tiistai 8. syyskuuta 2009

SM-liiga kaudella 2009-2010 osa 2

KÄRPÄT

Puolen Suomen joukkue on jälleen kerran vahvoilla. Moni joukkue olisi pulassa, kun Daniel Corson, Toni Koiviston, Jonas Anderssonin, Juhamatti Aaltosen ja Josef Boumediennen kaltaiset nimet lähtevät joukkueesta. Mutta ei Kärpät. Oikeastaan kokoonpano taitaa näyttää paremmalta kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, sillä tällä kertaa puolustus on valmis alusta lähtien. Maalivahteihin Kärpät ei myöskään tule kaatumaan, sillä Tuomas Tarkki ja Petri Koivisto ovat kumpikin kelvollisia maalivahteja, vaikka kumpikaan ei loista. Puolustus näyttää taas todella hyvältä, sillä siellä on kiekollista taitoa (Teemu Aalto, Justin Forrest) ja hyviä peruspuolustajia (Oskari Korpikari, Ilkka Mikkola) ja lisäksi Ossi-Petteri Grönholm ja Atte Ohtamaa ottivat viime kaudella askeleita eteenpäin. Hyökkäys on heikentynyt viime kaudesta, mutta se on nytkin jo kova. Ykkösketju muodostettaneen muodossa Pavel Rosa – Jari Viuhkola – Kristian Kuusela, joka kuulostaa SM-liigaan timanttiselta. Kakkosketjuun on tarjota Lukon viime kauden ykkössentteri Pekka Saarenheimo ja valioluokan Duracell-pupu eli Kimmo Koskenkorva. Kun myös alaketjuissa löytyy hyviä pelaajiaan rooliinsa, kuten Mika Viinanen ja Antti Aarnio, kokonaisuus ei näytä yhtään hassummalta. Ja nyt kun Juhamatti Aaltonen menetettiin, odotettavissa on, että yksi laituri olisi vielä ainakin tulossa. Ja Kärppien tuntien kyseinen laituri tulee olemaan varsin kovaa luokkaa. Kärpät antaa ehkä hieman tasoitusta valmennuksen puolella, sillä Matti Alatalo ei ole valmentajana aivan parhaimpien luokkaa, mutta viime vuonnakin päästiin silti finaaliin asti. Yhden laiturin tullessa joukkueeseen Kärpät tulee tosissaan haastamaan Jokerit taistelussa SM-liigan herruudesta.

Paras pelaaja: Kristian Kuusela
Tärkein hankinta: Pavel Rosa
Tuleva tähti: Joonas Donskoi
Sijoitus runkosarjassa: 1-3

LUKKO

Lukon viime kausi oli jälleen pettymys. Kauden alussa homma kulki, mutta lopulta kun pelaajabudjetti venyi ja paukkui, tulokset jollain ihme tempulla heikentyivät. Lopulta pelattiinkin playouteissa Ässiä vastaan, ettei jouduta karsimaan. Tällä kaudella on jälleen uusi mahdollisuus ja joukkuetta on nuorennettu selvästi. Lukon kärkipelaajat ovat ihan hyviä, mutta leveys on pieni kysymysmerkki. Loukkaantumisia ei saa tulla montaa, tai Lukko on ongelmissa. Joka tapauksessa maalivahti Petri Vehanen on liigan parhaita maalivahteja ja häneen Lukko voi luottaa. Puolustuksessa on myös monta ihan hyvää nimeä Charlie Cookin, Tomi Pettisen ja Tommi Kovasen muodossa, mutta aivan terävin kärki puuttuu ja se pudottaakin Lukon pois kuuden joukosta. Hyökkäyksessä Antti Laaksonen ja Justin Morrison ovat melko varmoja nimiä ja harjoitusotteluissa ulkomaalaiset keskushyökkääjät Kurtis McLean ja Jakub Petruzalek ovat olleet hyviä. Mutta kunnon menestykseen vaaditaan muiden pelaajien tuloa esiin, sillä yksittäinen ketju on kohtuullisen helppo eliminoida. Katseet kääntyvätkin nuoriso-osastoon ja varsinkin Nico Aaltoseen ja Juhani Jasuun. Myös Teemu Nurmelta ja Miikka Tuomaiselta odotetaan enemmän kuin viime kaudella. Lukolle helpotusta lienee kuitenkin tulossa, jos Lauri Tukonen ei lunasta paikkaa NHL:ssä, joka lienee enemmän kuin todennäköistä. Viime kaudella valmentaja Rauli Urama ei vakuuttanut, mutta toisaalta alkukausi meni ihan mallikkaasti aina siihen asti, kunnes pelaajaruletti alkoi. Koska pelaajat eivät olleet sisäistäneet pelisysteemiä, niin tuloksetkin heikentyvät helposti. Ehkä toinen yritys on parempi, jos vain Raumalla ei taas kerran ryhdytä paniikkiratkaisuihin.

Paras pelaaja: Antti Laaksonen
Tärkein hankinta: Kurtis McLean
Tuleva tähti: Eero Elo
Sijoitus runkosarjassa: 6-10

PELICANS

Pelicansia silmäillessä tulee ainakin itselle mieleen se, että parhaimmillaan ryhmä voi edetä jopa pitkälle, mutta pahimmillaan flopata täysin. Varsinkin hyökkäys näyttää potentiaaliselta, mutta tosi asia on myös se, että Marko Jantunen on ainoa takuuvarma viimeistelijä. Pelicansin vanhat tutut Jari Kauppila, Jesse Saarinen, Tuomas Santavuori ja Vili Sopanen ovat hyviä pelaajia, mutta jämähtäneet vielä hieman keskinkertaiselle tasolle. Myöskään uudet kasvot Tommi Paakkolanvaara ja Juhamatti Aaltonen eivät saaneet Kärpissä itsestään irti ykkösketjun pelaajalle vaadittavia tehoja, vaikka varsinkin Aaltonen sai mahdollisuuden siihen. Ratkaisuvoiman puutetta onneksi korvaa hyvät puolustavat hyökkääjät Henri Heino ja Kari Sihvonen eturintamassa. Puolustuskaan ei näytä kovin heikolta, mutta Erik Kakko ja Jan Latvala alkavat jo ikääntymään ja Samuli Suhonen menetti viime kaudella tehonsa. Jani Forsström ja Henri Laurila toki nostivat profiiliaan, mutta onko heistä menestyvän liigajoukkueen kärkipuolustajiksi. Onneksi taustalta on nousemassa Joonas Jalvannin ja Mikko Kousan kaltaisia äärimmäisen lupaavia puolustajia. Maalivahti Tommi Nikkilään Pelicans tuskin tulee kaatumaan, mutta vaikka Nikkilä pelaakin hyvin, niin hän ei ole liigan parhaiden maalivahtien tasoa. Niko Hovinen pelannee aina silloin tällöin, mutta tätä menoa Hovisesta on tulossa ikuinen maalivahtilupaus. Kaikesta huolimatta Pelicansin suurin kysymysmerkki on valmennus. Kaudella 2005-2006 Mika Toivola valmensi Ässät peräti hopealle, mutta kaksi kautta Raumalla menivät täysin penkin alle ja varsinkaan toisella kaudella touhussa ei tuntunut olevan mitään järkeä. Lisäksi Toivolan joukkueet tunnetaan fyysisestä pelistä ja Pelicansin joukkue ei oikein tuohon kaavaan tahdo sopia. Onkin mielenkiintoista nähdä, että onko Toivola keksinyt uusia jippoja vuoden tauon aikana, vai meneekö homma päin mäntyä.

Paras pelaaja: Marko Jantunen
Tärkein hankinta: Juhamatti Aaltonen
Tuleva tähti: Joonas Jalvanti
Sijoitus runkosarjassa: 7-12

SAIPA

SaiPa on vaikeassa tilanteessa. Pelaajabudjetti on selvästi liigan pienin ja se valitettavasti näkyy. Kokoonpano ei vakuuta yhtään. Mutta hieman parannusta tuli yllättäen suunnitellun ykkössentterin (Tero Koskiranta) loukkaantuminen, sillä sen jälkeen SaiPa kävi ostoksilla ja hankki hieman lisää lihaa luiden ympärille Petr Pohlin ja varsinkin Tyler Redenbachin muodossa. Mutta siitäkin huolimatta SaiPa on ongelmissa, sillä moni päävastustajista on myös vahvistanut joukkuettaan kauden alla ja SaiPalla on aivan liikaa kysymysmerkkejä. Hyökkäyksessä varmaksi nimeksi voi sanoa vain Shayne Toporowskin. Loput ovatkin liigassa olleet aiemmin lähinnä jämämiehiä, Mestiksessä pisteitä takoneita nimiä tai muuten vain pieniä kysymysmerkkejä. Myöskään puolustus ei juuri vakuuta, vaikka Antti Nyrhinen pelasikin hyvän viime syksyn, Pauli Levokari alkaa näyttämään puolustajalta ja Joni Tuominen onnistui tekemään pisteitä. Loput paikat onkin sitten täytetty muun muassa TPS:ssä haukutulla Simon Backmanilla ja Tapparassa epäonnistuneella Mikko Pukkalla. Maalivahtiosastokin on täysi kysymysmerkki, sillä Jere Myllyniemi on toiminut pitkällä urallaan lähes poikkeuksetta kakkosvahtina ja Ville Hostikka on potentiaalistaan huolimatta myöskin aina jäänyt Lappeenrannassa muiden varjoon. Valmentaja Ari-Pekka Selin ei myöskään ole tunnetuin tai varmin valmentajanimi, mutta kyvyistä ei ole täysin selvää kuvaa, sillä hän ei ole hyvällä joukkueella juuri operoinut. Samaan aikaan juniorimylly ei tuota liigatason pelaajia, joten apua ei A-nuorista voi juuri hakea. Kaikki nämä yhteenlaskettuna SaiPan tilanne näyttää jopa heikommalta kuin Ässillä vuosi takaperin. Monen asian pitää onnistua täydellisesti, jotta SaiPa välttää karsinnat ja pystyisi tavoittelemaan playoff-paikkaa. Karsintoihin ei SaiPalla nimittäin ole varaa, varsinkin kun Sport, KooKoo ja Jokipojat ovat panostaneet omiin joukkueisiinsa Mestis-tasolla paljon ja SaiPan materiaalietu näihin joukkueisiin ei ole edes yhtä iso, kuin Ässillä oli Sportia vastaan viime keväänä.

Paras pelaaja: Shayne Toporowski
Tärkein hankinta: Tyler Redenbach
Tuleva tähti: Roope Hämäläinen
Sijoitus runkosarjassa: 13-14

TAPPARA

Tapparan viime kauden suurin ongelma oli puolustus. Joukkueen puolustajien taso ei yksinkertaisesti riittänyt toteuttamaan pelitapaa ja tätä ongelmaa lähdettiin ratkaisemaan hankkimalla kaksi kovan luokan paluumuuttajaa. Tuukka Mäntylä ja Pekka Saravo ovat kovan luokan puolustajia, mutta hekään eivät voi pelata koko ottelua. Lasse Korhonen ja Jussi Halme pelasivat onneksi viime kaudella kohtuullisesti ja paineiden vähentyessä homma voi lähteä kulkemaan paremmin, mutta sekin on vähän jossittelua. Ei siis ihme, että nyt odotetaan Harri Ilvosen läpimurtoa. Hyökkäys on yllättävänkin samanlaisessa tilassa. Jori Lehterä ja Ville Nieminen ovat aivan huikeita pelaajia liigaan, mutta heidän jälkeensä taso laskee ja seuraavan tason Timo Koskela, Jonas Enlund, Kim Strömberg, Sami Ryhänen ja aikanaan lomalta palaava Janne Ojanen joutuvat ylisuorittamaan, jotta Tappara etenisi pitkälle. Vai pystyisikö nuori ja taitava Niclas Lucenius suurempaan rooliin? Maalivahtiosastolla Harri Säteri napannee ykköspaikan kokeneelta Mika Lehdolta, mutta saa nähdä, kuinka paljon Säteri on lopulta kehittynyt kesän aikana. Potentiaalia löytyy, mutta löytyykö vielä eväitä vastuunkantamiseen? Valmennus ei viime kaudella vakuuttanut, sillä Mikko Saarinen yritti väkisin peluuttaa Tapparaa väärällä tavalla. Puolustajien taito ei yksinkertaisesti riittänyt vastaamaan pelitavan vaatimiin suorituksiin. Entä tällä kaudella?

Paras pelaaja: Jori Lehterä
Tärkein hankinta: Tuukka Mäntylä
Tuleva tähti: Harri Säteri
Sijoitus runkosarjassa: 8-12

TPS

TPS on alkavan kauden suurimpia arvoituksia. Joukkue on täynnä kysymysmerkkejä ja täynnä potentiaalia. Mahdollisuudet ovat periaatteessa vaikka mihin, mutta floppiriski on myös suuri. Joukkueessa on paljon potentiaalisia pelaajia, mutta myös paljon arpoja. Oikeastaan ainoa osasto koko joukkueessa mihin voi täysin luottaa on valmennus. Kai Suikkanen on osoittautunut hyväksi valmentajaksi, mutta mihin pelkästään valmennus lopulta riittää kun kentällä asiat ovat kysymysmerkkejä? Maalivahdeista ei osaa sanoa mitään, sillä David Leggio on pelannut toistaiseksi vain ECHL:ssä ja Atte Engren ei ole pelannut edes kymmentä ottelua SM-liigassa. Puolustuksen ainoat varmat lenkit ovat Aki Berg ja Joonas Järvinen, mutta onko Berg palannut tasolleen ja jatkaako Järvinen kehittymistään? Muista puolustajista Markus Nordlund on heikko omaan päähän ja Darcy Campbell sekä Jens Skålberg tuntuvat lähinnä arpaonnen koettamiselta. Hyökkäys on onneksi valoisampi, sillä Ville Vahalahti, Antti Erkinjuntti, Tuomas Suominen ja Aki Uusikartano ovat varmasti hyviä pelaajia. Mutta kysymysmerkkejä onkin taas enemmän. Tomas Plihal tuli suoraan NHL:stä, joten hänen tapauksessaan odotukset ovat korkealla, mutta entä tapaukset Ilari Filppula, Michal Birner ja Mike Radja? Jos moni nyt kysymysmerkkeinä olevista pelaajista pystyy pelaamaan hyvällä tasolla, niin TPS on pitkällä. Mutta päinvastainen tilanne on myös täysin mahdollinen. Lisäksi ottaako kriittinen turkulaisyleisö muukalaisia täynnä olevan TPS:n omakseen? Voi olla, että jalkapalloileva TPS kiinnostaa turkulaisia enemmän myös seuraavat pari vuotta.

Paras pelaaja: Ville Vahalahti
Tärkein hankinta: Tomas Plihal
Tuleva tähti: Joonas Järvinen
Sijoitus runkosarjassa: 8-13

ÄSSÄT

Ässien tilanne näyttää huomattavasti paremmalta kuin vuosi sitten. Suhonen on lähtenyt, joukkueen nuoret ovat kehittyneet, Ässät on löytänyt luotettavan ykkösvahdin ja runkosarjassa tuli pisteitä 35 kappaletta enemmän kuin aiemmalla kaudella. Lisäksi nyt runko on pysynyt kasassa poikkeuksellisen hyvin. Mutta riittääkö se? Maalivahti Eero Kilpeläinen on ainakin osoittanut olevansa liigassa hyvä ykkösvahti ja hän pelannee niin paljon kuin vain jaksaa. Myös hyökkäys näyttää hyvältä, sillä Sakari Salminen, Matti Kuparinen, Veli-Matti Savinainen, Marko Luomala ja Tommi Huhtala ottivat viime kaudella harppauksen eteenpäin ja joukon jatkona on äärimmäisen taitavat Kamil Piros ja Marko Kivenmäki. Lisäksi takaa tulee vieläkin lupaavia nuoria Severi Sillanpään, Mika Niemen, Antti Mäkilän ja Tuomas Huhtasen johdolla. Ongelmat liittyvätkin puolustukseen. Kauden alla hankittu Dan Iliakis helpottaa hieman tilannetta, mutta kuinka paljon voi odottaa joukkueelta, jonka puolustuksen rungon muodostavat Ville Uusitalo, Matti Kuusisto ja kesällä makkaraa huomattavasti nauttinut Tero Määttä? Jesse Jyrkkiöltä luonnollisesti odotetaan paljon, mutta kiekollisesti lahjakas puolustaja ei vielä viime kaudella kyennyt ottamaan vastuuta, vaikka sitä tarjottiinkin. Kun näitä asioita miettii, voi olla, että Kilpeläiselle tulee taas 40 torjunnan otteluita enemmäin kuin muutama ja maaleja syntyy kummassakin päässä kenttää. Mutta maalithan ovat pelin suola!

Paras pelaaja: Eero Kilpeläinen
Tärkein hankinta: Kamil Piros
Tuleva tähti: Severi Sillanpää
Sijoitus runkosarjassa: 10-14

Ja vielä lopuksi vähän ekstraa. Eli omat veikkaukset kauden lopulla palkintoja voittavista pelaajista:

Runkosarjan paras pelaaja: Jori Lehterä – Tappara
Pistepörssin voittaja: Jori Lehterä – Tappara
Playoffien paras pelaaja: Juuso Riksman – Jokerit
Paras maalintekijä: Kristian Kuusela – Kärpät
Paras tulokas: Sami Vatanen – JYP
Paras puolustaja: Teemu Aalto – Kärpät
Paras maalivahti: Juuso Riksman – Jokerit
Herrasmiespelaaja: Esa Pirnes – Jokerit
Tehopelaaja: Antti-Jussi Niemi – Jokerit
Paras valmentaja: Hannu Aravirta – Jokerit
Ensimmäisenä valmentajan erottaa: HPK

All-stars:
Kristian Kuusela (Kärpät) – Jori Lehterä (Tappara) – Jukka Hentunen (Jokerit)
Teemu Aalto (Kärpät) – Olli Malmivaara (JYP)
Juuso Riksman (Jokerit)

Torstaina se alkaa! SM-liigan kausi 2009-2010!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti