perjantai 5. helmikuuta 2010

Kun Iljasta tuli piru

Yksi mies on tullut mieleen Atlanta Thrashersistä jo pitkään. Ilja Kovaltshuk (suomalaisittain kirjoitettuna) on ollut Thrashersin kasvot lähes koko sen ajan, kun hän on pelannut Atlantassa. Vuoden 2001 ensimmäinen varaus on ollut se Thrashersin supertähti, jonka kaikki tuntee. Entinen maalipörssin voittaja on tehnyt enemmän kuin pisteen ottelussa, kun katsoo koko uran tilastoja. Näitä pelaajia ei ole NHL:ssä montaa ja nopeasti katsottuna näitä pelaajia taitaa olla vain kahdeksan. Parhaimmalla kaudella on syntynyt 52 maalia ja 98 pistettä. Pelivuosiakin on vielä jäljellä, joten luonnollisesti Thrashers halusi pitää pelaajan. Mutta kun Kovaltshuk hylkäsi Thrashersin 12 vuoden ja 101 miljoonan dollarin tarjouksen, Thrashers teki mitä moni jo odotti. Jos supertähti ei aio jatkaa sopimuksensa jälkeen Atlantassa, on turha seuran, joka ei ole pääsemässä pudotuspeleihin pitää kyseinen pelaaja joukkueessaan. Niinpä Atlanta Thrashers ja New Jersey Devils kävivät vaihtokaupoilla. Tällaiset pelinappulat liikkuivat pelilaudalla eri paikkoihin:

Atlanta Thrashersistä New Jersey Devilsiin:
Ilja Kovaltshuk
Anssi Salmela
Toisen kierroksen varausvuoro

Mitä Atlanta Thrashers menetti?
Kovaltshuk oli supertähti ja Thrashersin kasvot. Hän on eittämättä yksi NHL:n parhaita maalintekijöitä ja Kovaltshukin maalien korvaaminen on nykyiseltä Atlantan miehistöltä mahdoton tehtävä. Tosin tämän siirron jälkeen Thrashers käytännössä luovuttaa pudotuspelipaikan ja samalla saanee varata pienellä varausnumerolla. Mutta löytääkö Thrashers tulevan tähden? Joukkue tuskin valuu kuitenkaan niin alas, että Taylor Hall, Tyler Sequin tai Cam Fowler tarttuisi haaviin. Lisäksi aiemmin tällä kaudella Thrashersilla on ollut hyvä hyökkäys, mutta heikko puolustus ja maalivahtipeli. Nyt joukkueella on korkeintaan keskitason hyökkäys. Anssi Salmela on ollut Thrashersin seitsemäs puolustaja, joten menetys on pieni. Epätasaisuus on vaivannut suomalaispuolustajaa NHL:ssä ja aina ei kiekolliset taidot ole päässeet oikeuksiinsa. Puolustuspelissä on myös selvästi parantamisen varaa. Atlanta menetti myös varausvuoron, joka oikeuttanee noin sijoille 36-40. Noilta varausvuoroilta on yllättävän harvoin varattu tulevia tähtiä. Noilla sijoilla on nimittäin jo usein pelaajia, joilla jokin tai jotkin ominaisuudet estävän nousun aivan NHL:n kärkeen.


New Jersey Devilsistä Atlanta Thrashersiin:
Johnny Oduya
Nicklas Bergfors
Patrice Cormier
Ensimmäisen kierroksen varausvuoro
Toisen kierroksen varausvuoro

Mitä New Jersey Devils menetti?
Devils menetti kovaa palkkaa nauttivan ja viime kaudella 29 pistettä tehneen puolustajan Johnny Oduyan. Mutta tällä kaudella Oduya ei ole onnistunut toivotulla tavalla ja hinta sekä laatu eivät ole kohdanneet. Oduya alkaa lähestymään 30v ikää, joten parhaimmassakin tapauksessa Thrahsers voi odottaa sellaista 30 pistettä, mutta saako Oduya tarpeeksi peliaikaa Kubinan, Bogosianin ja Enströmin takana? Bergfors on ensimmäisen kierroksen varaus, joka nyt on vakiinnuttanut paikkansa NHL:ssä. Mutta tähtipelaajaa hänestä tuskin tulee ja potentiaali vienee laiturin korkeintaan toiseen kenttään ja sellaiseen 50-60 pisteeseen. Cormier muistetaan tällä hetkelle lähinnä hänen rumista taklauksistaan ja loppukauden kestävästä pelikiellostaan. Hänellä on toki potentiaalia, josta osoituksena on kahdet nuorten kisat Kanadan paidassa, joista jälkimmäisessä Cormier oli Kanadan kapteeni. Mutta hänen odotusarvo on maksimissaan heikko ykkösketjun sentteri tai hyvä kakkosketjun sentteri. Mutta viimeaikaiset tapahtumat ovat tuoneen synkkiä pilviä taivaalle. Ensimmäisen kierroksen varausvuoro menee jonnekin sijoille 25-30, joilla on mahdollisuus saada tähtipelaajia, mutta Thrashersin skouttauksen tuntien se on hyvin epätodennäköistä. Toisen kierroksen varausvuorosta tuskin kannattaa erikseen edes mainita.

Kumpi voitti siirrossa?
Sinällään kumpikin. Nopeasti tarkasteltuna voittaja on toki Devils. Kovaltshuk on todella hyvä lisä joukkueeseen, joka taistelee mestaruudesta. Bergforsin mies ainakin korvaa täysin ja Oduya ei ollut korvaamaton. Lisäksi Kovaltshuk voi herättää muun joukkueen ja vähintäänkin tehdä pudotuspeleissä sen yhden tärkeän maalin, jolla ottelu ratkeaa. Jos Kovaltshuk vie Devilsin mestaruuteen tai edes tekee jatkosopimuksen New Jersey Devilsin kanssa, on Devils vahvoilla tässä kaupassa. Mutta Thrashers voitti myös. Jaa miten? Siten, että Kovaltshuk tuskin olisi suostunut jatkoon ja kesällä hänestä olisi tullut rajoittamaton vapaa agentti, jolloin Thrashers ei olisi saanut korvauksena mitään. Bergfors, Oduya ja Cormier on paljon parempi vaihtoehto kuin ei mitään ja ainakin Bergfors ja Cormier tuonee tulevaisuudessa Atlantan joukkueeseen leveyttä. Siirron todellinen arvo nähdään muutenkin myöhemmin, kun noin viiden vuoden kuluttua aletaan näkemään, kumpi joukkue hyötyi enemmän varausvuoroista. Se voi toki hyvinkin olla Devils, joka on tottunut varaamaan heikommillakin varausnumeroilla hyvin.

Mutta Devilsin kannalta siirto voi olla todella hyvä. Devils tunnetaan puolustusvoittoisesta pelistään ja sillä tuli menestystä. Mutta työsulun jälkeen peli on muuttunut uudestaan hyökkäysvoittoisemmaksi ja menestystä onkin tullut sellaisille joukkueille, kuin Pittsburgh Penguins, Washington Capitals ja Chicago Blackhawks, jotka tunnetaan hyvistä hyökkääjistään. Myös New Jerseyssä ollaan tajuttu hyökkäyspelin merkitys ja tämän siirron pitäisi vahvistaa nimenomaan hyökkäystä. Mutta enää jääkin jäljelle vain yksi kysymys. Kumpi on ykkösketjussa, Kovaltshuk vai Zach Parise? Vai kenties kummatkin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti