perjantai 19. helmikuuta 2010

Kuukauden peli: JYP - Lukko

Kyllä. Päätin jatkaa kuukauden pelien analysointia, vaikka kuukauden peli siirtyikin 4 Sport Prolle, mutta jälkilähetys toki alkaa 4 Sportilta kello 22. Joten jälkilähetyksen voi katsoa jokainen talous, jossa on televisio. Ja onhan 4 Sport Prokin vissiin aika monella jääkiekkofanilla. Joten ei muuta kuin analysoimaan joukkueita. Myönnetään, että onhan tämä jotenkin tyhmää. Samaan aikaan Yleltä tulee olympialaisia ja tämä tulee jälkilähetyksenä. No ei anneta sen nyt niin paljoa haitata.

Materiaali:
Paperilla JYP vie pelin. Lukon maalivahti on tosin nimekkäämpi, sillä Mikael Tellqvistiltä on kokemusta kansainvälisistäkin kaukaloista ja pelikin on parantunut tuntuman parantuessa. Tosin JYP:n maalillakaan ei ole hirveää ongelmaa, sillä Tuokkola ja Wallinheimo ovat kummatkin hyviä maalivahteja. JYP:llä olisi kaikki puolustajat terveenä todella kova puolustus, mutta kaikki eivät ole paikalla. Mutta Olli Malmivaara, Kalle Koskinen, Kalle Kaijomaa ja Sami Vatanen ovat kaikki todella hyviä puolustajia ja voittavat Lukon Charlie Cookin, Tommi Kovasen ja Harri Tikkasen paperilla. Mutta Lukko on ylisuorittanut koko kauden ja puolustus on toiminut, joten ero tasaantuu. Hyökkäyskalusto on kummallakin joukkueella tasaisen kova ja kolmannen ja neljännen kentän kaverit voivat ratkoa pelejä. Mutta JYP:llä on paperilla kovia nimiä, kuten Juha-Pekka Hytönen, Steve Kariya, Jussi Makkonen ja Antti Pihlstöm, enemmän kuin Lukolla. Mutta kuten sanottu, Lukolla on tasaisen hyviä pelaajia ja esimerkiksi nuori Eero Elo on päässyt kovaan vireeseen. Valmennuksesta ei tule suurta eroa. Joukkueet pelaavat erilaisilla pelityyleillä, mutta kumpikin on toiminut kauden ajan.

Vire:
JYP on ollut viime aikoina hyvässä vireessä. Viimeisestä kuudesta ottelusta on viisi voittoa ja maaliero on  JYP:n kannalta mukava 22-14. Tähän otteluun JYP lähtee kolmen ottelun voittoputkessa. Lukko taas on saanut viidestä viimeisestä pelistään pisteitä ja niistä peleistä neljä on voittoja. Ainoa vahinko kävi Porissa Ässiä vastaan, jossa hyvän pelin jälkeen Lukko joutui taipumaan rankkareilla. Lukko on noissa peleissä päästänyt korkeintaan kaksi maalia, joten Lukko on esittänyt huikeaa puolustuspeliä viime aikoina.

Huomioitavaa:
JYP:n päävalmentaja Risto Dufva ei ole mukana, sillä hän on isommissa hommissa Suomen maajoukkueen apuvalmentajana Vancouverissa. Kummallakin joukkueella on lisäksi loukkaantumishuolia, kun osa avainpelaajista on sivussa. Lukolta puuttuu Kurtis McLean ja Tomi Pettinen. JYP:ltä taas Tuomas Pihlman ja Jyrki Välivaara. JYP pelasi eilen Espoossa Bluesia vastaan, joten varsinkin ottelun lopussa saattaa jyväskyläläisten luistin painaa.

Historia:
JYP ja Lukko ovat kohdanneet toisensa pudotuspeleissä todella harvoin. Jos oikein katsoin, niin joukkueet ovat kohdanneet näissä ratkaisuotteluissa vain kerran ja silloinkin JYP oli nimellä JyP HT. Miten sarjassa kävi? Lukko vei sarjan lukemin 3-1 voittaessaan sarjan neljännen pelin Jyväskylässä numeroin 1-4. Tällä kaudella JYP ja Lukko ovat kohdanneet toisensa jo kolmesti. Ensimmäisellä kertaa Raumalla Lukko voitti Janne Keräsin kahden maalin siivittämänä numeroin 4-2. Toisella kertaa Jyväskylässä Lukko haki pisteet vieraskentällä numeroin 2-3. Peli meni jatkoajalle, jossa Kurtis McLean teki ratkaisevan maalin. Viime kerralla JYP otti vahingon takaisin ja haki pisteet Raumalta. Ottelu päättyi numeroihin 1-2 Ossi Louhivaaran tehdessä ratkaisevan maalin. Joukkueiden välinen vääntö on siis ollut tällä kaudella hyvin tasaista.

Seuraa heitä:
Jussi Makkonen - JYP

Viime kauden maalikuningas on palannut SM-liigaan käytyään pyörähtämässä KHL:ssä ja Ruotsissa. Maaleja on tähän mennessä tullut tilille uuden tulemisenkin aikana aika hyvää tahtia. Jatkuuko sama tahti tänään?

Antti Pihlström - JYP
Kaksi vuotta sitten MM-kisoissa Pihlström ilahdutti koko kansaa ennakkoluulottomalla pelillään. Nyt SM-liiga saa nauttia vauhdista ja vaarallisista tilanteista.

Sami Vatanen - JYP
Nuorten maajoukkueessa vakuuttanut kiekollinen puolustaja on ehdokas vuoden tulokkaaksi. Edessä loistava tulevaisuus. Luistelu muistuttaa taidetta.

Eero Elo - Lukko
Harvinainen pelaajatyyppi Suomessa. Maalintekijä luojan armosta! Verkot ovat heiluneet tällä kaudella ensin nuorten SM-liigassa, sitten Mestiksessä ja nyt SM-liigassa. Laukaus on todella kova ja Elo haluaa käyttää sitä.

Jakub Petruzalek - Lukko
Taitava tshekki vakuutti minut jo Pitsiturnauksessa. Kauden aikana sama tahti on jatkunut. Todella taitava pelaaja luo maalipaikkoja Lukolle ja on JYP:n puolustukselle varmasti uhka.

Mikael Tellqvist - Lukko
Ruotsalaisvahti on alun jälkeen parantanut otteitaan ja viime aikoina Tellqvist on ottanut ykkösvahdin aseman tiukasti haltuunsa. Tellqvist tekee tänäänkin JYP:n hyökkääjien elämästä varmasti vaikeaa ja toimii Lukon puolustuksen viimeisenä varmistajana.

Lopputulos:
Vähämaalinen ottelu tiedossa. Veikkaan 3-2 voittoa jommalle kummalle joukkueelle. JYP on kotijoukkue ja on tehnyt viime aikoina enemmän maaleja, joten veikkaankin voiton menevän Jyväskylään.

---

Suomi aloitti keskiviikkona urakkansa Vancouverissa. Valko-Venäjä kaatui 5-1. Maalintekijöinä oli kaksi kertaa Niklas Hagman, Olli Jokinen, Valtteri Filppula ja Jarkko Ruutu. Hagmanin toinen maali oli kyllä melkoista highlight-kamaa (katso video alta), jossa Valko-Venäjän puolustajat vietiin sinne kuuluisalle kebabkioskille. Peli näytti muutenkin aika hyvältä siihen nähden, että Valko-Venäjä keskittyi puolustamiseen ja mailalla hakkaamiseen. Suomi sai siitä huolimatta pelin nopeasti toiseen päätyyn ja vastaiskut näyttivät jo nyt äärimmäisen vaarallisilta. Tuossa lieneekin Suomen ase jatkopeleissä. Mikko Koivu dominoi kentällä, kuten pitikin, mutta kyllä muutkin suomalaishyökkääjät pelasivat hyvin. Niklas Hagman, Teemu Selänne, Tuomo Ruutu ja Valtteri Filppula jättivät itsestään hyvän kuvan. Puolustusta tai Kiprusoffia ei juuri testattu. Mutta tämän pelin perusteella kaikki mahdollisuudet on saada vaikka mitali näistä kisoista, kunhan kaverit tulee tutuiksi ja ajatus alkaa toimimaan paremmin turnauksen edetessä. Seuraavaksi voitetaan Saksa. Itse veikkaan lopputulosta 4-1.

Viime yönä nähtiin myös yllätyksiä! Hienoa! Olen kai tottunut kannustamaan altavastaajia sekä suomalaisena, että porilaisena, joten Sveitsin ja Slovakian hienot pelit lajin suurmaita vastaan tekivät aamusta varsin positiivisen. Perinteinen oma sympatiajoukkueeni Sveitsi on kiusannut aiemminkin suuria maita ja tänäänkin Hillerin hyvän vireen ansiosta peli Kanadaa vastaan meni rangaistuslaukauksille, jossa Kanada tosin voitti. Venäjän ja Slovakian vääntö meni myös rangaistuslaukauksille, kun Venäjän tähtiä vilisevä hyökkäyskalusto, johon kuuluu mm. Ovetshkin, Kovaltshuk, Semin, Datsyuk, Morozov ja moni muu sai tehtyä peräti yhden maalin Slovakian verkkoon. Altavastaajana tullut Slovakia sen sijaan pelasi hienosti. Ja naapurit varmaan ihmettelivät, että mikä ääni viereisestä huoneesta kuuluu, kun Pavol Demitra iski ratkaisevan rangaistuslaukauksen Ilja Bryzgalovin selän taakse. Venäjä on lyöty! 

---

Ja vielä viimeinen asia. Quethasin lätkäblogi on näköjään saanut ryhmän naamakirjaan eli Facebookiin. Jäseniä on jo tällä hetkellä yli 80. Tarkoitus olisi, että laittaisin jatkossa itse aina uuden blogin tullessa laitan sinne mainosta, eli ei muuta kuin liittymään, niin saat tiedon uudesta tekstistä helposti ja vaivattomasti. Ryhmän osoite on http://www.facebook.com/group.php?gid=298637795702&ref=ts

2 kommenttia:

  1. Kiitoksia mainiosta blogista! Mukava lukea. Voisitko Saksa-pelin jälkeen kirjoittaa siitä, kuinka hyvin toteutti omaa ns. pelikirjaa? Hyökkäyksiinlähtö, kulmapeli, lyhytsyöttöpeli ja niin edelleen. Saataisiin tänne ehkä enemmänkin keskustelua. Joka tapauksessa, jatkahan samaan malliin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta. Palautetta on aina mukava lukea!

    Katsotaan tilanne Saksa-pelin jälkeen. En ole välttämättä taktisten asioiden asiantuntija, mutta eiköhän pelin jälkeen jotain asioita tule jotain sanottavaa. Pelikirjan puoltakin tulee varmasti ainakin jonkin verran tarkasteltua siinä ohessa. Mutta katsotaan, mitä sanottavaa Saksa-pelin jälkeen on. Fiilistuntuman pohjalta tätäkin blogia tulee lähinnä tehtyä. En lupaa mitään, mutta laitetaan idea hautumaan.

    VastaaPoista