perjantai 1. lokakuuta 2010

Uusia suomalaisia NHL:ään?

Suomesta on tullut kitsaasti uusia NHL-pelaajia viimeisten vuosien aikana. Syitä on monia. Pelaajatuotanto ei ole muihin verrattuna enää yhtä kovalla tasolla kuin ennen, ja toisaalta moni suomalainen pelaa nykyään KHL:ssä, kun vielä 5-10 vuotta sitten saman tason pelaaja olisi ainakin yrittänyt päästä NHL:ään Pohjois-Amerikan suunnalla. Kuitenkin tänäkin vuonna on suomalaisia, jotka pelaavat farmissa ja yrittävät antaa näyttöjä NHL-organisaatioilleen. Ja joku näistä pelaajista saattaa jopa murtautua NHL:ään.

Todennäköisesti farmissa pelaavat suomalaiset:

Ilari Filppula – Detroit Red Wings / Grand Rapids Griffins

Filppula oli viime keväänä SM-liigan parhaimpia keskushyökkääjiä. Hän oli suurimpia syitä TPS:n mestaruudelle ja työ palkittiin NHL-sopimuksella. Sopimus on toki kaksisuuntainen ja aika kulunee lähinnä farmissa. Mutta taitava sentteri on kyllä Detroitin näköinen pelaaja ja on hyvin mahdollista, että loukkaantumisten sattuessa Filppula kutsutaan ylös paikkaamaan. Toki ensiksi pitää onnistua farmissa.

Teemu Hartikainen – Edmonton Oilers / Oklahoma City Barons

Kuopiosta Pohjois-Amerikkaan lähtenyt nuorukainen pelaa odotetusti alkukauden farmissa. Pelityyli on kyllä jo nyt sopiva Pohjois-Amerikkaan, mutta liikkeessä olevat ongelmat estävät vielä NHL-uran. Siksipä ensimmäinen kausi kulunee totutellessa pieneen kaukaloon ja toisella kaudella vasta on odotettavissa enemmän vastuuta farmissa. Härski Hartikaisen aika tulee parin vuoden päästä, jolloin voisi olla roolia NHL:ssäkin puolustavassa roolissa.

Jesse Joensuu – New York Islanders / Bridgeport Sound Tigers

Joensuun pitäisi nyt iskeä. Islandersilla on muutama paikka kokoonpanossa auki ja Joensuu oli jo viime kaudella farmijoukkueen ykkösketjussa. Nyt olisi jo aika nousta uudelle tasolle ja ottaa vakituisempi paikka NHL:ssä. Jos tällä kaudella Joensuu ei onnistu, niin isokokoisen laiturin NHL-ura saattaa olla vaakalaudalla.

Mikko Koskinen – New York Islanders / Bridgeport Sound Tigers

Isokokoisen maalivahdin viime kausi meni loukkaantumiseen. Tänä vuonna Koskinen on harjoitellut terveenä ja tarjolla on suuri rooli farmissa. Onnistuessaan Koskinen on Bridgeport Sound Tigersin ykkösvahti ja näin kärkkyy paikkaa, kun Rick DiPietro kuitenkin loukkaantuu. Ensi kaudeksi loppuu New York Islandersissa Dwayne Rolosonin sopimus, jolloin Koskiselle voisi olla tarjolla paikka ylhäällä, mikäli tämä kausi menee hyvin.

Teemu Laakso – Nashville Predators / Milwaukee Admirals

Laaksosta on tullut Pohjois-Amerikassa monipuolinen puolustaja. Viime kausi meni AHL:ssä jo hyvin ja alkukaudesta hän kävikin Predatorsin NHL-joukkueessa. Tänä vuonna reitti vei suoraan farmiin, mutta hierarkiassa Laakso on parin loukkaantumisen päässä NHL:stä. Mikäli Laakso pääsee yrittämään ylhäällä, niin viimeisenä sopimusvuotena pitää antaa kovat näytöt. Joka tapauksessa tilanne näyttää vähän siltä, että tämä olisi viimeinen kausi Pohjois-Amerikassa.

Joonas Lehtivuori – Philadelphia Flyers / Adirondack Phantoms

Lehtivuori pelasi hyvän kauden viime vuonna farmissa. Puolustaja nousi tasoa ylemmäksi ja keräsi paljon kehuja. Tilanne on kuitenkin se, että Philadelphia Flyersilla on puolustajia yli oman tarpeen. Lehtivuori tuskin saa siksi tänä vuonna näytönpaikkaa ylhäällä, mutta sopimusta on vielä tämänkin kauden jälkeen vuosi jäljellä. Ja voihan joku muu joukkue olla kiinnostunut Lehtivuoresta ja saattaa hankkia hänet omaan joukkueeseensa treidillä. Nimittäin muualla kuin Philadelphiassa saattaisi jonkinlainen näytönpaikka Lehtivuorelle jo tulla.

Jyri Niemi – New York Rangers / Hartford Wolf Pack

Kovalla laukauksella varustettu peruspuolustaja sai sopimuksen Rangersiin, kun New York Islandersille ei mies kelvannut. Ura junioriliigoissa ei mennyt parina kautena eteenpäin, mutta nyt on uusi tilaisuus. Farmissa Niemen kuitenkin pitää taistella jokaisesta peliminuutista ja NHL-ura on vielä toistaiseksi kaukana.

Oskar Osala – Carolina Hurricanes / Charlotte Checkers

Osala pudotettiin jälleen farmiin tämän kauden alussa. Viime kauden lopussa farmissa Osala oli kuitenkin huippuvireessä ja tänä vuonna hän on varmasti ensimmäisten ylös kutsuttavien joukossa, kun joku loukkaantuu. Voimahyökkääjän valttikorttina toimii varmasti myös se, että Hurricanesilla ei ole turhan montaa hyvää alemman ketjun hyökkääjää. Eli jos Osala kutsutaan NHL.ään ja hän siellä onnistuu, niin farmiin ei tarvitsisi välttämättä mennä. Mutta joka tapauksessa nyt pitää antaa näyttöjä, sillä sopimus loppuu tämän kauden jälkeen. Ja mikäli nyt Osala ei murtaudu vakituisesti NHL:ään, ura jatkunee muualla.

Jussi Rynnäs – Toronto Maple Leafs / Toronto Marlies

SM-liigassa viime vuonna sensaatiomaisen kauden pelannut Rynnäs siirtyi kauden loputtua Torontoon. Jonas Gustavssonin ja Jean-Sebastien Gigueren takana tuskin peliaikaa tulee, mutta tämä vuosi meneekin varmasti totutellessa Pohjois-Amerikan kaukaloon farmissa. Siellä tarjolla on jopa ykkösvahdin paikka. Lisäksi on huomioitavaa, että Gigueren ja toisen farmivahdin James Reimerin sopimukset ovat tämän kauden jälkeen katkolla. Jos Rynnäs siis pelaa huippukauden farmissa, niin tie voisi hyvinkin viedä jo ensi kaudella kakkosvahdiksi NHL:ään.

Hannu Toivonen – Chicago Blackhawks / Rockford IceHogs

Toivonen oli muutama vuosi sitten hyvä Boston Bruinsissa. Tulevaisuus näytti loistavalta, mutta sitten katosi itseluottamus. Parin viime kauden aikana Toivonen on etsinyt virettään ja se alkaa pikkuhiljaa löytyä. Tällä hetkellä Toivonen on Chicagon maalivahtihierarkiassa kolmantena Mary Turcon ja Corey Crawfordin jälkeen, joten tarjolla on aluksi ainakin farmin ykkösvahdin paikka, sekä nosto ylös, jos toinen edellä olevista maalivahdeista loukkaantuu. Siksipä voikin olla todennäköistä, että Toivonen laittaa Blackhawksin paidan päällensä tällä kaudella. Mutta jos näin käy, niin Toivosen täytyy esittää parastaan. Muuten Toivonen lähtee hyvin nopeasti takaisin farmiin ihanille bussimatkoille.

Euroopassa pelaavat, mutta NHL-sopimuksen alaiset pelaajat:

Atte Engren – Nashville Predators / TPS
Riku Helenius – Tampa Bay Lightning / Södertälje
Jani Lajunen – Nashville Predators / Blues
Jori Lehterä – St. Louis Blues / Lokomotiv Jaroslav
Toni Rajala – Edmonton Oilers / Ilves
Harri Säteri – San Jose Sharks / Tappara

Näistä pelaajista Lajunen on kaikkein marginaalisin lupaus. Pienet mahdollisuudet ovat olemassa pääsystä NHL:n alaketjuihin, mutta sekin vaatii jo paljon kehittymistä pelaajalta, joka ei ole missään erityisen hyvä. Maalivahdit Helenius ja Engren ovat vielä nuoria, mutta NHL on vielä kaukana. Helenius ensimmäisen kierroksen varauksestaan huolimatta ei ole päässyt kunnolla urallaan eteenpäin ja Engreniltäkin on vielä SM-liigan huipputaso vakiinnuttamatta. Alkukausi ei ole nyt mennyt erityisen hyvin. Rajalalla on huikea potentiaali ja taitoa riittää, mutta tämä kausi menee SM-liigassa ja sopimuksen viimeinen vuosi mennee farmissa. Sen jälkeen voidaan miettiä, että riittäisikö Rajalan taso NHL:ään. Kaikkein lähimpänä NHL:ää näistä kavereista lienevätkin Säteri ja Lehterä. Säteri on lupaava maalivahti, joka on parantanut huimasti vuosi vuodelta. Tulevaisuus on selvästi taalajäillä, mutta ensi vuonna se voi tehdä vielä tiukkaa. Lehterä taas dominoi viime vuonna SM-liigaa miten tahtoi, mutta liike on vielä ongelma. Siksi Lehterä lainattiinkin kaudeksi Venäjälle kovemmalle tasolle ja isommalle jäälle. Jos liike parantuu tällä kaudella, niin ensi kaudella St. Louis Bluesin NHL-joukkue voi hyvinkin kutsua tuota huippulupaavaa sentteriä.

Ai niin. Ketä näistä kavereista pelaa todennäköisimmin NHL:ää tällä kaudella? Veikkaukseni ovat tämä todennäköisin ensiksi: Joensuu, Toivonen, Osala, Filppula, Laakso, Koskinen. Mutta ikinä ei voi tietää tulevaa. Voi vain veikata. Ja näitäkin farmissa pelaavia suomalaisia voi lohduttaa sillä, että suurin osa NHL-pelaajista on pelannut farmissa ennen NHL-uran alkua. Farmi on siis aivan luonnollinen välietappi uralla kohti maailman kovinta sarjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti