lauantai 23. tammikuuta 2010

Que?-gaala

On tullut aika. Jaa mille? No tietenkin jakaa perinteiset jokavuotiset, nyt ensimmäistä kertaa jaettavat "Que?"-palkinnot. Koska kausi on edennyt sen verran pitkälle, niin nyt alkaa jo saamaan hyvän kuvan tästä kaudesta. Ja koska olen porilainen, niin onnistumisista ei tule palkita. Nämä palkinnot ovatkin siis perusporilaisen negatiivisuuden nimissä epäonnistujille annettavia palkintoja. Palkintoja jakaa puolueettoman puolueellinen yhden miehen palkintoraati, eli minä. Siksi voin unohtaakin jotain tahattomasti tai tahallani.

Maalivahti-Que jaetaan odotuksiin nähden pahiten epäonnistuneelle maalivahdille. Ilveksen Pitkämäki olisi muuten hyvä vaihtoehto, mutta edellisen HIFK-kauden jälkeen Pitkämäeltä ei ketkään muut, kuin Ilves-fanit odottaneet mitään. Muita vaihtoehtoja olisivat muun muassa Kärppien Tarkki ja Ässien Kilpeläinen, mutta palkinto annetaan TPS-vahti David Leggiolle. Syy on siinä, että ulkomaalaisen odottaisi ottavan ykkösvahdin paikan, mutta sen sijaan jokin nuori kokematon raumalainen, jonka muuten näin Säkylän perämetsiköissä armeijan puku päällä tuossa pari vuotta sitten, on ottanut sen ykkösvahdin paikan. Ulkomaalaisen pitäisi olla ykkösmies, mutta ei tällä kertaa. Palkinnolle annetaan myös Jani Hurme-optio, sillä Hurme saattaa vielä epäonnistua, tai peräti olla kallis popcornin syöjä, kun kunto ei riitä kaukaloon.

Puolustaja-Que jaetaan tietenkin epäonnistuneelle puolustajalle. Vaihtoehtoja riitti tässäkin kategoriassa (Mäntylä, Seppänen, Söderholm esimerkiksi), mutta valinta menee jälleen ulkomaalaiselle. Ulkomaalaisvahvistuksen tulisi olla vahvistus, eikä heikennys. Nimittäin HIFK:n Dale Clarke on ollut joukkueelleen lähinnä heikennys ensimmäisen muutaman pelin jälkeen. Tehoja ei tule ja mies on hukassa omassa päässään. Silloin puolustaja on turhempi, kuin ulkomailta Suomeen hirveällä vaivalla tuotu pullovesi. Joko ensi kautena Clarkesta tajuttaisiin Suomessa pysyä erossa?

Clarke on epäonnistunut, taas

Hyökkääjä-Que oli harvinaisen helppo. From hero to zero on helppo havaita. Pekka Saarenheimo oli Lukossa vielä ykkössentteri. Tänä vuonna mies palasi Ouluun ja Kärppiin ja odotukset olivat korkealla. Miehen piti kannatella kakkosketjua. Mutta kannattiko? Ei. Pisteen ottelussa tehnyt keskushyökkääjä on tällä kaudella ollut aivan varjojen mailla saamatta mitään aikaiseksi ja on saanut peliajasta ja mahdollisuuksista huolimatta kasaan vain 9 pistettä. Milloin viimeksi Saarenheimolla on ollut näin heikko kausi?

Nuori Suomi-Que annetaan lupaavalle suomalaispelaajalle, jonka kehitys on pysähtynyt, tai mikä parempaa, on mennyt askeleen taaksepäin. Näin on käynyt Bluesin Joonas Nättiselle. Viime kausi näytti lupaavalta ja Nättinen pääsi jo viime vuonna nuorten MM-kisoihin. Tänä vuonna piti olla läpimurtovuosi, mutta ei. Pisteitä ei tule, pelaajaa ei kiinnosta, luistin on huonosti ja Bluesin pelipaita on väärän värinen, tai jotain. Olkoon syy mikä vain, niin homma ei toimi, nuorten kisat menivät heikosti ja A-junioreissakaan ei ilmeisesti ole kulkenut. Hieno homma Joonas!

Joukkueenjohto-Que annetaan kauden aikana kaikkein järjettömimmän päätöksen tehneelle johdolle. Tämä palkinto kuuluu ehdottomasti Ilvekselle. Vaikka peli ei ollut kulkenut aikoihin, niin Ilveksen johto päätti tarjota Ilveksen tappioputkeen johdattaneelle Heikki Mälkiälle jatkoa. Samalla he varmistivat varman menestymättömyyden myös kaudelle 2010-2011. Pitkäjänteisyys kunniaan!

Valmentaja-Que jaetaan valmentajalle, joka on saanut joukkueestaan mahdollisimman vähän irti. Vaikka Mälkiän Ilves onkin pelannut heikosti, niin tämän Quen voittaja on eri. Nimittäin palkinnon saa entinen Jokereiden valmentaja Hannu Aravirta. Aravirta onnistui johdattamaan vain sarjan kärkipään materiaalilla varustetun Jokerit sarjan hännille. Tuo on suorastaan hatunnoston arvoinen suoritus. En tiedä, onnistuinko edes itse saamaan Jokerit pelaamaan yhtä heikosti.

Hutilaukas-Que annetaan kalliille floppihankinnalle. Ja tässä pitää miltei vetää kotiinpäin. Ässät hankki kesällä tshekkihyökkääjä Kamil Pirosin ykkössentteriksi. Lopputulos oli se, että Piros ei saanut mitään aikaiseksi, mutta palkkaa hän nautti enemmän, kuin ketään muu Ässien pelaaja ikinä aiemmin. Vahinko laitettiinkin ennen pitkää kiertämään ja nyt hän säätää Ruotsissa Timråssa. Samalla Ässissä löytyi tilaa vuoden parhaisiin tulokkaisiin kuuluvalle Mika Niemelle.

Kamil Piros oli floppi

Ja lopuksi vielä linjattomuus-Que. Yleensä tämä palkinto annetaan huonolle tuomarille, mutta nyt löytyi vieläkin linjattomampaa meininkiä, kuin mitä Tom Laaksonen yleensä esittää. Palkinto kuuluu liigan kurinpitoryhmälle. Tapaus Jori Lehterä oli nimittäin mielenkiintoinen. Ottelussa miestä ei ajettu pois, mutta ensiksi huippusentterille annetaan kaksi ottelua pelikieltoa. Mutta kun Tappara jatkoi perinteitään kunnioittaen kitinäänsä kurinpidolle, niin Lehterän pelikielto pudotettiin yhteen peliin. Samalla kurinpitoryhmä teki itsestään naurettavan näköisen ja menetti suuren osan uskottavuudestaan.

Ensi vuonna nähdään sitten, että kuka saa seuraavat palkinnot ja pitävätkö nykyiset voittajat titteleistään kiinni. Sitä odotellessa näkemiin ja kuulemiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti