maanantai 1. helmikuuta 2010

Kilpavarustelua

Oho. Tammikuun loppu ei SM-liigassa perinteisesti hirveän vilkas ole ollut. Mutta tänä vuonna Lee Sweattin tulo TPS:ään ja Pelicansin luopuminen Samuli Suhosesta oli todella pientä. Kuukauden viimeisillä hetkillä saatiin paljon uutisia. Ja "SM-liiga heikkenee"-tyyppien pettymykseksi suunta oli nimen omaan Suomeen. Poispäin lähti ainoana todella kovana pelaajana Jussi Pesonen. Ja taas tänne suuntaan tuli melkoisesti porukkaa.

Jokerit hankki yhdessä päivässä yli 1500 NHL-ottelua. Kysehän oli melkoisista hyökkääjähankinnoista. Bates Battaglia on pelannut lähes 600 NHL-ottelua ja vuosituhannen vaihteessa syntyi 46 pistettä ja kaksi viime kautta AHL:ssä on tuoneet pisteen ottelussa. Ikää on vielä 34 vuotta, joten uraa on vielä pari vuotta jäljellä. Mutta suurin asiahan oli 980 NHL-ottelua pelanneen Michael Nylanderin sopimus. Kahdesti Nylander on ilahduttanut suomalaisia työsulkukausilla, mutta nyt hän on jälleen täällä. Vaikka ikä alkaa painaa, niin taidot eivät ole kadonneet minnekään. Ja vasta kaksi vuotta sitten NHL:ssä hän teki pisteen ottelussa. Vielä tälläkin kaudella hän pelaisi NHL:ssä ilman ylisuurta palkkaa, joka rasittaisi monen joukkueen palkkakattoa aivan liikaa. Näillä kahdella vahvistuksella Jokereiden hyökkäyksessä on Nylander, Bremberg, Hentunen, Pirnes, Lahti, Rita ja Battaglia, joten Jokerit on valmis pudotuspeleihin.

Battaglia vaanii jatkossa SM-liigassa

Mutta Keski-Suomesta kuului myös kummia. Entinen pikkuseura JYP teki sopimukset kahden kovan suomalaisen kanssa. Tapaus Makkonen onkin jo käsitelty, mutta onhan viime kauden maalikuningas kova vahvistus JYP:iin ja heidän onnekseen Makkonen pelaa Jyväskylässä myös ensi kaudella. Toinen kova sana on kahden vuoden takaisten MM-kisojen sensaatio ja eniten maaleja Suomelle tehneen Antti Pihlströmin tulo Suomeen. Tuo elävä ihmiskuula menee energisesti kentällä puolelta toiselle ja EHT-turnaukset ovat osoittaneet tason olevan vieläkin hyvä. Pihlmanin loukkaannuttua Pihlströmin hankinta on erinomainen uutinen JYP:lle. Ja myös Pihlström pelaa Jyväskylässä ensi kaudella. SM-liigan, JYP:n ja Suomen maajoukkueen kannalta hieno asia, että nämä pelaajat tulevat Suomeen vastuuta hakemaan.

Ja Oulusta kuuluu myös kummia. Entinen NHL-pelaaja, maajoukkuepuolustaja ja pelaaja, jota veikkasin vielä alkukaudesta olympialaisiin tekee paluun Kärppiin. Mikko Lehtonen on täällä taas! Viime vuoden MM-kisathan menivät Lehtoselta erinomaisesti. Jokaiselta osa-alueeltaan Lehtonen on SM-liigan parhaimpia ja sen osoittaa parin viime kauden tehot. Kärpissä kaudella 2007-2008 33 pistettä ja viime kaudella Timråssa Elitserienissä 30 pistettä. Takana on henkilökohtaisten syiden takia tosin pitkä pelaamaton jakso, joten on kysymysmerkki, että onko Lehtonen valmis vielä pudotuspeleissäkään. Tosin sopimus kestää vuoteen 2012 asti, joten tässä ajatellaan todella pitkäjänteisesti ja Oulussa on MM-tason puolustaja useamman kauden ajan. 

Ei hiljaisia toki olla oltu muuallakaan. HIFK hankki Kimmo Kuhdan vaihteeksi takaisin Helsinkiin. Kyseessä on edelleen hyvä maalintekijä ja tämän hankinnan luulisi ainakin herättävän HIFK:n. Enää ei kaikki voi vain pyöriä varman pelipaikan saattelemana, vaan kilpailua löytyy nyt hyökkäyksessäkin. Ilves hankki taas Henrik Petren. Petre on pelannut ihan hyvin aiemmin SaiPassa, Ässissä ja Tapparassa, mutta kiekollisella puolustajalla mikään ei suuremmin loista. Ja mies on pelannut kauden aikana vain yhden pelin. Eli Petrestä tuskin on Ilveksen pelastajaksi, mutta ilmeisesti edessä olevissa liigakarsinnoissa voi rooli olla suuri. Lappeenranta taas yllätti ja hankki ruotsalaispuolustaja Daniel Sondellin. Viime kaudella Elitserienissä syntyi 23 pistettä! SaiPa siis sai kiekollisesti taitavan puolustajan, joka ihan kiekollisten taitojen ansiosta on pelannut Ruotsin EHT-joukkueessakin. Ja SaiPan joukkueessa kiekollista taitoa ei muuten hirveästi löydykään. Hankinta on siis ehdottomasti positiivinen varsinkin, kun sopimus kattaa myös ensi kauden.

Yllättäen omaksi ilokseni Porin Ässätkään ei jäänyt toimettomaksi. Haaviin tarttui kirjaimellisesti iso vonkale, kun kaksimetrinen Kristian Kudroc tuli Ässiin. Tämä pelaaja on juuri sitä mitä Ässät tarvitsi! Isoa ja fyysistä oman pään suojelijaa tänne ollaankin jo kaivattu ja Kudroc täyttää nämä kriteerit enemmän kuin hyvin. Kiekolliset taidotkaan eivät ole mitään huonoja, josta esimerkkinä kauden 2005-2006 22 pistettä SaiPassa. Vyöllä on myös NHL-otteluita. Ja mikä parasta Kudroc jatkaa Porissa vuoteen 2012 asti! Ässien seurajohto yllätti minut tällä siirrolla täydellisesti! Samalla Ässistä poistui varsinkin Kudrocin tulon jälkeen hyödyttömäksi käynyt Dan Iliakis sekä Marko Mäkinen. Porissa siis tehtiin todella hyviä siirtoja ja taistelu pudotuspeleistä jatkuu entistä kovemmin.

Se, että miten tämä kilpavarustelu vaikuttaa loppukauteen jaa nähtäväksi. Mutta se on varmaa, että useampi ihminen tulee hallille katsomaan Nylanderiä, Lehtosta, Pihlströmiä tai Kudrocia. Viimeiset varustelut on nyt tehty. Seuraavaksi katsotaan loppuhuipennus ja se, että ketä jää viimeisenä pystyyn. Kiekko jäähän ja peliä! Kauden loppu on äärimmäisen kiinnostava!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti