tiistai 8. syyskuuta 2009

SM-liiga kaudella 2009-2010 osa 1

SM-liiga kausi lähestyy hurjaa vauhtia ja vain kahden päivän päästä kiekko putoaa jäähän kuudella paikkakunnalla. Ennen alkua halusin kirjoittaaoman näkemykseni tulevan kauden ennakkoasetelmista. Huomiokaa, että tämä on vain oma näkemykseni, enkä väitä että se olisi ainoa oikea näkemys. Mielipiteitä on juuri niin paljon kuin on ihmisiäkin. Runkosarjan sijoitukset laitoin liukuviksi kaverin ehdotuksesta, sillä tiettyjä seuroja on äärimmäisen vaikea arvioida ja muutenkaan se ei näytä tällä tavalla niin absoluuttiselta. Joka tapauksessa tästä se lähtee. Oma ennakkoni SM-liigan kaudesta 2009-2010:

BLUES

Blues on erikoisessa tilanteessa. Organisaatio teki jälleen mittavat tappiot ja pelaajabudjettia jouduttiin leikkaamaan. Samalla joukkueesta lähti pois Ben Eavesin, Ryan Kellerin, Mikko Koskisen ja Dale Clarken kaltaiset pelaajat. Ja kaupan päälle Petri Lammassaaren kausi meni piloille ennen kuin se ehti alkamaankaan. Eihän näiden menetysten jälkeen joukkue voi menestyä? Itse taas veikkaan toista. Vaikka Bluesin suurimmat tähdet ovatkin Toni Kähkösen, Stefan Öhmanin ja Petri Kokkon kaltaiset B-luokan tähdet, niin joukkue on tasaisen hyvä ja taustalla on nousemassa koko ajan Suomen lupaavimpiin kuuluvia junioreita. Maalivahtiosasto on kunnossa SaiPassa hyvin pelanneen Iiro Tarkin johdolla ja potentiaalia pitäisi olla vieläkin parempaan. Puolustuksen suurin nimi on Petri Kokko, mutta Santeri Heiskanen, Miika Huczkowksi ja Rami Alanko ovat perusvarmoja ja rutinoituneita puolustajia ja lisäksi taustalta on tulossa vielä lupaavia, kiekollisenkin pelin osaavat nuoret puolustajat, eli Ville Lajunen, Mikael Kurki, Kristian Näkyvä ja Aleksi Laakso. Hyökkäys on myös täynnä potentiaalisia nimiä, joiden parasta kautta ei varmasti vielä ole nähty. Jarkko A. Immonen, Camilo Miettinen, Juuso Puustinen, Tomi Sallinen, Joonas Nättinen ja Sami Blomqvist varmasti ottavat vielä harppauksia eteenpäin. Ja kun hyökkäyksessä ovat lisäksi Öhmanin ja Kähkösen lisäksi rutinoituneet Erkki Rajamäki, Jarkko Uhlbäck ja Toni Häppölä, niin voi vain todeta Bluesilta löytyvän ihailtavasti laajuutta ja nuoruuden intoa. Ja kaiken kruunaa yksi liigan parhaista valmentajista, eli Petri Matikainen. Blues tulee olemaan hyvä myös kaudella 2009-2010!

Paras pelaaja: Toni Kähkönen
Tärkein hankinta: Iiro Tarkki
Tuleva tähti: Joonas Nättinen
Sijoitus runkosarjassa: 3-8

HIFK

HIFK:stä puuttuu viime kauden avainpelaajista Ilkka Heikkinen, Ilkka Pikkarainen, Jussi Pesonen ja Hannu Pikkarainen, mutta kaikesta huolimatta kokonaisuus näyttää ihan hyvältä. Hyökkäyksessä on varsinkin etukäteen todella pelottava kaksikko, kun Kim Hirschovits tarjoilee ja Juha-Pekka Haataja iskee kiekot maalin perukoille. Muutenkin HIFK:n hyökkäys on täynnä periaatteessa hyviä hyökkääjiä, jossa runkona toimivat Arttu Luttinen, Lennart Petrell, Teemu Ramstedt, Joni Töykkälä, Turo Järvinen, Max Wärn ja Mikael Granlund. Ongelmaksi voi muodostua kuitenkin lopullisen ratkaisuvoiman puute, sillä moni hyökkääjistä on profiloitunut enemmän työmyyriksi. Moni HIFK-fani toivoneekin tason nostoa Ramstedtilta ja superjunnu Granlundilta. Puolustuskin näyttää ainakin paperilta hyvältä, kunhan vain Toni Söderholm, Markus Kankaanperä, Martti Järventie, Dale Clarke ja Mikko Kurvinen pääsevät omalle tasolleen. Puolustuksen viimeistelee kohtalainen nuori puolustaja Joni Haverinen, joten puolustus on ainakin liigatasolle aivan riittävä. Kysymysmerkeiksi nouseekin lähinnä kaksi asiaa. Pystyykö Jani Nieminen pelaamaan ykkösvahdilta vaadittavalla tasolla koko kauden, vai joudutaanko turvautumaan jälleen kerran Jan Lundelliin? Ja ennen kaikkea, onnistuuko taitokiekkoa enemmän suosiva valmentaja Kari Jalonen luomaan HIFK:n fyysiselle joukkueelle sopivan pelitavan. Mikäli Nieminen ja Jalonen onnistuvat, HIFK kamppailee tosissaan mitaleista.

Paras pelaaja: Kim Hirschovits
Tärkein hankinta: Juha-Pekka Haataja
Tuleva tähti: Mikael Granlund
Sijoitus runkosarjassa: 2-6

HPK

Hämeenlinnassa mietitään tällä hetkellä varmasti keinoja hyökkääjien saamiseksi ykkösketjutasolle. Jussi Makkonen ja Steve Kariya jättivät huiman aukon HPK:n hyökkäykseen ja vastaavan tasoisia miehiä ei ole löytynyt tilalle, osin viime vuonna syntyneen 800.000 euron tappion takia. HPK:lla on sen sijaan paljon toisen ja kolmannen ketjun tasoisia pelaajia, mutta joidenkin pitää kantaa päävastuu tehopisteistä, tai muuten tulee noutaja. Janne Laakkonen, Ville Viitaluoma, Niko Nieminen, Jari Sailio, Joonas Kemppainen, Joonas Vihko ja Miikka Männikkö lienevät etukäteen parhaimmat ehdokkaat nousemaan suureen rooliin, mutta tällä hetkellä sitä tasoa uskaltaa luvata vain Laakkoselle. Puolustuksessakin on omat ongelmansa, sillä kiekollista vastuuta hoitavista Mikko Mäenpäätä ei välillä tunnu puolustus kiinnostavan ollenkaan ja Jukka-Pekka Laamanenkin lienee pelannut jo parhaat kautensa. Lisäksi Marko Tuulolalla alkaa olla ikää sen verran, että se ei voi olla vaikuttamatta peliin. Loput puolustuksesta onkin sitten tusinatavaraa, jolle on vaikea edes veikata suuria edistysaskeleita. HPK:n onni voikin löytyä maalinsuulta, sillä HPK:lla on yksi liigan parhaista maalivahtikaksikoista. Maalilla on nimittäin viime vuonna EHT-tasolle noussut Teemu Lassila ja suuren potentiaalin omaava Juha Metsola. Mutta riittävätkö pelkät maalivahdit, jos kentällä palaset ovat riittämättömät. Valmentaja Jukka Rautakorvella riittääkin miettimistä pelitavan suhteen. Yleensä Rautakorpi on onnistunut työssään erinomaisesti painottamalla työntekoa, mutta miten käy tällä kertaa?

Paras pelaaja: Teemu Lassila
Tärkein hankinta: Niko Nieminen
Tuleva tähti: Juha Metsola
Sijoitus runkosarjassa: 7-10

ILVES

Ilveksen mahdollisuudet kaudella 2009-2010 kiteytyvät kahteen pelaajaan. Markus Seikola ja Colby Genoway tulevat olemaan ylivoimaisesti tärkeimmät palaset Ilveksen tulevan kauden joukkueessa. Mutta kummassakin on olemassa myös huomattava floppiriski. Seikola oli väläytellyt taitojaan aina välillä jo ennen Ilvekseen siirtymistä, mutta taso ei aina pysynyt ja Genoway taas ei ollut Ruotsin Allsvenskanissa niin vakuuttava, kuin Ilveksessä pelattu alkukausi antoi odottaa. Varsinkin Seikolan floppaaminen olisi suuri katastrofi, sillä vaikka Arto Tukio, Antti Hulkkonen, Mikko Kuukka ja Antti Bruun ovat kohtuullisen hyviä pelaajia liigaan, niin samanlaista kiekollista kykyä kenelläkään muulla ei ole. Hyökkäyksessä taas varmoja ylemmän keskitason pelaajia ei Genowayn lisäksi ole kuin Jussi Pesonen ja jo jääkiekkoilijan veteraani-ikää lähestyvä Pasi Määttänen. Tampereella katseet kääntynevätkin Pasi Saloseen, Masi Marjamäkeen, Ville Snellmaniin, Marko Anttilaan ja Joonas Raskiin ja heidän kehittymisensä olisi pakollista menestyksen tavoittelussa. Nykyisellä tasolla materiaali ei vain riitä kovin korkealle. Niin ja onhan siellä Jesse Niinimäki, jolla on potentiaalia vaikka mihin, mutta tähänastiset tulokset tietää jokainen. Maalivahteina kauteen lähtevät HIFK:ssä odotuksiin nähden täysin flopannut Juha Pitkämäki ja kokenut Markus Korhonen, joten lisäapua ei välttämättä maalivahdeiltakaan ole odotettavissa. Onneksi valmentaja Heikki Mälkiä on aiemminkin saanut tuloksia aikaan heikommallakin materiaalilla, joten Ilves voi yllättää, mikäli useampi pelaaja pelaa uransa parhaimpiin kuuluvan kauden. Kuitenkin kauden aikana moni voi tulla ajatelleeksi Joonas Lehtivuorta ja Toni Rajalaa ja sitä taitoa, minkä he olisivat tuoneen joukkueeseen.

Paras pelaaja: Markus Seikola
Tärkein hankinta: Colby Genoway
Tuleva tähti: Joonas Rask
Sijoitus runkosarjassa: 9-12

JOKERIT

Joko nyt olisi Jokereiden vuoro voittaa mestaruus? Se on hyvin mahdollista, sillä todellisiin menetyksiin voi listata vain Mikko Jokelan, Joey Tenuten ja Kalle Kermanin ja samalla ovista sisään ovat astelleet MM-kisoissakin useampaan kertaan esiintyneet Antti-Jussi Niemi, Esa Pirnes ja Jukka Hentunen. Lisäksi valmentaja on parempi kuin viime kauden Glen ”puolustetaan 1-0 johtoa” Hanlon. Hannu Aravirta sai Pelicansin pelaamaan monta kautta taitojen ylärajoilla ja meriitit ovat kovat. Kaupan päälle Aravirta on ollut aiemminkin Jokereiden peräsimessä, joten minnekään outoon paikkaan mies ei ole tulossa. Ja ilmeisesti Aravirralla on ollut sormet pelissä myös pelaajapolitiikan suhteen, sillä joidenkin kausien kaltaista muukalaislegioonaa ei ole syntynyt, vaan joukkue on kotimainen ja näyttää Jokereilta. Maalivahtina toimii jälleen liigan paras maalivahti Juuso Riksman, joten ongelmia ei pitäisi sillä osastolla tulla. Puolustuksen johtotähtenä toimii Antti-Jussi Niemi ja Aravirran opeilla Marko Kauppisesta, Tom Koivistosta ja Mikko Kaltevastakin saadaan varmasti enemmän irti kuin viime kaudella. Ja kun päälle laitetaan Simo Mälkiä ja useampi lupaava juniori, niin puolustus näyttää kovalta. Ja hyökkäyskään ei näytä heikolta, sillä varsinkin Esa Pirnes, Jukka Hentunen ja Jani Rita kuulostavat todella vaarallisilta. Eikä unohtaa voi myöskään Janne Lahtea, Tomek Valtosta, Janne Hauhtosta, Juha Lindiä, Ossi Saarista tai Teemu Pulkkista, joista jokainen pystyy parempaan kuin viime kauden puuduttavassa Hanlon-kiekossa. Ja kun loput paikat täytetään kohtuullisen lupaavilla omilla junioreilla, ei hyökkäyksessäkään juuri heikkouksia pitäisi olla. Vain Janne Hauhtosen kyky hoitaa kakkossentterin paikka on pieni kysymysmerkki. Mutta joka tapauksessa Jokerit vaikuttaa todella hyvältä ja pidänkin Kanada-maljan paluuta Hartwall Areenalle kauden päätteeksi varsin todennäköisenä.

Paras pelaaja: Esa Pirnes
Tärkein hankinta: Antti-Jussi Niemi
Tuleva tähti: Teemu Pulkkinen
Sijoitus runkosarjassa: 1-2

JYP

JYP:llä on erikoinen tilanne. Viime kausi päättyi seuran historian ensimmäiseen mestaruuteen ja JYP olikin käytännössä koko kauden ajan SM-liigan paras joukkue. Lähteneiden pelaajien lista on myös harvinaisen lyhyt ja miltei kaikki menetyksistäkin on vain jämäpelaajia. Miten siis on mahdollista, että JYP ei lähdekään ennakkosuosikkina kauteen. Käytännössä kaikki joukkueen osa-alueet ovatkin kunnossa. Risto Dufva osoitti viimeistään viime kaudella olevan huippuvalmentaja ja hän ei ole varmasti menestyksen esteenä nytkään. Maalivahtiosaston Pekka Tuokkola ja Sinuhe Wallinheimo kumpikin pystyisivät pelaaman ykkösvahtina, joten loukkaantuminenkaan ei vie mahdollisuuksia menestykseen. Puolustuksesta lähti Ville Mäntymaa, mutta Jyrki Välivaaran, Olli Malmivaaran, Kalle Koskisen, Kalle Kaijomaan, Mikko Viitasen ja Sami Vatasen muodostama puolustus on mahdollisesti liigan paras. Laituriosastokin on kunnossa sillä Tuomas Pihlman, Antti Virtanen, Ossi Louhivaara, Jari Jääskeläinen ja Harri Pesonen kyllä kykenevät ratkaisemaan tarvittaessa pelejä. Ongelma on siis keskushyökkääjissä. Viime kauden ykkössentteri Jarkko Immonen on äärimmäisen kova menetys, sillä hänen myötään joukkueesta lähti MM-kisojen kakkossentteri, JYP:n ykkössentteri, henkinen johtaja ja hyökkäyspelin sielu ja tätä aukkoa ei voi helposti korvata. Lisäksi JYP ei ole hankkinut ketään (ainakaan toistaiseksi) korvaan Immosen jättämää aukkoa. Ja JYP:n senttereistä en usko kenenkään pystyvän nousemaan ykkössentterin asemaan. Juha-Pekka Hytönen on liigan parhaita puolustavia senttereitä, mutta kakkosketjua korkeammalle ei hänen hyökkäystaitonsa riitä. Ja kuvitteleeko joku, että Tuomas Vänttinen, Mikko Hakkarainen tai Filip Riska oikeasti pystyisi kantamaan hyökkäyspään vastuuta? Jos se ykkösketjuun suunniteltu keskushyökkääjä hankitaan, JYP nousee heti yhdeksi mestarisuosikeista. Jos taas ei, niin Jyväskylässä saatetaan palata aika tylyllä tavalla arkeen.

Paras pelaaja: Olli Malmivaara
Tärkein hankinta: - (Mahdollinen tuleva keskushyökkääjä)
Tuleva tähti: Sami Vatanen
Sijoitus runkosarjassa: 3-6

KALPA

KalPa teki viime kaudella melkoisen nousun pohjalta huipulle. Aiemmin lähinnä viimeisen sijan välttämisestä pelannut joukkue pelasikin yhtäkkiä koko kauden kärjen tuntumassa ja kausi päättyi vielä pronssiottelun voittoon. Materiaaliin nähden joukkue pelasi koko ajan taitojensa ylärajoilla, mutta nyt alkavalla kaudella materiaali ei ole ainakaan päässyt heikentymään. Maalivahtiosastolla Mika Oksa on vaihtunut Ari Ahoseen, jolla riittää potentiaalia, mutta tulokset ovat jääneet vähäisiksi viime kausina. Paikkaamassa on nuori, mutta erittäin lupaava Mika Järvinen, joten Ahosen flopatessa apua ei tarvitse kaukaa hakea. Puolustus on vieläkin paperilla melko nimetön, mutta mikäli Mika Strömberg, Janne Jalasvaara, Timo Seppänen ja Ville Varakas pelaavat samalla tasolla kuin viime kaudella, niin puolustus on riittävä. Jussi Timosellakin on vielä käyttämätöntä potentiaalia ja lisäksi Kuopiossa toivotaan ruotsalaisen Adam Anderssonin onnistumista viivalla. Hyökkäys taas näyttää timanttiselta. Keskushyökkääjät ovat erittäin laadukkaita ja Kalle Sahlstedt, Tommi Miettinen ja Tapio Laakso ovatkin erittäin hyviä pelaajia liigatasolla. Samaan aikaan laidalla viilettävät jo viime kaudelta tutut Sami Kapanen, Teemu Hartikainen ja Tuomas Kiiskinen ja Jokereissa pelitapaan verrattuna viime kaudella hyvin maaleja tehnyt MM-kävijä Kalle Kerman. Lisäksi taustalta tulee kaksi kautta sitten A-junioreiden SM-kultaa voittaneet hyökkääjät, joten materiaalia riittää pitkälle. Toki Kapasen loukkaantuminen toisi todella suuren loven KalPan peliin sekä pelillisesti, mutta varsinkin henkisesti. Siinä vaiheessa viime kaudella hypyn huippuvalmentajien joukkoon tehnyt valmentaja Pekka Virtakin saisi tarkkaan miettiä menestysreseptiä. Mutta kaikkien ollessa terveitä, KalPa voi aivan hyvin uusia viime kauden sijoituksensa.

Paras pelaaja: Sami Kapanen
Tärkein hankinta: Kalle Kerman
Tuleva tähti: Teemu Hartikainen
Sijoitus runkosarjassa: 2-5

1 kommentti:

  1. Hienot arviot tulevasta kaudesta! Tosin Bluesin sijoittuminen runkosarjassa voisi olla hieman korkeampi ;)

    Urheilu-uutiset kootusti:
    http://www.kookas.fi/news/113

    VastaaPoista