perjantai 11. syyskuuta 2009

TJ 0!

Muualla ottelut aloitettiin päivää aikaisemmin, mutta Porissa kauden avaus pelataan vasta tänään. Älykäs tietokonejärjestelmä on fiksusti valinnut Ässien ja Lukon kauden avauksen tapahtuvan vasta perjantaina, jotta yleisöä olisi mahdollisimman paljon ja olutta myytäisiin sitäkin enemmän. Joka tapauksessa tätä on tullut odotettua jo hetken aikaa. Toki, harjoituskaudella näin jo jääkiekkoa useampaan otteeseen ja Ässät - Lukkokin pelattiin pariin otteeseen. Mutta se on aivan eri maailmansa pelata pisteistä, kuin Pitsiturnauksessa junnujen kanssa.

Ässät-Lukko... Niin paljon muistoja kiteytyy tuohon taistelupariin. Siitä on kuta kuinkin tasan 15 vuotta aikaa, kun minut vietiin ensimmäistä kertaa jäähallille katsomaan peliä. Siellä vaahtosammuttimen kokoinen poika katseli täpötäydessä Isomäen seisomakatsomossa peliä kaljakorin päällä. Peli päättyi vielä Ässien voittoon ja siellä rakkaus Ässiä kohtaan syttyikin. Ja vaikka Ässät on turhan harvoin antanut minulle ilon aiheita, niin silti vuodesta toiseen omaa joukkuetta tulee kannatettua ja Isomäen jäähallin käytäviä tallattua. Kai tässä sitten pitää olla jotenkin masokistinen ihminen.

Mutta onhan noista Ässien ja Lukon välisistä otteluista tullut huikeasti muistikuvia. Niin monta peliä olen nähnyt, kun tämä myyttinen taistelupari on kohdannut. Mitä kaikkea sitä muistaakaan? Muistan hyvin yhdenkin pelin, jossa Lukon maalivahti (olisiko ollut Boris Rousson) syötti maalin takaa suoraan Ässien pelaajan (muistaakseni Timo Salonen) lapaan maalin eteen ja vähemmän yllättäen punalamppu syttyi. Jossain ottelussa Porissa maaliin luisteli nuori Sampsa Siivonen, kun Ässät oli tehnyt muutaman maalin. Eräs kerta tulin peliin kaverin kanssa ja hänellä oli Lukon lippu mukana. Onneksi minulla oli vielä suurempi Ässien lippu, jolla pystyi hyvin peittämään Lukon lipun. Kaudella 2002-2003 olin siinä Lukon pelissä, joka tuli heti sen jälkeen, kun Markku Tähtinen oli myyty Ässistä Lukkoon. Yleisö buuasi koko ottelun Tähtiselle ja "Markku!"-huudot eivät loppuneet koko ottelun aikana. Kauden 2003-2004 avauksessa Scott Langkowin nollapeli kesti lähes loppuun asti, mutta niin vain Lukko vei nollapelin kaksi sekuntia ennen loppua. Legendaarisella hopeakaudella joulun jälkeen näin kauden ensimmäisen ottelun paikan päällä ja Ässät pelasi yhden parhaista peleistään, mitä olen nähnyt. Lukon joukkue oli täysi vastaantulija ja peli päättyi 6-3 (katso youtube-video). Mutta huomioni kiinnittyi erääseen pieneen Lukon pelaajaan, joka muun joukkueen vastaisesti näytti pelimieheltä. Kyseinen herra olikin sitten Petri Lammassaari... Pieniä ja vähän isompiakin muistoja on paljon paikallisotteluista. Jää nähtäväksi lisätäänkö tänään jotain listaan.

Mutta palataan tähän päivään ja illan peliin. Luvassa on varmasti kiihkeä paikalliskamppailu ja kauden avauksessa tuskin vauhtia ja vaarallisia tilanteita uupuu. Peli voi mennä niinkin kiihkeäksi, että hanskat putoilevat ennen pelin loppumista. Luvassa on varmaankin myös tasainen peli, sillä siitä pitävät huolen SM-liigan parhaimmistoon kuuluvat maalivahdit, eli Ässien Eero Kilpeläinen ja Lukon Petri Vehanen. Ja jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, niin Ässät pelaa kotiyleisönsä edessä todella fyysisesti ja laidat saavat kyytiä Lukon keskittyessä hienompiin kuvioihin. Nähtäväksi jää, kumpi tyyli toimii Isomäen illassa paremmin. Kysymyksiä on muitakin. Kumpi tshekki pelaa paremmin, Kamil Piros vai Jakub Petruzalek? Mitä tekee Sakari Salminen? Onnistuuko Dan Iliakis ensiesiintymisessään patapaidassa? Nouseeko Lukon nuorisokaarti Juuso Rajala ja Juhani Jasu etunenässä esille? Vastauksia saadaan tänään klo 18.30 alkaen tunnelmaa täynnä olevasta Isomäen jäähallista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti