torstai 21. tammikuuta 2010

Loppu lähestyy

Minulla ei ole oikeastaan mitään Vaasan Sportia vastaan. Pitkään Mestiksen kärjessä ollut joukkue on kuitenkin täynnä perinteitä ja kuuluu kiekkokartalle. Viime keväänä olisin voinut kannattaa Sportia liigakarsinnoissa, mikäli vastassa ei olisi ollut Ässät, eikä valmentajana Juhani Tamminen. Tammista vastaan minulla on hampaankolossa vaikka mitä, kuten säheltäminen Ässissä viime vuosikymmenen puolivälissä, ylisuuri ego ja kaikki ne erikoiset kommentit, mitä jääkiekkoleijonan suusta on tullut viime vuosina.

Mutta nyt alkaa Sportin tilanne näyttämään todella heikolta. Sport pelaa heikosti, sillä pelaajat eivät ilmeisesti luota Tammiseen ja palkanmaksun myöhästymisestäkin on puhuttu. Ainakaan Sport ei pelaa taitojensa edellyttämällä tasolla, sillä materiaaliltaan joukkue on KooKoon kanssa ehdottomasti Mestiksen kärkeä. Lisäksi Sportin kuviot ovat olleet... mielenkiintoisia. Tuomas Immosen ja Jani Kiviniemen hankintahan oli jo suorastaan surkuhupaisa. Virallisesti Kauhavan Hela-Kiekko hankki Immosen ja Kiviniemen (aivan kuin jollain Hela-Kiekolla olisi varaa) ja sitten pelaajat vuokrattiinkin Sportiin. Tuo siirto haisee monen kymmenen valovuoden päähän.

Mutta ongelmat kentällä eivät ole mitään verrattuna talousongelmiin. Viime keväänähän Sport pelasi pitkät pudotuspelit, voitti Mestiksen mestaruuden ja pelasi vielä liigakarsinnoissa kolme kotipeliä. Ja tuollaisella huumallahan pitäisi saada paljon rahaa kassaan myös kaikella oheistoiminnalla. Ei siis hätää? Ja hitot, hätää on enemmän kuin moni uskoikaan. Pari päivää sitten totuus iskettiin päin suurimpiakin epäilijöitä. Sport pyysi Vaasan kaupungilta 200.000 euroa, mutta ei vähemmän yllättäen saanut rahaa. Samalla totuus ilmestyi. Sportilla on velkaa liki miljoona euroa! Mestis-joukkueella! Verottajakin on jo ovella ja odottelee ilmeisesti noin 100.000 euroa. Mistä tuollainen raha saadaan? Tuskin mistään.

Käsittämätöntä, miten Mestiksessä jokin joukkue voi saada itsensä noin huonoon kuntoon. Miljoona on todella suuri raha ja on useamman kertaa enemmän, kuin pienten joukkueiden vuosibudjetti. Mihin tuo raha ollaan saatu kulumaan? Hallivuokra on ilmeisesti iso, mutta pelkästään se ei voi olla syy. Sportissa raha siis valuu jonnekin ja pelaajille on annettu ilmeisesti selkeästi ylisuuria palkkioita useamman vuoden. Ja kaiketi Tamminenkin jotain tienaa. Yhteisvaikutuksena Sport on nyt konkurssin partaalla ja on vaikeaa uskoa, että toiminta jatkuu tällaisena pitkään. Pelaajiakaan ei voi niin paljoa myydä, että ongelmat ratkeaisi. Itseasiassa Tamminen taitaa tällä hetkelläkin pyytää uutta maalivahtia. Mutta kysyn vain, että millä rahalla? Ja kun Tami ei saa maalivahtia ja Sport alkaa olemaan kuolemassa, niin Tamminen varmaan syntyy uudelleen, jättää savuavat rauniot taakseen ja siirtyy jonnekin Rovaniemelle.

Toivottavasti Sport nyt kuitenkin selviytyy jollain tavalla kriisistään. Perinteisen seuran konkurssia ei yksinkertaisesti voi toivoa. Ei, vaikka siellä onkin Juhani Tamminen. Lopullista tuomiota odotellessa voi onneksi muistella parempia aikoja, ja katsoa vaikka aiemmin tässä aiheessa ollut pätkä Sportin mestaruusjuhlista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti