taas olleet suuria pettymyksiä alkukaudesta ja tuoreet näytöt eivät yksinkertaisesti riitä mielestäni valintaan. Varsinkin, kun kumpikin kaipaisi hyökkäävää roolia. Ja ainakin IS Veikkaja on pohtinut myös Leo Komarovia. Kaikki kunnia Komaroville, sillä pidän hänen pelityylistään ja Karjala-turnauskin meni hienosti, mutta KHL:ssä ei ole mennyt aivan yhtä hyvin, ja Ruutu kyllä hoitaa nelosketjun ärsyttäjän roolin toistaiseksi Komarovia paremmin. Tosin Ruudun loukkaantuessa kannattaa miettiä Komarovin valintaa tarkasti. NHL:ssä ja Euroopassa pelaa toki myös muitakin, mutta heidän tasonsa ei valitettavasti riitä.

Eli minun joukkueeni olisi siinä perusteluineen. 21 pelaajaa NHL:stä, yksi KHL:stä ja yksi Ruotsista. Ja tällä joukkueella tavoittelemaan kultaa. Niin ja vielä loppuun muistutan, että tämä on oma henkilökohtainen mielipiteeni ja jokainen saa olla eri mieltä. Ja mielellään kuuntelen perusteluita erilaisille vaihtoehdoille. Mutta kuten kaikki tiedämme, lopullisen päätöksen tekee Jukka Jalonen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti