tiistai 16. helmikuuta 2010

Nyt se alkaa

Vihdoin se on täällä. Miesten jääkiekko alkaa Vancouverissa tänään kolmella ottelulla. Taso ei todennäköisesti ole vielä kaikkein parasta, sillä huippujoukkueet pelaavat heikompia maita vastaan ja pelisysteemit ovat vielä varmasti haussa. Mutta hyvää jääkiekkoa on varmasti jo tänään (sekä ensi yönä) tarjolla. USA kohtaa Sveitsin, Kanada Norjan ja Venäjä Latvian. Todennäköisesti USA - Sveitsi on otteluista tasaisin, koska Sveitsi varmasti puolustaa jälleen tiiviisti. USA:n nopeilla hyökkääjilläkin voi olla vaikeuksia murtaa Sveitsin puolustus ja ohittaa Jonas Hiller. Norja ei ole pelannut puolustuksen kautta, joten taitava ja fyysinen Kanada voi takoa Norjaa vastaan rumat lukemat. ja eivätköhän huipputaitavat venäläiset vie Latviaa myös aika selvin lukemin, ellei Masalskis ole aivan yliluonnollisessa vireessä.

Suomi ei aloita vielä tänään, mutta keskiviikkona kello 22 alkaa Leijonien kisaurakka. Vastassa on Valko-Venäjä. Ennakkosuosikkina lähtee Suomi ja suurella todennäköisyydellä tulee voitto. Valko-Venäjä on toki puolustanut hyvin viime MM-kisoissa ja iskenyt vastahyökkäyksistä, mutta nyt puuttuu ykköstähti Mihail Grabovski. Iskukyky heikkenee siis Valko-Venäjälle selvästi, joten kovin useasti kiekko tuskin menee Suomen maaliin. Mutta hyökkääjienkin tulee onnistua ja ohittaa Valko-Venäjän tähtivahti Andrei Mezin. Tai muuten käy kuten viimeisissä MM-kisoissa. Muistin virkistämistä varten laitetaan vielä video viime vuoden katastrofista. Vaikka ihan siksi, että Valko-Venäjää ei tule kaikesta huolimatta aliarvioida

Jukka Jalonen on koonnut harjoituksissa ketjukoostumukset Suomelle. Ilmeisesti näillä mennään sitten Valko-Venäjää vastaan. Mutta onko ketjut hyvät? Tehdäänpä pientä analyysiä.

Kiprusoff (Bäckström)
Kipper maalilla, kuten varmaan koko turnauksen. Suomen paras maalivahti on luonnollinen valinta ja tilanne tuskin tulee muuttumaan.

Timonen - Salo
Luonnollinen ykköspari. Kiekollinen ja fyysinen puolustaja. Timonen luo liikkeellään ja taidollaan paikkoja ja avaa peliä, kun Salo varmistaa taustalla. 

Pitkänen - Kukkonen
Lydmanin olisi odottanut olevan paljon hyökkäävän Pitkäsen pari. Kukkonen joutuu hoitamaan tässä parissa paljon puolustuspäässä. Onko Kukkosen taso tarpeeksi hyvä?

Lydman - Lepistö
Kiekollinen ja puolustava puolustaja. Lydman on Suomen puolustuksen monipuolisin puolustaja, mutta nyt varmaankin keskittyy puolustamiseen. Lepistö varmaankin pyrkii luomaan peliä. Ihan tasapainoinen koostumus

Filppula - M.Koivu - T.Ruutu
Tutkapari Koivu - Ruutu on luonnollinen valinta. Kysymys onkin se, että ketä laitetaan vierelle. Olisin itse odottanut Koivun kanssa pelannutta Antti Miettistä tai Ruudun kanssa pelannutta Jussi... ai niin. Filppula odotetusti piti siirtää laitaan ja monipuolinen Filppula on toki hyvä valinta ykkösketjun laitaan. 

Hagman - Jokinen - Miettinen
Hieman erikoinen koostumus. Jokainen kolmikosta on Suomen mittakaavalla lähinnä maalintekijöitä. Pelinrakennus voi olla ongelma, samoin puolustaminen. Hagman kyllä pörrää ja yrittää tehdä maaleja, mutta Jokinen ja Miettinen ovat aika hyökkäyssuuntautuneita pelaajia. Toki onnistuessaan tämä koostumus on todella vaarallinen.

Lehtinen - S.Koivu - Selänne
Vielä kerran pojat! Aina toiminut koostumus, jota vuodet ovat alkaneet hidastamaan. Silti hoitaa kolmosketjun roolin vielä hyvin. Ketjussa on selvät roolit ja valmiina koostumuksena ketju on yllätysvalmis.

Peltonen - Kapanen - J.Ruutu
Muista hyökkääjistä ihan hyvin kasattu koostumus. Peltosen kykyä neljännessä ketjussa hieman toki epäilen, mutta sinällään ketju on hyvin kasattu. Ruutu hoitaa fyysistä puolta, Kapanen luo peliä ja Peltonen ratkaisee. Ainakin paperilla. Niko Kapanen on aina venynyt maajoukkueessa, joten hän varmasti hoitaa nelosketjun roolinkin hyvin.

Ville Peltonen pelaa nelosketjussa

7. puolustaja Niskala
13. hyökkääjä Immonen

Niskalaa kierrätetään, Immonen korvaa jos joku pelaa huonosti.

1. YV:
Olli Jokinen - Saku Koivu - Teemu Selänne
Sami Salo - Kimmo Timonen

Ylivoimakoostumuksena hyvä. Koivu ja Timonen saavat luoda peliä, kun tulivoimaa ja ratkaisukykyä löytyy Selänteeltä ja Jokiselta. Myös Sami Salon lämäri on hyvä ase ylivoimalla. Selänne ja Koivu eivät enää tasakentällisin ole niin hyviä kuin ennen, mutta ylivoimalla homma tulee varmasti toimimaan!

2. YV:
Niklas Hagman - Mikko Koivu - Tuomo Ruutu
Joni Pitkänen - Janne Niskala

Koivu ja Ruutu ovat luonnolliset valinnat ylivoimaan ja Hagman on aika luonnollinen valinta kolmanneksi hyökkääjäksi. Hagman on kuitenkin NHL:ssä tehnyt hyvin maaleja ja sitä tässä varmasti haetaan. Pitkänen ja Niskala ovat kumpikin kiekollisia puolustajia ja käyttökelpoisia ylivoimalla. 

Eli ei muuta kuin näillä eväillä kohti olympialaisten jääkiekkoturnausta ja ensimmäisiä pelejä.

1 kommentti:

  1. Hirveää katsottavaa tuo video... pahoja muistoja =D

    VastaaPoista